Annons

Annons

Miljövänlig rengörning med ättika

Städa både miljövänligt och billigt? Det enda du behöver är ättika!

Glöm allt vad starka kemikalier heter. Med dessa enkla knep kan du städa både mer och mindre oväntade saker – med hjälp av ättika.

Bild: IBL/Shutterstock

8 miljövänliga sätt att städa med ättika:

1. Använd på icke-vaxade golv

Blanda en halv kopp ättika med två liter varmt vatten.

2. Till fläckborttagning på matta

Gör en mix av en tesked flytande diskmedel och en tesked ättika i en halv liter ljummet vatten. Det tar bort icke-oljiga fläckar från mattor. Applicera vätskan på fläcken med en mjuk borste eller handduk och gnugga försiktigt. Tvätta därefter med en handduk fuktad med rent vatten och torka torrt. Upprepa proceduren tills fläcken är borta. Torka sedan snabbt, med hjälp av en fläkt eller hårtork. Detta bör göras så fort fläcken har upptäckts.

3. När du putsar fönster

Fönsterputsning med ättika ger skinande glas och kommer inte heller att lämna kvar strimmor eller fläckar som annars är vanligt vid fönsterputsning. Blanda ihop lika delar ättika med lika delar varmt vatten. Torka med mjukt tyg.

4. Få bort bakterier från skärbrädan

Skärbrädan tvättar du med ren ättika. Tar bort alla bakterier.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Använd ättika när du vill vara säker på att få bort alla bakterier. Bild:
Shutterstock/IBL

5. Rensa avloppet

Använder du ättikskuber håller du avloppet både rent och luktfritt. Ättikskuber får du genom att fylla en isbehållare med en mix av en kopp ättika och resten vatten. Sedan är det bara att stoppa in i frysen och ta fram vid behov. När det smält ned i avloppet, spola med kallt vatten i en minut.

6. Lös kalket i kaffebryggaren

Ättika löser upp kalkansamlingar (från vattnet) som lagras i vanliga kaffebryggare. Fyll behållaren med ättika och vatten och kör igenom en ”bryggning”. Skölj sedan noga med vatten efteråt.

7. Få bort dålig lukt i mikron

Koka upp 1/4 kopp med ättika och 1 kopp vatten i mikron. Det kommer att göra så att allt matstänk lossnar och lukter försvinner.

8. Rengör duschkabindörrar

Skrubba dörrarna med en svamp och ättika för att få bort tvål- och kalkrester och fläckar.

Vad är ättika?

Ättika är en färglös vätska framställd genom jäsning av etanolhaltig vätska med hjälp av ättiksyrabakterier eller genom utspädning av ättiksyra med vatten.

Ättika kan förekommer i flera olika koncentrationer. Matättika har cirka 3 procent ättiksyra, samtidigt som inläggningsättika ligger på runt 5 procent och ättiksprit på 12 procent.

Vinäger, eller vinättika, framställs genom ättikjäsning av frukt- eller bärvin som bildar ättiksyra.

Källa: Nationalencyklopedin

Läs också:

Så skrämmer du bort spindlarna för alltid – med en tepåse

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…