Annons

Annons

Marinerad fläskfilé med ört- och vitlökssmör

Det här receptet passar perfekt som festmat till helgens bjudningar.

�R 14 Ny�rsbuffe

Fläskfilén marinerar du dagen innan, köttet steker du i ugnen på låg temperatur. Svartrötterna lägger du i vatten med pressad citron för att de inte ska missfärgas. Vi valde att servera vårt smör rumstempererat. Självklart kan du forma smöret till en rulle och skiva smöret kylt vid serveringen.

Annons

8 personer
2 fläskfiléer á ca 600 g
salt, svartpeppar
3 msk smör

MARINAD:
2 vitlökklyftor, finhackade
2 tsk färsk, smulad rosmarin
2 lagerblad, smulade
1/2 dl finhackad slätbladig persilja
1/2 tsk svartpeppar
1 1/2 dl olivolja

Gilla Året Runt på Facebook

TILLBEHÖR:
1 kg svartrötter
1/2 citron, saften
150 g haricots verts

VITLÖK OCH ÖRTSMÖR:
150 g smör rumsvarmt
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl finhackad persilja

GARNERING:
kryddgrönt

Putsa köttet. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och häll i dubbla plastpåsar. Lägg ner köttet och marinera i kylen i minst 8 timmar, gärna över natten.
Sätt ugnen på 125 grader.
Ta upp köttet och låt rinna av. Salta och peppra runt om, och bryn det runt om i smöret.
Lägg över på ett ugnsfat och stek vidare i ugnen tills du har en innertemperatur på ca 68 grader. Använd gärna köttermometer. Det tar ca 45-60 minuter.
Ta ut och skiva upp köttet.
Skala och dela svartrötterna, lägg dem efterhand i en skål med vatten och pressad citron för att de inte ska bli missfärgade. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 15-20 minuter. Låt rinna av.
Ansa och koka haricots verts i några minuter, spola av i kallt vatten.
Lägg upp svartrötter och haricots verts på ett fat och lägg det skivade köttet ovanpå.
Blanda ihop smör, vitlök och hackad persilja. Klicka smöret ovanpå köttet.
Garnera med kryddgrönt och servera.
Servera den nedanstående potatistårtan och såsen till!

Krämig sås med soltorkade tomater

8 personer
En god och lättlagad sås.
3 vitlöksklyftor
2 msk smör eller olivolja
3 dl grädde
3 dl crème fraiche
2 msk kalvfond
1 dl finhackade soltorkade tomater
2 msk finhackad persilja
salt, svartpeppar

Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
Hetta upp matfettet eller oljan i en kastrull och fräs vitlöken mjuk utan att den tar färg. Tillsätt grädde, crème fraiche, fond och soltorkade tomater.
Låt såsen småputtra i ca 5 minuter. Smaka av med finhackade örter och kryddor.
potatiskaka
Potatistårta med chèvre och örter

8 personer
Den här potatistårtan kan med fördel göras dagen innan och förvaras svalt till serveringen. Värm då tårtan övertäckt med folie i ugn.
1,2 kg potatis
2 dl crème fraiche
200 g kantskuren smulad fransk getost
1 dl riven Västerbottensost
salt, svartpeppar
2 ägg
1 dl finhackad slätbladig persilja
1 msk finhackad rosmarin

GARNERING:
kryddgrönt
ruccola
körsbärstomater

Skala och skiva potatisen tunt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp crème fraiche, smulad getost, ost och salt och peppar. Vänd ner potatisskivorna. Rör om och rör ner äggen och de finhackade örterna. Ta kastrullen från värmen.
Lägg ett bakplåtspapper i en rund form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj kanterna och formens botten.
Häll i potatisblandningen och platta till med handen så att det känns kompakt.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter. Den ska kännas mjuk och ha fått fin färg. Känn med sticka för att vara säker. Täck över med folie i slutet av gräddningen om det behövs.
Ta ut och låt kakan vila i sin form en stund efter gräddningen.
Ta den ur formen vid serveringen och dela i snibbar eller kvadrater. Garnera med grönsakerna.

Av Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…