Annons

Annons

Här är maten som ger dig 
naturligt solskydd!

Glöm inte solhatten och solcrèmen i sommar! Men visste du att det faktiskt finns mat som kan hjälpa till att skydda huden från solens skadliga effekter?

Här är tips på solskyddande mat att frossa i:

Fisk. Innehåller omega-3 som hjälper till att skydda vår hud inifrån. Feta fiskar som lax och makrill innehåller mest, men även vit fisk som torsk innehåller dessa välgörande fettsyror. Studier tyder även på att omega-3 kan hjälpa till att motverka vissa typer av cancer.

Annons

Tomat, vattenmelon, röd grapefrukt och aprikos. Lykopen är en viktig antioxidant eftersom den sägs vara skyddande mot UV-strålning. Ett tips är att tillaga tomaterna då det frigörs mer lykopen. Upptaget underlättas ytterligare av en skvätt olja, eftersom lykopen är fettlösligt.

Morot och melon. Betakaroten som finns i röda och orange frukter har visat sig dämpa de skadliga effekterna av solbränna. Betakaroten tas upp bättre om du tillagar morötterna och äter dem tillsammans med lite fett eftersom betakaroten är fettlösligt.

Mörk choklad. Innehåller flavonoider, ett ämne som i studier har visat sig ge ett ökat skydd mot UV-strålning.

Avokado, olivolja och frön. Enkelomättade fettsyror skyddar huden mot skador på cellerna. Innehåller även E-vitamin som motverkar rodnad och rynkor.

Körsbär, vinbär och björnbär. Innehåller den verksamma antioxidanten cyanidin som sägs ha solskyddande effekter.
Jordgubbar. Ellagsyra, som också finns i till exempel hallon och hjortron, skyddar kollagenet i huden från solens skadliga effekter.

Blåbär. Det blå färgpigmentet antocyanin, som finns i blåbären, bidrar till att stärka huden och skyddar även våra hjärnceller från att åldras i förtid.

Broccoli och blomkål. Korsblommiga växter innehåller massvis med skyddande vitaminer och antioxidanter.

Skaldjur och nötter. Innehåller selen, som minskar de skadliga effekterna av UV-strålning.

Baljväxter. Är fullproppade med B-vitamin som är viktigt för hår och hud.

Grönt te. Extrakt från grönt te har visat sig ha antioxidantiska egenskaper.

Av Anna Horn
Foto: Shutterstock


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…