Annons

Annons

Måste jag slänga min amaryllis?

Året Runts krukväxtexpert, Agneta Bergström ger dig skötselråd för din amaryllis.

Amaryllis
I oktober köpte jag en amaryllislök som jag planterade i kruka. När knoppen visade sig hade den röda strimmor och när jag tittar närmare ser jag att det röda fortsätter ner i löken. Min väninna säger att det är rödbränna och att jag måste kasta amaryllisen om den inte ska smitta mina andra växter. Stämmer det?
/Malin

Annons

Svar: Rödbränna beror oftast på ett pyttelitet kvalster som angriper löken. Den angriper främst lökväxter i amaryllisfamiljen och det viktigaste är att inte placerar en angripen lök i närheten av någon annan amaryllisväxt. Om jag vore som du skulle jag behålla amaryllisen tills den blommat klart och sedan kasta den. Kvalstren är svåra att bekämpa, särskilt i hemmiljö, men vattenbad i 43 grader under två timmar är en möjlig behandling.

Gilla Året Runt på Facebook

Foto: Blomsterfrämjandet

LÄS MER: Amaryllis trivs i värmen

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…