Annons

Annons

Maria Lundqvist: Nu kan jag leva med ärren efter uppbrottet

Maria Lundqvist har inte bara hittat sin idealiska livskamrat i sambon Kristoffer, utan också en hängiven arbetskompanjon. I den nya filmen ”En underbar jävla jul” spelar Maria mot en annan man som har en stor plats i hennes hjärta – sonen Anton.

Maria Lundqvist

Äpplena faller inte långt från trädet – åtminstone inte i Maria Lundqvists familj. Alla Marias fyra barn har ärvt hennes teaterintresse. Äldsta sonen, Anton Lundqvist, har till och med valt skådespeleriet som yrke.

Annons

Många skådespelare avråder sina barn från att slå sig in på samma bana, med hänvisning till den osäkra arbetsmarknaden och de oregelbundna arbetstiderna. Maria tillhör inte dessa.

Gilla Året Runt på Facebook

– Jag tycker det är jättekul om barnen vill arbeta inom teateryrket, säger hon. Själv har jag ju haft ett rikt skådespelarliv. Jag älskar mitt jobb!

– Samtidigt är jag medveten om att jag är priviligierad, eftersom jag aldrig har behövt gå arbetslös. Jag tror att det till stor del beror på att jag alltid har varit öppen för prova olika grenar inom skådespeleriet som komedi, drama, musikaler med mera. Jag har aldrig frågat mig om jag bör göra det ena eller andra utan bara gått på lust.

Spelar mot sin son

Ett av de senaste projekten som väckt Marias lust är Helena Bergströms nya dramakomedi ”En underbar jävla jul”. I filmen spelar Maria den lätt neurotiska Monica som försöker förstå sin son Oscars val i livet.

Oscar spelas av Marias egen son Anton.

– Det var helt och hållet Helena Bergströms val. Många gånger kan det vara svårare att spela mot någon som man står nära privat än någon som man inte känner så väl. Därför var en chansning från Helenas sida att låta oss spela mot varandra.

– Både jag och Anton är ganska oneurotiska som skådespelare. Vi står varandra väldigt nära, och i de scener som vi hade tillsammans kunde vi använda oss av den närheten.

Maria Lundqvist och Robert Gustavsson

Maria beskriver inspelningen som magisk.

– Jag har alltid tyckt att det varit jobbigt att lämna barnen för att gå till jobbet, men nu fick jag plötsligt vara tillsammans med en av ungarna på arbetstid.

Men det fanns flera orsaker till att inspelningen blev oförglömlig.

– Helena är en extremt entusiastisk och passionerad regissör. Det är sällan man jobbar med en regissör som både ger och kräver så mycket som Helena gör. Hennes kunskap om skådespeleri gjorde att hon visste exakt vad hon ville få oss att göra.

– Dessutom var det jäkligt roligt att lära känna Robert Gustavsson, som spelar min man i filmen. Vi var rörande överens om att vi måste göra något mer tillsammans framöver. Det är väldigt konstigt att vi inte har fått chansen att jobba ihop tidigare, med tanke på att vi både har gjort så mycket inom det komiska facket.

Maria konstaterar osentimentalt att hon fick fler filmroller för tio år sedan än vad hon får nu. Kvinnliga rollfigurer runt 50-strecket utgör en minoritet inom svensk film, men för Marias del spelar det inte så stor roll eftersom hon får många erbjudanden om TV- och teaterjobb. Därutöver sätter hon upp egna föreställningar. De senaste åren har hon också börjat skriva egna manus för film och TV.

– Jag planerar faktiskt att skriva en filmhuvudroll till mig själv. Inte för att jag på något sätt är bitter, utan för att jag tycker att det finns många fler historier att berätta ur ett kvinnligt perspektiv.

Både jobbar och bor med sin Kristoffer

Drömmer om att få regissera

En annan önskan inför framtiden är att få regissera.

– Under mina år som skådespelare har jag samlat på mig många idéer som jag skulle vilja omsätta i praktik. Som skådespelare går man in och gör sin insats för att sedan gå vidare till nästa projekt, men jag längtar att få vara med i hela arbetsprocessen.

Marias trognaste samarbetspartner är numera sambon Kristoffer Hellström. Kristoffer är musikalartist och delar scen med Maria och hennes pappa Bert i konsertföreställningen ”Älskade pappor”. Han är även föreställningens producent. När Maria emellanåt reser runt och gör konferencierjobb följer Kristoffer med och styr upp allt praktiskt runt omkring.

