Annons

Annons

Matglade Michalis från ”Mamma mia! The party”

Han är galen i olivolja och skeppar hem laster från familjens olivodling på Kreta. Skådespelaren Michalis Koutsogiannakis uppskattar den grekiska maten så pass att barnen nästan tröttnat. Det gör han aldrig själv – här är hans favoriter ur det grekiska köket!


Han kom till Sverige från 20–åring och knockades nästan av mörkret, kylan och den kryddlösa maten. Även om kärleken fick honom att stanna så åker skådespelaren Michalis Koutsogiannakis regelbundet till Grekland och njuter av värmen och god mat.

Annons

Är du lite av en matfantast?
– Jag lagar en hel del mat faktiskt, och ganska mycket grekisk mat. Eller jättemycket. Barnen klagar – det tycker att det blir grekiskt på bordet alldeles för ofta.

Grekisk plockmat med röror och oliver.

Vilka ingredienser är ett måste för dig?
– Olivolja från Kreta. Förut proppade jag ju packningen full när jag flög hem, men med dagens säkerhet att inte ha vätskor i kabinen, så går ju inte det längre. Så numera skeppar jag hem olivolja.

– Min pappa är ju bonde och har olivodling och några får, så det är den oljan jag vill ha.

Finns det grekiska ingredienser som du saknar här i Sverige?
– Ja, det finns en speciell mjölkprodukt som jag har i pajer. Det är lite i form av en mjukost, lite kesoliknande. Den kan man frysa och ta med från Grekland. Ibland tar jag med fryst lammkött också i väskorna, säger han och ler stort.

Michalis och Året Runts reporter Erika Svernström

Vad tycker du om svensk mat?
– I början var jag hungrig jämt. Jag tyckte inte att maten smakade någonting. Det var för lite kryddor, för lite smak – jag var väldigt fördomsfull. Men – eftersom jag lever ihop med en svenska så måste jag ju försöka. Och jag har insett att det hänger på råvarorna – med riktigt bra råvaror så blir maten här också god.

Vilken är din favorit på det grekiska bordet?
– Oj, det finns många, säger han och ser fundersam ut. Kalitsounia är ju så gott, en slags spenatpaj, eller säger man pirog? säger han och ser lyrisk ut.

– Och marathopita är ju en så god paj med fänkål i, mmmm…


Så tar han mitt anteckningsblock för att skriva ned sina grekiska favoriter, inser att han inte ser vad han skriver och snor mina läsglasögon för att kunna läsa. Allt medan han pratar inlevelsefullt och detaljrikt om hur han lagar till det godaste lammet med lök.

Michalis älskar mat! Särskilt den grekiska…

– Man ska bryna i olivolja och sedan har man kronärtskocksblad i och vispat ägg med citron. Men det får inte så det skära sig, säger han uppfodrande. Det blir en så mustig gryta. Och kanin, oj, det är ju jättegott också och det äter vi en hel del i Grekland. Men lammrätter är ju det bästa. Jag brukar smussla med lite fryst lamm på planet hem ibland, säger han och blinkar.

Vill du också laga grekisk mat? Här är recept på Michalis favorit: Kalitsounia – spenat och fänkålspirog.

Av Erika Svernström Foto:Sofia Gerholm, Mats Backer, panthermedia

Fler grekiska recept hittar du här:
Grekisk omelett
Laxbugare på grekiskt vis


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…