Annons

Annons

Marianne välkomnar klimakteriet: Jag är som en tonårsjänta

Marianne Mossberg njuter av tillvaron som medelålders och ser klimakteriet som början på sitt ”tredje liv”.

Marianne Mossberg

Marianne Mossberg är 56 år och välkomnar klimakteriet. Hon tycker att kvinnors åldrande alltför ofta framställs som något negativt. Delvis på grund av rådande normer från skönhetsindustrin som skapar ett tryck på att vara ung och vacker.

Annons

– Först var det ”ungkarlslivet” före barnen, sedan tiden som mamma. Det tredje livet påminner mycket om det första, för jag känner mig ibland som en tonårsjänta fast i en annan kropp, utbrister hon.

Marianne vill gärna lyfta fram fördelar med åldrandet. Som chansen att påverka sin egen framtid, ett större lugn och bättre ekonomi.

– Jag vill vara en förebild och visa mina barn att livet inte är slut bara för att man blir äldre. Tvärtom, förutsatt att man får vara frisk kan man ha ett väldigt rikt och härligt liv, säger hon. Marianne talar av egen erfarenhet. Hon var under många år ensamstående mamma till två barn, samtidigt som hon jobbade heltid inom vården. Varken tiden eller pengarna räckte till och döttrarnas behov var alltid i fokus. Men så blev barnen äldre.

– En kväll när äldsta dottern var i övre tonåren hade jag plockat fram godis och hyrt en film och tänkte att vi skulle ha en mysig hemmakväll. Men hon bara tittade på mig och förklarade att hon skulle gå ut och att jag kanske kunde hälsa på grannen, säger Marianne och skrattar åt minnet.

Sin nuvarande man träffade Marianne tack vare yngsta dottern.

– Hon berättade om en dejtingsajt på nätet. Men jag hade ingen aning om att hon la upp en profil på mig.

Efter någon månad tyckte dottern att Marianne skulle svara

på ett meddelande. Det kom från Jan Lingström, som då bodde i Järvsö. Marianne frågade om de kunde ses, i stället för att prata via datorn. Så de tog en fika hos henne i Hudiksvall.

– Sedan var det vi. Jag har inte lätt att bli kär, men det var rätt tid och vi var i samma livsfas och kunde prata om allt.

Hennes nya kärlek hade två barn som skulle bo under samma tak som Marianne och hennes två döttrar.

– Det var fyra tonåringar som skulle samsas, en ny relation och samtidigt hamnade jag i klimakteriet. Det var en riktig utmaning.

Mariannes klimakteriebesvär har mest bestått i att hon blivit varmare och mer svullen i kroppen.

– Jag har varit tanig och frusit i hela mitt liv, det slipper jag nu och det tycker jag är skönt. Värmecentrum i kroppen förändras, men då får jag använda svalare kläder och dricka mycket vatten.

Över huvud taget tycker Marianne att klimakteriebesvär så långt det går ska lindras på naturligt sätt. Hon har haft väninnor som haft rejäla vallningar och svettats på nätterna, men tycker att hon själv hittat en bra lösning på det.

– Jag rekommenderar alla kvinnor i klimakteriet att ha ett eget svalt sovrum så att man får sova mer ostört.

Slemhinnorna blir skörare i klimakteriet och många kan få besvär från urinvägarna.

– Men det går också att åtgärda genom att ändra kosten. För mig har det hjälpt att hålla kosten basisk. Jag äter en citron varje dag, undviker socker och för mycket salt. Marianne tycker att det är synd att så få vill prata öppet om klimakteriet.

– Det är ju en del i åldrandet och är helt naturligt. Många män har också sina besvär som prostata, glest hår och impotens och det pratas det ännu mindre om.

I dag har döttrarna egna liv med jobb och studier.

– Nu är jag är inte behövd på samma sätt längre, mina döttrars pojkvänner är viktigare än jag och det är en frihet.

Marianne Mossberg

I maj flyttade Marianne och Jan 85 mil söderut till Kristianstad, där båda har fått nya jobb. Marianne har bytt det dagliga slitet på ett underbemannat sjukhus mot en tjänst på ett bemanningsföretag med friare arbetstider och bättre lön.

– Vi bor billigt så jag kan jobba lite mindre. På fritiden planerar jag att börja sjunga i kör igen, det gjorde jag innan barnen kom.

Jan reser mycket i jobbet och för första gången i livet har Marianne fått helt egen tid.

– När barnen bodde hemma hade jag inget behov av det. Jag ville vara med dem när jag var ledig. Nu tycker jag om att läsa och att tänka och reflektera mycket, det tycker jag är jätteviktigt.

Med väninnor i samma ålder har hon ibland pratat om att det finns alltför många normer som styr hur man ska vara.

– Om man vågar släppa normerna så mår man så mycket bättre. Själv försöker hon släppa på normen att ha ett vackert hem med en massa prylar. Hon flyttade från en stor villa till en lägenhet och har sålt och skänkt bort väldigt mycket. I dag känns människor viktiga, inte saker.

– Jag skulle kunna bo i ett rum med madrass. Jag hatar prylar som bara tar en massa tid. Att plocka bort så mycket som möjligt ger en inre frihet.

Efter flytten söderut planerar Marianne och Jan att jobba några år och förhoppningsvis gå i pension strax efter att de fyllt 60 år. Förutom alla resor och äventyr har Marianne en viktig livsdröm kvar att förverkliga.

– Jag har jobbat åt FN i Libanon och vill hemskt gärna jobba ideellt i tredje världen. Jag har lång erfarenhet av livet och vården och hoppas kunna hjälpa andra som har det svårt.

Vad skulle du vilja säga till kvinnor i klimakteriet?

– Njut! Passa på och utnyttja tiden. Visst, livet förändras när man blir äldre, men samtidigt hänger det på dig vad du vill göra. Se det som en chans till en ny start!

Av Annika Sohlander Foto Pernilla Wahlman

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…