– De senaste åren har jag jobbat långt mer än jag brukar, men jag har gjort det med en större glädje för att Kristoffer har funnits med. Att resa runt och göra företagsjobb är annars en väldigt ensam tillvaro. Det är skönt att ha någon vid sin sida när publiken går hem, i stället för att sitta ensam på ett litet hotellrum som jag gjorde förut.

– Jag har aldrig tidigare varit så nära en människa som jag är Kristoffer. Vi tänker väldigt lika kring livet och har många gemensamma intressen. Det känns som om vi öppnat många dörrar för varandra, och jag känner mig lustfylld inför att få öppna fler.

– Jag är väldigt glad över att det fungerar så bra för oss att både leva och jobba ihop, eftersom jag har varit med om motsatsen också. Kristoffer är enormt stöttande och positiv. Det känns som att han älskar allt jag gör, säger Maria och ler.

”En utmaning och något livsbejakande”

Skilsmässan gav mycket skam och skuld

Maria medger att det ibland slår gnistor när hennes och Kristoffers starka viljor kolliderar.

– Men det ser jag bara som något positivt. Det finns en utmaning och något livsbejakande i att få möta starka människor med nya idéer om hur det är att leva sitt liv. Som skådespelare är det bra att kunna driva och utmana, men också kompromissa.

– En del skådespelare har stora egon, men eftersom jag har haft barn praktiskt taget hela min yrkeskarriär har jag inte kunnat gå upp i mig själv på det sättet. Att vara fyrabarnsmamma innebär att man hela tiden måste kompromissa med sitt eget ego. Mina barn har lärt mig det mesta. Framförallt att hålla mig ödmjuk till livet och våga vara lekfull och nyfiken.

Jag kan inte påminna mig att jag någonsin har mött en intervjuperson med ett lika påtagligt människointresse som Maria.

– Egentligen tycker jag inte om när ett samtal är så här enväga. Vi måste ses fler gånger så att jag får veta mer om dig. Jag är så nyfiken att det är svårt att inte ställa frågor tillbaka, utbrister hon mitt i intervjun.

I 2013 års upplaga av ”Stjärnorna på slottet” var det mycket riktigt Maria som med sina djuplodande frågor drev samtalen framåt. Hon berättade också utlämnande om beslutet om att lämna det 24 år långa förhållandet med sina barns far, och de starka känslor av skuld och skam som följde i dess spår.

– Efter ”Stjärnorna på slottet” fick jag många uppskattande mejl och brev från människor som jag inte kände. Människor som precis som jag hade skilt sig. Vissa sökte till och med upp mig för att tala om att de kunde identifiera sig med det jag berättade i programmet. Det känns bra att andra människor har kunnat hämta styrka ifrån min historia.

Måste våga prata om det svåra i livet

Maria fortsätter:

– Jag tror att det är viktigt att vi som är offentliga vågar tala om svårigheter som vi upplevt i livet. Det är viktigt att våga säga att livet gör ont. Det är inte farligt att det gör ont, vi måste bara våga leva igenom smärtan.

– Det känns som om vi i dag gör allt för att dämpa effekten av livet. Att leva känns, men varje andetag är ett tecken på att vi vill vidare. Att skiljas är att dö en smula. Det blir mörkt och otroligt ensamt.

När jag påpekar att Maria ger ett betydligt mer harmoniskt intryck än när vi sågs för två år sedan håller hon med mig.

– Det går inte att jämföra hur saker var då med hur de är nu. Allt tar sin tid. Visst finns det fortfarande ärr, men nu vet jag att jag klarar av att leva med dem.

Det här är Maria Lundqvist!

Namn: Annika Maria Lundqvist
Yrke: Skådespelare
Ålder: 52 år
Familj: Sambon Kristoffer Hellström, 31, barnen Anton, 26, Arvid, 23, Alva, 17, och Nora, 12
Bor: I villa i Bromma
Bakgrund: Utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg. Har gjort en mäng rollporträtt på scenen, i TV och på film, burleska komediserien ”Sally”, fostermamman Signe i filmen ”Den bästa av mödrar” och strokedrabbade Kajsa i dramaserien ”30 grader i februari”.
Prisbelönad: med två guldbaggar, två guldmaskar, Svenska humorpriset, Povel Ramels Karamelodiktstipendium samt flera internationella utmärkelser.
Aktuell med: Huvudroll i dramakomedin ”En underbar jävla jul”,premiär 13 november. Medverkar även i musikalen ”Förklädet”, på Göta Lejon i Stockholm till våren.

Av Linda Andersson
Foto: Peter Mokrosinski

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…