Annons

Annons

Michael Nyqvists dotter om pappans bortgång

I juni 2017 gick skådespelaren Michael Nyqvist bort i cancer blott 56 år gammal. Nu berättar dottern Ellen Nyqvist för första gången öppet om sorgen och saknaden. "Kan inte förstå att det gått ett år", skriver hon på Instagram.

Michael Nyqvist

Michael Nyqvist. Bild: IBL Bildbyrå

Skådespelaren Michael Nyqvist var grabben i graven bredvid, spelade körledare i Kay Pollacks ”Så som i himmelen”, men dök även upp i storfilmer som ”Mission: Impossible – Ghost Protocol”.

Den 27 juni 2017 kom det tragiska beskedet att Michael Nyqvist gått bort i sviterna av lungcancer.

Annons

Trots att Michael Nyqvist varit sjuk under en längre tid var det få som kände till att han var allvarligt sjuk. Han jobbade in i det sista, och bara månader innan sin död fick han ta emot en Guldbagge för bästa biroll för sin insats i ”Den allvarsamma leken”.

– Den var han vansinnigt glad för. Då hade han inte jobbat i Sverige på ett tag, hela världen drog ju i honom. Han kunde inte medverka på galan, men spelade in ett jättelångt tal till alla. Ytterst få visste om att han var sjuk då, han valde att hålla det hemligt, säger Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet, till Expressen.

I ett känslosamt inlägg på Instagram väljer nu dottern Ellen Nyqvist att beskriva året som gått sedan hennes pappa dog.

”Tar fortfarande upp mobilen för att ringa dig. Ser dig ofta på gatan. Kan inte förstå att det gått ett år. Kan inte förstå att du är borta. Förstår ingenting. Min finaste människa. Älskade pappa. ❤️”

Michael Nyqvist familj

Catharina Nyqvist Ehrnrooth pratade i samband med ”Tillsammans mot cancer”-galan i januari om sorgen, saknaden och tomheten.

– Micke var helt säker på att det skulle gå bra bra. Han hade bestämt sig för att det här ska jag fan fixa.

Catharina Nyqvist Ehrnrooth pratade då också om att Michael Nyqvist inte ville bli sin sjukdom.

– Han ville fortsätta jobba. Sedan tror jag att han också behövde tid för att förstå det själv. Jag tror inte att någon av oss förstod allvaret. Det tog så himla lång tid att landa i det. Jag kunde verkligen inte förstå att det var just lungcancer som Micke hade fått eftersom han alltid varit hälsosam, sportig och inte rökt.

Michael Nyqvist och Catharina Nyqvist Ehrnrooth på Galapremiären av Macbeth på Maximteatern i Stockholm i november 2016.

Michael Nyqvist och Catharina Nyqvist Ehrnrooth i november 2016. Bild: IBL Bildbyrå

Michael Nyqvists stiftelse

Bara kort efter Michael Nyqvists död grundande hans änka, Catharina Nyqvist Ehrnrooth, ”Michael Nyqvists stiftelse för främjande av skådespelarkonst som enande kraft”. Stiftelsen syfte är att uppmärksamma skådespeleri som medel för konfliktlösning.

–Det är en tung och viktig dag. Han rycktes bort alldeles för tidigt. Det blir en dag att känna av honom och komma ihåg honom. Men också att glädjas åt allt som han bidrog med, sa Thomas Perlmann, talesperson för stiftelsen, i samband med årsdagen av Michael Nyqvists bortgång till Expressen.

Förutom Catharina Nyqvist Ehrnrooth och Thomas Perlmann består styrelsen av skådespelarna Pernilla August, Ingela Olsson, Anthony Edwards och Christian Camargo samt modefotografen och regissören Michel Comte.

I samband med årsdagen la Christian Camargo en bild på Michael Nyqvist på sin Instagram med texten:

”Micke, kommer du ihåg att jag var med dig vid sjön för ett år sedan? Jag antar att du fortfarande följer sociala medier, så jag tänkte bara säga att vi fortfarande saknar dig.”

Läs också en av de sista intervjuerna:

Text: Helena Sjögren


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…