Annons

Annons

Mästerkock-Klaras gazpacho

Det här är en spansk rätt som också är mycket populär i det sydamerikanska köket. Receptet är hämtat ur Mästerkock-vinnaren Klara Linds bok "Sydamerika – min matpassion". Servera soppan kyld.

gazpacho-masterkocks-klara-recept

Klara Linds gazpacho är sådär perfekt svalkande och de färska örterna ger härlig smak.

Kall soppa med solmogna tomater – recept

Gazpacho med hemmagjorda krutonger. Låt svalna i kylen och servera den kall.

4 port

1 gurka
1 silverlök
2 vitlöksklyftor
8 solmogna tomater
1 chili
2 msk rödvinsvinäger
1 lime, saft och skal
1 citron, saften
2 dl utspädd grönsaksfond (enl anv på förp)
salt och peppar

Annons

Krutonger
2 skivor dagsgammalt vitt bröd
olivolja till stekning
salt

Till garnering
tomater i olika färger och former
gurka
färsk körvel
färsk mynta
färsk oregano

Gör så här:

1. Skala och kärna ur gurkan. Skala silverlök och vitlök.

2. Skär tomater, gurka, lök och chili i grova bitar och lägg i en blender. Tillsätt vinäger, limesaft och -skal, citronsaft och grönsaksfond. Mixa till en slät soppa och smaka av med salt och peppar. Låt soppan stå i kylskåpet tills den är kyld, men inte kylskåpskall.

3. Krutonger: Dra isär brödet i mindre bitar och stek i olivolja i en stekpanna på medelvärme. Salta krutongerna och låt rinna av på hushållspapper.

4. Servera soppan i djupa tallrikar med krutongerna och fint skurna tomater, gurka och färska örter.

Receptet kommer från Klara Linds bok ”Sydamerika – min matpassion” (Bonner fakta).


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…