Annons

Annons

Lana, 32: ”Armbågsmetoden botade min huvudvärk”

I många år besvärades 
Lana Toker av spänningshuvudvärk och testade 
allt ifrån sjukgymnastik
till hypnos. Nu är värken
 helt borta – tack vare
 en terapiform där man 
masserar med armbågen.

Lana Toker, 32, är socionom och småbarnsmamma.

– Jag arbetar som kontaktperson för människor med missbruk och med ensamkommande flyktingbarn. Alla jobb jag har haft har varit av den typen – inga tunga lyft, men psykiskt krävande och svårt att stänga av när jag går hem. Jag känner ansvar och stor empati med de människor jag möter. Troligen är det så jag har fått min spänningshuvudvärk.

Har haft ont i sju år

– Det onda sitter i tinningarna och bak i huvudet och nacken. Min enda behandling var alvedon, men i perioder blev det värktabletter varje dag och det ville jag försöka undvika.

Annons

Hon har provat många olika behandlingar genom åren. Värktabletter förstås när smärtan varit besvärlig, sjukgymnastik, meditation och avslappningsmetoder som mindfulness. Det har hjälpt för stunden, men spänningarna och huvudvärken har alltid kommit tillbaka.

Behövdes bara 
fem behandlingar

Lanas mamma träffade Anette Pettersen på en hälsomässa, fick höra om Vitalmetoden och blev intresserad. Hon upplevde en stor förbättring av sin egen egen värk. Även Lana bestämde sig därför för att prova Vitalmetoden. Hon var först tveksam inför behandlingen, men blev glatt överraskad.

– Anette började trycka med armbågen på olika punkter på ryggen och axlarna. Det var häftigt faktiskt, jag kände hur det strålade upp till olika punkter i mitt huvud, just där jag hade mest ont.

Det var inte helt behagligt, men efter andra behandlingen kände jag en stor skillnad. Efter fem behandlingar har jag inte haft någon spänningshuvudvärk alls! Den är helt borta.

Smärtan försvann gradvis

Efter de första behandlingarna upplevde Lana att hon blev mer känslig, nästan lite ledsen och gråtfärdig.

– Jag berättade det för Anette, som förklarade att det var positivt, att det är så
 muskelminnet fungerar. Det som orsakat spänningarna i musklerna behöver komma upp till ytan för att spänningen och smärtan ska släppa.

– Det var fantastiskt! Underbart! Jag har aldrig varit med om en sådan känsla av lättnad. Smärtan försvann gradvis, och till slut var den helt borta.

Tyvärr ingår inte behandling med Vitalmetoden i högkostnadsskyddet. Men den är värd pengarna, tycker Lana.

– Jag har under åren betalat stora summor för andra behandlingar, som inte gett annat än kortvarig lindring av smärtorna.

Metoden förbättrar flödet i kroppen

– Jag är faktiskt själv förvånad över att resultaten av min behandling blir så långvariga, säger Anette Pettersen.

Hon är medicinsk massageterapeut och har arbetat med huvudvärkspatienter
i tio år. Att hon kom att utveckla den ”magiska armbågsmetoden” var mer eller mindre en slump. Hon fick så ont i sina handleder när hon utförde klassisk massage att hon i stället började använda underarmar och armbågar.

– Jag kom så mycket djupare, och jag började känna nya saker i patienternas muskulatur.

Anette berättar att hon låter musklerna slappna av i deras egen takt, eftersom 
det verkar som om resultatet då blir mycket mer varaktigt.

– Jag tror att om man tvingar loss muskeln så vill den snart dra sig tillbaka. Jag känner med min armbåge när muskeln säger ifrån, och då tar
jag det försiktigt och låter muskeln slappna av i etapper.

Känner mycket inre stress

Många av patienterna är högpresterande människor som känner mycket inre stress. En hel del har haft smärtor sedan de var barn eller tonåringar.

– Stressen leder till spänningar i nacke och axlar. De spända musklerna ligger och trycker på nerver och blodbanor. När musklerna mjukas upp och knutor försvinner förbättras flödet och cirkulationen ökar, vilket kan vara anledningen till att så många med huvudvärk blir mycket bättre eller 
helt besvärsfria redan efter fjärde behandlingen.

Du kan vända dig till en Vitalpraktiker med all typ av muskelsmärta.

– Det görs en noggrann neurologisk undersökning för att bedöma om du 
är ”vår” patient eller ska remitteras vidare till sjukvården, förklarar Anette Pettersen.

Vitalpraktiker är utbildade vid Yrkesskolan för Massageterapier,
som utbildar medicinska massageterapeuter med specialistkompetenser. Alla Vitalpraktiker har en basmedicinsk kompetens motsvarande sjuksköterske-utbildning.

Du kan få mer information på webbplatsen www.vitalmetoden.se. Där hittar du också praktiker i hela landet som arbetar med metoden.

Av Susanna Hauffman
Foto: Marie Birkl, privat

Läs också:

Cornelias huvudvärk var hjärninflammation

Fyra orsaker till huvudvärk som INTE är migrän

3 sanningar om spänningsvärk


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…