Annons

Annons

Marie Bergman tävlar i Melodifestivalen igen

Missa inte Melodifestivalens andra deltävling på lördag, 14 februari i SVT1!

Marie Bergman

Trots att det har gått 50 år sedan hon stod på en scen för första gången har hon ännu samma passion för sitt yrke. Musiken är mer än ett jobb. När dottern Lina för tre år sedan drabbades av svår bröstcancer startade Marie en glädjekör för att få utlopp för sin ångest och oro.

Annons

Efter att ha följt en lång vägbeskrivning kommer vi till slut fram till ett ljusblått torp från 1800-talet, med en tillbyggd musikstudio på tomten. Marie Bergman tar emot med en öppen famn och ett varmt leende. Här bor hon sedan många år tillsammans med livskamraten Lasse Englund, som är gitarrist och producent.

Gilla Året Runt på Facebook

Torpet har gått i arv i fem generationer på Lasses sida. När Marie i somras förärades Cornelis Vreeswijk-stipendiet, med en halv miljon kronor i prissumma, fick paret ett välkommet tillskott till underhållet av huset.
I Maries låtskatt ingår de omistliga pärlorna ”Varje människa bär en historia”, ”Ingen kommer undan politiken” och ”Till alla hjärtan”, som alla återfinns i nyinspelningar på hennes senaste skiva ”Den mänskliga faktorn”. Ett av de mest avgörande ögonblicken i Maries liv var när hon som elvaåring gick på upptäcktsfärd i sin mosters klädkammare och hittade en fyrsträngad gitarr.
– Det lät för hemskt när jag spelade på den, men när jag väl hade börjat kunde jag inte sluta. Eftersom jag inte kunde skiljas från gitarren gav min kloka moster den till mig. Sedan dess har gitarren varit som en kroppsdel, oundgänglig.

VANN MELODIFESTIVALEN MED FAMILY FOUR

968 blev Marie vokalist i Putte Wickmans band. Året därpå värvades hon som sångerska till popgruppen Family Four, med vilken hon vann Melodifestivalen både 1971 och 1972.
– För att motverka att jag skulle säga något kontroversiellt förbjöds jag till slut att uttala mig i intervjuer. När jag blev kontrollerad på det sättet drabbades jag av scenskräck, vilket fick mig att inse att jag måste slå mig lös och bli soloartist. Det blev en uppslitande skilsmässa från gruppen. Det var verkligen som att slå sig ur en familj, men med facit i hand kan jag konstatera att det var en jäkla tur att jag gjorde det.
Numera har Marie tät kontakt med gruppens andra kvinnliga medlem, Agneta Munter. Med åren har de goda minnena från Family Four-tiden tagit överhanden.
– Family Four var en skola för mig. När jag i dag lyssnar på vår musik tycker jag att mycket av det vi gjorde var bra.

Marie började för många år sedan intressera sig för ljud som en läkande, medicinsk kraft. Hon håller regelbundet olika kurser i ämnet och samarbetar även med sjukvården. För några år sedan startade hon också en glädjekör. Vad de flesta inte visste var att ett personligt trauma låg bakom detta initiativ.
– För ungefär tre år sedan drabbades min dotter, Lina, av den allra aggressivaste formen av bröstcancer. Jag höll på att gå sönder av oro och skräck. Jag var tvungen att starta kören för att få utlopp för alla starka känslor inom mig. Det skapande arbetet och engagemanget gav lindring, förklarar Marie.

KUNDE INTE SOVA OCH TAPPADE SYNEN

Dotterns sjukdom återuppväckte traumatiska minnen från Maries dramatiska förlossning många år tidigare, då både hon själv och Lina svävade i livsfara. Den pressade situationen resulterade också i att Marie blev sjuk rent fysiskt.
– Jag kunde inte sova och tappade successivt synen, tills jag bara hade 30 procents syn kvar och var tvungen att operera ögonen. Dessutom sjönk mina leder ihop så att jag inte kunde gå. Till slut tog jag hjälp av olika specialister. Jag fick kontakt med en bra läkare som förklarade att det troligtvis var den höga halten av stresshormoner i blodet som fick min kropp att reagera som den gjorde.

Linas sjukdomstid har lärt Marie att man som anhörig måste våga sänka garden, erkänna sin rädsla och be om hjälp.
– I början såg jag mig som den starka supermamman som skulle fixa allt. När någon frågade hur jag mådde svalde jag krampaktigt och svarade att allt var jättebra. Det som sedan hände med min kropp gav mig en rejäl tankeställare. I dag vet jag att det är jätteviktigt att man som anhörig söker professionellt stöd för att själv orka stötta den som är sjuk.

Marie Bergman

DET HÄR ÄR MARIE!
Yrke: Musiker. Undervisar även på Musikhögskolan i Köpenhamn och Århus.
Ålder: 64 år.
Familj: Maken Lasse Englund, 63, dottern Lina och Lasses son Fredrik, som båda fyller 40 i år, de dansk-svenska gårdshundarna  Sickan, Solveig och Lisa, samt katten Tarragon.
Bor: I ett släkttorp på Lidingö utanför Stockholm.
Aktuell: Marie tävlar i Melodifestivalens andra deltävling, där hon tillsammans med Sanne Salomonsen framför bidraget ”Nonetheless”.
Aktuell med: Melodifestivalens andra deltävling, som sänds den 14 februari.

 

Av Linda Andersson Foto: Ulf Berglund


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…