Annons

Annons

Mästarmöte på bondgården

Mandelmanns på Österlen och bonden Frank i Danmark drar båda en hängiven och stor publik. De handlar båda om en vilja att återgå till naturen. Men vilken serie är mest inspirerande, passionerad och har högst mysfaktor? Här avgörs frågan i sju ronder!

bondekampen

Mandelmanns trädgård har gjort succé i de svenska TV-sofforna. Deras dröm om ett ekologiskt lantbruk på Österlen har tagit ordentlig skruv och Gustav och Marie har blivit kända ansikten.

”Bonderøven” Frank Erichsen är en veteran i sammanhanget. Serien, som i Sverige fått det mer utslätade namnet ”100 procent bonde”, är det mest sedda i dansk TV-historia och sänds även i Finland till exempel.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Serierna har dock grundläggande drag gemensamt. De handlar båda om en vilja att återgå till naturen och drar en hängiven publik som, av allt att döma, hellre skulle vara ute och harva än att sitta i TV-soffan.

Fast frågan är vilken serie som är mest inspirerande, passionerad och har högst mysfaktor?

Vi lät Mandelmanns möta ”Bonderøven” i en helt ovetenskaplig match om sju ronder ronder för att kora Årets TV-Bonde

Rond 1 Citat

Gustav Mandelmann:

– Det är något särskilt att ha så här ohyvlade plankor. När man gör det från egen skog så doftar det som den goaste naturparfym. Det är härligt med den där ohyvlade känslan. Det är som en kotunga.

Frank Erichsen

– Lera är en otroligt användbar produkt!

Ronden till:

Bonderøven! Mandelmann har mer blomster i språket medan Frank är mer nyttorienterad och precis. Less is more

Foto: SVT

Foto: SVT

Rond 2 Tvåsamhet

Både Gustav och Marie har lika stor del i arbetet och deras relation är en lika stor del av seriens värme som killingar på bete. Franks fru Theresa är visserligen närvarande i serien (och har gett ut en egen bok om julstök på gården) men det är otvetydigt ”Bonderøven” som är i fokus.

Ronden till:

Mandelmann. Av uppenbara skäl

Bild. TV 4

Bild. TV 4

 

Rond 3 Inspiration

Knivig rond. ”Bonderøven” är mer från ax till limpa. Om Frank behöver nya skor så går han till skomakaren för att se hur man gör dem. Om han behöver rep så ska det tvinnas från grunden. Hos Mandelmanns är det mer lättillgängliga tips som att ha tång i rabatten till exempel.

Ronden till:

Mandelmann. Bonderøven är inspirerande men det är föga troligt att följarna i TV-soffan själva snickrar ihop egna skor av en gammal oxe.

Rond 4 Entusiasm

Gustav Mandelmanns skratt har blivit något sorts signum för serien. Frank Erichsen har en mer lågmäld approach men den som sett honom ta tempen på en gödselhög kan inte tveka på att det här är en man som tar sin mission på allvar.

Ronden till:

Bonderøven på målfoto

 

Rond 5 Mysfaktor

Det är så klart en smaksak vad man lägger in i begreppet. Bonderøven utstrålar en sorts ursprunglig ”tillbaka till naturen”-mysighet medan Mandelmännen erbjuder en mera ombonad variant av den typen som lockar nya turister till Österlen.

Ronden till:

Mandelmann. Nog för att Franks vedermödor är inspirerande men för en tittare som längtar efter sommar, sol och ”det goda livet” är Österlen mer lockande än lantlivet utanför Grenå.

Foto: TV 4

Foto: TV 4

 

Rond 6 Drama

Drömmen om det ekologiska lantbruket går inte alltid i takt med modern byråkrati. Det har både Bonderøven och Mandelmanns fått erfara. I Frank Erichsens fall handlar det om att kommunen ansett att vattnet i hans privata brunn inte hållit måttet.

För Mandelmanns handlar det om varor som de säljer i sin gårdsbutik. I det här fallet anser myndigheterna att Mandelmännens beteckningar på varorna, exempelvis Lyckomarmelad, Flörtsalt och Trotjänarkorv, är missledande. Om de inte ändrar på etiketterna så riskerar de böter, skriver tidningen Land.

Ronden till:

Mandelmann. Klassisk fajt mellan strävsam kreativ producent och stelbent byråkrati

 

Rond 7 Biroller

Livet på lantgårdarna är så klart omgärdat av djur. Några av dem har framträdande roller vid sina husbönders sida. Hos Mandelmanns är det framförallt hunden Saffran som visar framtassarna. Bonderøven förlitar sig allra mest på hästen Solveig som får dra ett tungt lass.

Ronden till:

Bonderøven. En knegande häst är kanske inte lika gullig som en hund men det är något ursprungligt i det. Nästan som i Familjen Hedenhös.

Foto: SVT

Foto: SVT

 

Årets TV-bonde:

Mandelmanns vinner knappt men övertygande. De har redan vunnit svenska folkets hjärtan. Återstår att se om de, i likhet med Bonderøven, kan gå på export

Foto: TV 4

Foto: TV 4

Text: Henrik Högström


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…