Annons

Annons

Min katt krafsar i blomkrukorna…

en katt med blomkruka

Kissemissen gör sig beredd att anfalla blomkrukan…

 

Året runts kattexpert Susanna Hellman Holmström svarar på läsarfrågor.

Jag har en honkatt som blir 8 månader den sista februari. Hittills har hon varit innekatt eftersom hon varken är kastrerade eller chippad (vilket jag kommer att göra). Ända sedan hon var liten har hon haft ovanan att krafsa i varenda blomkruka hon kommer åt vilket inneburit att en del växter dött. De kvarvarande större växterna har jag satt i plastpåsar och knutit om men hon är där på nätterna och lyckas då och då komma igenom plasten. Varje morgon är det bara att plocka fram dammsugaren… Köpte ett illaluktande medel som är till för att katter inte ska kissa/klösa på olämpliga ställen, men dels luktade det så hemskt att det knappt gick att vistas inomhus, dels hjälpte det bara första gången.
Jag har haft många katter men ingen har betett sig så här. Finns det något jag kan göra eller tror du att ovanan försvinner när hon får gå ut framåt sommaren? Hon har även klöst sönder tapeten i ett rum.
Tina Esh
SVAR: Jo tack, det där beteendet känner jag igen. En del katter gillar verkligen att gräva, smaka, leka, attackera både jord och växter. Jag brukar kalla den typen av katt för ”trädgårdsmästare” eller ”trädgårdssabotörer”. För katten är det verkligen spännande med jord men inte så kul för oss, eller växterna. Antingen får du se till att katten inte kommer åt växterna eller så du lägga större stenar i krukorna. Det gjorde jag! Jag lade fina stora stenar som skydd, och för att dölja jorden. Då var det inte så kul att gräva runt i dem längre! Din katt som är 8 månader nu, är ca 13-14 människoår, och dessa tonåringar är ju mer aktiva. Det kommer att gå över, förhoppningsvis, min egen trädgårdsmästarkatt höll på i flera år att gräva i jord. Tills mitt tålamod tog slut, och stenarna åkte fram. Sedan var det lugnt.Se bara till att leka och hålla din katt aktiv med mer kattvänliga saker.
När det gäller klösande på väggarna, får du se till att du har bra klösträd till din katt. Ett bra klösträd är högre än katten är lång. Det måste vara stabilt. Om det är lite svajigt gillar katterna det inte och de letar då upp bättre klösställen, typ väggar eller möbler.

Annons

Fråga Susanne om din katts beteende och fostran. Skriv till Året Runt, Box 277 15, 115 91 Stockholm. Märk kuvertet ”kattfrågan”. Du kan också mejla till [email protected]

Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…