Annons

Annons

Min katt verkar vara rädd för mig

Vår kattexpert Susanne Hellman Holmström svarar på läsarnas frågor.

Bengal
FRÅGA: För ca 2 år sedan köpte jag en katt genom Katthjälpen i Malmö. Redan när han skulle komma hem till mig blev det problem. Man sa att man inte kunde fånga in honom, så jag fick vänta en hel vecka innan han kom. Jag har haft katter innan och alltid haft ett väldigt gott förhållande till mina kissar. Men den här katten accepterar mig inte som sin matte och jag är väldigt ledsen för det. Jag får knappt röra honom. Ofta sitter jag och pratar med honom och han går inte undan, men mer blir det inte.  Jag blinkar med mina ögon, sakta, för det har jag läst att man ska göra. Han får göra precis vad han vill och han får god mat och kattgodis och det är inte något fel på hans aptit. Han är så himla söt och jag vill så gärna kunna krama om honom. Vad kan jag göra?
/Gunnel Fridh

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

SVAR: Så ledsamt att höra om din nya familjemedlem, att han är så känslig. Han kanske har varit med om något skrämmande som gör att han inte helt litar på människor, och därför är han tvungen att göra sig onåbar och hålla sig på distans från dig. Det finns mycket att göra och det mesta handlar om träning och tålamod. Du bör portionera ut maten på vissa klockslag. Först sitter du bredvid när han äter, men rör honom inte. Sedan kan du försiktigt klappa honom på huvudet eller kroppen (inte för långt bak bara) när han äter. När han accepterar detta, kan du fortsätta klappa honom först sedan får han maten. Utöka detta stegvis i samband med maten. Om du har tiden och tålamodet kanske du om några veckor till och med kan lyfta honom och direkt sätta ner honom innan han får sin mat. Men gå inte för snabbt fram. Jag är säker på att han gillar dig, men vill hålla avstånd för säkerhets skull. Med envishet och försiktighet kan du jobba bort beteendet och plocka fram en glad katt som gärna ligger bredvid eller i knät när du tittar på tv. Ta gärna kontakt med en beteenderådgivare för vidare konsultation.
/Susanne


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…