Annons

Annons

Marianne Rundström: Utvecklas i stället för avvecklas

Marianne Rundström, 67, har slutat ställa klockan på 03.55 och tar inga uppdrag före klockan tio. Efter åren på SVT känner hon sig friare och mer efterfrågad än någonsin. "På SVT hade jag en stark känsla av att jag avvecklades. Nu känner jag att jag får utvecklas", säger hon till Expressen.

Marianne Rundström, tidigare på SVT, på Albert Bonnier Förlags sensommarfest 2017.

Marianne Rundström. Bild: IBL Bildbyrå

Ena dagen är hon moderator på Regeringskansliet, nästa håller hon ett rundabordssamtal på Karolinska institutet, ibland sänder hon ”Karlavagnen” i P4, andra dagar skriver hon krönikor eller pratar om sin bok.

Annons

Marianne Rundström var under flera decennium en av SVT:s starkaste profiler. Men bara ett par månader innan hon skulle tvingas bort från kanalen på grund av sin ålder valde hon själv att sluta.

– Sverige är så åldersfixerat, oavsett hur kompetent man är och hur mycket man än vill fortsätta leverera ska man fasas ut. Vi är ju inte gamla i dag när vi är 65, det är ett faktum. Men ändå envisas arbetsgivaren med att bunta ihop alla över 65 eller 67 till en enda grå massa, sa hon till Hemmets i samband med avhoppet.

Marianne Rundström och SVT

I dag är hon frilans. Sedan avhoppet från SVT har uppdragen avlöst varandra. Hon har fortfarande ingen hemsida, men när Marianne Rundström räknar efter tror hon att hon haft 34 olika uppdragsgivare sedan i somras.

I framtiden kanske hon väljer att nischa sig, resonerar hon, eftersom det just nu är ”en diversehandel som innehåller väldigt mycket”.

– Jag är väldigt nöjd med friheten och tycker att man kan uppmuntra andra som närmar sig en ålder där de vet att de inte är lika efterfrågade längre att inte vara rädda för det. Det var jag själv. Det tog jättelång tid innan jag vågade ta det där steget, men det var mycket, mycket lättare än jag trodde. Och det ger en oerhörd självkänsla att känna att man inte bara är bortglömd och passé och förbi, säger hon till Expressen.

Marianne Rundström tidigare på SVT.

Marianne Rundström. Bild: IBL Bildbyrå

Samtidigt känner hon att hon har stor nytta av sina tidigare kunskaper och erfarenheter.

– Det är så bra så med mig, det är skönt att vara en fri människa. Nu känner jag att jag – med stöttning utifrån – får utvecklas, att jag är efterfrågad och att uppdragsgivare tycker att jag har något att bidra med. Det är en jäkla kul känsla, säger Marianne Rundström.

Men den största förändringen är att hon tydligare bestämmer över sin egen tid.

– Framför allt märks det i relation till väckarklockan. Jag tar nästan inga jobb som börjar före tio om förmiddagarna. Jag är värd det, tycker jag, efter alla år då klockan ringde 03.55, säger hon till Expressen.

Text: Henrik Högström

Läs också:

Marianne Rundström i tårar efter sista SVT-sändningen

SVT-profilen Marianne Rundström säger upp sig i protest

TV-profilen Elisabet Höglund ryter till om pensionen: Oanständigt


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…