Annons

Annons

Maria möter fördomar överallt

Ända sedan första klass har Maria blivit retad för sitt utseende. Hon föddes med gomspalt och trots flera operationer påverkar det fortfarande hennes liv. Även Marias två barn kom till världen med samma missbildning.

Maria Strömblad och sonen Ivan

Maria Strömblad och sonen Ivan

Att se annorlunda ut i ett utseendefixerat samhälle – hur fungerar det?
Maria Strömblad, 33, vet. Hon föddes med läpp-, käk- och gomspalt, så kallad LKG.
Maria vet hur det känns att bli hånad av människor, som tycker att de har rätt att kommentera andras yttre. Eller som har behov av att hävda sig på bekostnad av en medmänniska.
– Jag har blivit retad för mitt utseende i många år och jag blir det fortfarande, även av vuxna, säger Maria, som bor med sin familj i Bålsta norr om Stockholm.
– Det har hänt att medpassagerare har tagit bilder av mig på pendeltåget. Värst är tonårskillar. Om jag ser ett gäng komma, går jag omvägar för att slippa riskera glåpord.

Jag säger till mina barn att de är fina

Första gången någon kallade Maria ful var på lågstadiet, i en grupp barn som hade känt varandra ända sedan de lärde sig att gå.
Och sedan har det fortsatt. Maria såg inte rätt ut för att dansa tryckare på skoldanserna, för att fråga chans på, eller att gå på bio med.
Rätt nyligen skrev en tjej, på Facebook, att Maria var ”för ful för att ha en åsikt”, i en pågående diskussion.
– Till dem som undrar varför jag ser ut som jag gör, skulle jag vilja säga: ”Ställ en vänlig fråga om vad jag har råkat ut för, i stället för att stirra.” Då kan jag förklara, säger Maria.
Ibland har Maria tänkt att hon kanske borde justera överläppen, som fortfarande är ojämn, trots flera operationer. Men hon håller tillbaka den impulsen. Hon har kommit fram till att det är dags att säga ”stopp, nu räcker det”. Det måste finnas utrymme för olikheter i vårt samhälle, menar Maria.
– Om jag säger till mina barn att de är fina och duger som de är, medan jag själv måste fixa till läppen för att duga, sänder jag ut fel signaler till dem.
Maria vill motverka utseendehetsen i samhället, inte minst för barnens skull.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook
Linnea och Ivan

Linnea och Ivan

– Vi människor är aldrig nöjda. Det är tråkigt att vi hela tiden spär på uppfattningen att man behöver se ut på ett visst sätt för att platsa i gemenskapen.
Sin sambo Ulf, 35, som är systemutvecklare, träffade Maria på Internet. De tog god på sig och chattade i sju månader innan de sågs ”i riktiga livet”.
Som en säkerhetsåtgärd inför första träffen mejlade Maria över en bild av sig själv. ”Bara så att du vet, så här ser jag ut”, skrev hon.
Hon ville veta hur Uffe reagerade på hennes utseende. Maria hade en förhoppning om att det kunde bli något mer än vänskap, om Uffe visade sig vara lika trevlig i verkligheten som på nätet. Maria har tidigare varit med om att tvingas ställa in dejter, eftersom hennes sällskap inte har vågat bli sedda med henne.
– Det tog ett par år innan jag vågade lita på att Uffes känslor var på riktigt. Att han inte låtsades tycka om mig, säger hon.
– Jag har svårt att släppa in folk i mitt liv. Upplevelserna av att växa upp med ett annorlunda utseende har satt sina spår. Det har gjort mig osäker och påverkat mitt självförtroende negativt.

Samtidigt har Maria utmanat sig själv och utbildat sig till journalist. I dag är hon anställd på ett kundtidningsförlag.
Därmed har hon, genom åren, tvingats göra sådant som hon egentligen inte vågar. Hon har tvingat sig själv att ringa upp kändisar och be om en intervju, som en del av jobbet att sätta ihop TV-tablåer och skriva om kommande program.
– Att ha en deadline, en bestämd tidpunkt då jag måste vara klar med en text, har tvingat mig att våga mer. Tidigare svarade jag helst inte i telefon och jag ville helst inte ringa upp någon.
På grund av sin LKG hade Maria grova talproblem ända upp i gymnasieåldern. Men tack vare många års talträning och flera talförbättrande operationer, är Maria numera trygg i att andra förstår vad hon säger.
LKG är till viss del ärftligt, men såvitt Maria vet har ingen i hennes släkt, före henne, fötts med LKG.
– Men jag är inte säker på att det verkligen är så. Två av farmors syskon dog unga. Ett av dem dog före sex månaders ålder och vi vet inte varför.
– Bebisen kan mycket väl ha haft en gomspalt, som ingen upptäckte. Om det var så kan barnet ha dött av svält, eftersom det är svårt för en bebis med gomspalt att bli ammad.

Maria Strömblad och dottern Linnea

Maria Strömblad och dottern Linnea

Maria visar en pärm, där hon har samlat bilder på sig själv som liten. De egna barnen Linnea, 4, och Ivan, 6, har också var sin pärm. Om någon kamrat i framtiden frågar dem någonting om spalten, kan de peka på bilderna och säga: ”Jag är född sådan.”
– Innan jag började skolan nöjde sig kompisarna med den förklaringen, säger Maria.
– Men i första klass upphörde frågorna. Då kom i stället stirrandet, kommentarerna och viskningarna.

Maria känner en stark samhörighet med sina barn, det är de mot världen. Maria har så smått börjat tala med dem om LKG och förklara vad det är.
– Ivan vet faktiskt vad han har varit med om. Han pratar om att han själv, Linnea och jag har haft hål i läppen, säger Maria.
Under båda sina graviditeter fick Maria tidigt veta att barnet hon väntade hade en spalt.
– Även om jag naturligtvis har berättat om mina upplevelser för Uffe, har allt sådant blivit mer verkligt för honom nu, när vi tillsammans tar oss igenom barnens operationer och allt annat som har med LKG att göra.
När smärtan efter alla operationer har klingat av, återstår allt det andra som gör ont, konstaterar Maria. Hon syftar på omgivningens reaktioner på LKG.
Men de ärren syns inte utåt. Maria är starkt engagerad i LKG-frågor. Hon är ordförande i den lokala LKG-föreningen i Stockholm och hon önskar sig mer tolerans i samhället.
Hon vill att vi slutar att döma varandra efter utseendet och ger alla en chans.
– Det kan vi åstadkomma genom att sluta kommentera hur andra ser ut. Och genom att tala om för våra barn att det inte är okej att göra så. Gilla olika, helt enkelt.

Av Mia Coull Foto: Elisabet Omsén

200 barn om året föds med gomspalt

✻ LKG (läpp-, käk- och gomspalt) är en av de vanligaste missbildningarna, som kan drabba nyfödda barn.
✻ Årligen föds i Sverige cirka 200 barn med någon form av spalt.
✻ LKG brukar främst ses som ett utseendehandikapp, men kan också på- verka mycket annat hos ett växande barn: matning, tänder, tal och hörsel.
✻ I ungefär vart femte fall har ärftlighet betydelse för uppkomsten av LKG.

Källa: LKG-föreningen i Stockholm, samt 1177.se

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…