Annons

Annons

Marie, 74 har hjärtsvikt: Jag går 10 000 steg om dagen

Att leva med hjärtsvikt måste inte innebära en stillasittande tillvaro. Det är Marie Collén 74 år ett levande bevis på. Hon lever fortfarande ett aktivt liv – och går 10 000 steg om dagen!

Marie,-74-har-hjärtsvikt Jag går 10 000 steg om dagen

För Marie Collén har det svåraste varit att inse, och acceptera, att hon behöver sänka tempot lite i tillvaron. Att hon inte orkar rusa på i samma fart som innan, för då säger hjärtat ifrån och hon blir andfådd och trött.

Annons

– Det har varit en stor mental omställning. Men jag tror att jag börjar bli lite bättre på att ha tålamod med mig själv när orken tryter …

Marie berättar att hon har varit en i huvudsak frisk person. Så när hon för något år sedan plötsligt märkte att hon inte orkade köra på som vanligt trodde hon först att det var något tillfälligt – fast hon kunde bli andfådd bara av att dammsuga. Men när hon insåg att hon blev helt slut av minsta ansträngning och var tvungen att stanna och hämta andan i samma backar som hon nyligen tagit sig upp för med raska steg och utan besvär, så bokade hon tid hos sin husläkare.

– Denna underbara läkare såg direkt att jag inte alls mådde bra. Hon skickade mig till Danderyds sjukhus, där jag blev inlagd i tre dagar för diverse undersökningar. Då fick jag min hjärtsviktsdiagnos.

Vaknar med andnöd

Detta var i början av år 2017. Nu är Marie en av de patienter som går på regelbundna besök vid Danderyds nya Hjärtsviktscentrum. Hon upplever ett väldigt bra stöd där.

– Jag blir alltid lika väl bemött. Det är helt fantastiskt, jag har inget alls att klaga på. Och jag tror det är en mycket viktig bit i vården, att få känna sig uppmärksammad och omhändertagen. För mig ger det en trygghet, som hjälper mig att inte tänka för mycket på sjukdomen utan försöka leva så normalt som möjligt.

Förutom att hon är tröttare än förr och blir andfådd om hon tar i för mycket tycker Marie att hon ändå mår ganska bra för det mesta. Det värsta är att hon ibland vaknar på natten med andnöd.

– Jag kan vakna plötsligt, utan förvarning, och känna att jag inte får luft. Då är det lätt att gripas av panik. Om jag går upp och försöker andas lugnt, så brukar det gå över. Som tur är händer det inte så ofta.

Nu har Maries läkare på Hjärtsviktscentrum skrivit ut läkemedlet Glytrin, som hon ska spreja under tungan när hon får andnöd.

– Den har jag med mig överallt, och det känns väldigt tryggt.

Så aktiv som hon kan

Maries hjärtsvikt behandlas också med tre andra läkemedel: Metoprolol (en betablockerare som sänker pulsen och blodtrycket), Spironolactone (vätskedrivande och blodtryckssänkande) samt Candesartan som får blodkärlen att slappna av och vidgas, samt underlättar för hjärtat att pumpa ut blod till kroppens alla delar). Hon tycker att medicinerna fungerar bra och har inte märkt några biverkningar.

– Jag har kanske inte blivit så mycket bättre sedan jag började medicinera, men jag har definitivt inte blivit sämre. Det misstänker jag att jag skulle ha blivit om jag inte hade fått någon behandling.

För Marie var det aldrig något alternativ att sluta vara så aktiv som hennes kropp orkar med. Och målet att gå 10 000 steg om dagen lyckas hon alltså oftast uppfylla.

– Det konstiga är att jag är som mest andfådd i början av promenaden, men när jag har gått en bit så blir det bättre. Det är som om mitt hjärta behöver lite tid för att komma igång med sin rytm, men när det väl har gjort det så kan jag fortsätta att lunka på …

Att bemötandet från sjukvårdens sida spelar en stor roll för hur man som patient lär sig att leva med en kronisk sjukdom som hjärtsvikt är Marie övertygad om. Och även om hon kan bli irriterad när hon blir andfådd och inte orkar som förr, så tycker hon att hon för det mesta kan hantera det bra.

– Det här är en sjukdom som gör sig påmind varje dag, och det är mentalt jobbigt. Men det gäller att acceptera det. Att inte försöka utmana det som man vet inte är någon idé att utmana, men att ändå känna sig tillfreds med allt det som man faktiskt klarar av.

Vanliga symtom på hjärtsvikt

● Andfåddhet, särskilt vid ansträngning.
● Trötthet.
● Svullna ben.
● Andnöd och hosta, särskilt när du ligger ner.
● Buksvullnad.
● Täta urinträngningar, särskilt på natten.

8 tips för dig med hjärtsvikt

● Sluta röka. Både hjärtat och resten av din kropp har massor att vinna på ett rökstopp.
● Se över kosten. Undvik stora måltider. Ät en varierad kost med mycket frukt och grönsaker. Dra ner på saltet som binder vätska i kroppen och gör dig törstig.
● Rör på dig efter förmåga. Fysisk träning ökar din ork och livskvalitet. Men vid försämring eller akut hjärtsvikt ska du vila.
● Drick måttligt. För mycket vätska kan förvärra symtomen. En till en och en halv liter per dag brukar vara lagom. Får du vätskedrivande läkemedel kan törsten öka – minska den genom att suga på isbitar, gurk- eller citronskivor eller ta salivstimulerande tabletter (finns på apotek).
● Håll koll på vikten. Plötslig viktökning på mer än två kilo kan betyda att vätska samlats i kroppen och att din hjärtsvikt har försämrats – sök vård.
● Var måttlig med alkohol.
● Använd stödstrumpor mot svullna ben.
● Vaccinera dig mot influensa och lunginflammation (pneumocockvaccin).

Av Katarina Rehn
Foto: Thomas Carlgren

Läs också:

Sveriges första hjärtsviktscentrum öppnas

8 orsaker till att kroppen samlar vatten – och så blir du av med det

Yvonne, 61: Tröttheten var hjärtsvikt


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…