Annons

Annons

Min man blev en kvinna – ändå är hon samma person

Mia och Niklas gifte sig redan som unga. De har barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Men Mias man Niklas är numera Mias fru Nathalie.

Min man blev min fru

– Sedan jag blev Nathalie har Mia och jag börjat ta vara mer på livet. Vi har blivit riktiga livsnjutare, säger Nathalie.

De har varit ett par i evigheter och de känner varandra utan och innan. Men att Mias man Niklas kände sig vilsen och fel i sin kropp, det hade Mia ingen aning om.
– Nej, Niklas var en machoman. Vad man än satte i händerna på honom, så fixade han det, säger Mia och tittar ömt på kvinnan som sitter intill henne.
Men vad Mia, 48, inte visste var att det ständiga fixandet hemma var ett sätt att stilla oron och ångesten som fanns inom Niklas. Det är först nu, när Niklas har blivit Nathalie, 49, som lugnet har lagt sig inombords.
– Jag var vilse redan när jag var liten, säger Nathalie.
– Jag ville gärna klä mig i klänning och jag letade efter kläder i mammas garderob. Men jag insåg att det var fel och jag berättade aldrig någonting för någon. Ändå lyckades Niklas bevara sin hemlighet. Han träffade sin Mia tidigt. De gifte sig när de var 20 och redan samma år fick de barn.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook
Min man blev min fru

Delar garderob, men har inte samma klädstil.
– Jag är mer ungdomlig än Nathalie. Samtidigt är hon alltid fin och välvårdad, säger Mia.

I dag består familjen av tre barn, sju barnbarn, två bonusbarnbarn och ytterligare ett på väg. Niklas höll sig ständigt sysselsatt för att slippa fundera, men tankarna om att han var född i fel kropp blev allt starkare. Till slut kretsade det mesta kring de små korta stunderna, då Niklas kunde förvandla sig till Nathalie.
– Jag hade mina små stunder, som jag kallar det, då jag var ensam hemma och kunde klä mig i kvinnokläder.
– Men jag har aldrig rört Mias kläder. Jag beställde hem egna kvinnokläder, som jag gömde på olika ställen.
Mia fyller i:
– Mina kläder hade nog inte passat Nathalies stil. Nathalie är mer som en skolfröken i sin stil, än vad jag är.
– Jag är mer ungdomlig. Samtidigt tycker jag att Nathalie alltid är fin och välvårdad.

Började fundera på hur livet borde vara

Och det är precis så Nathalie vill vara. En stilig kvinna, långt ifrån alla parodier på män utklädda till kvinnor, som skildras på film. Men vägen dit var inte enkel. Niklas ville inte utsätta sin familj för sin hemlighet. Han liknar livet på den tiden med att leva med dold alkoholism.
– 1999 hände en sak som förändrade situationen. Mia råkade ut för en svår trafikolycka och jag blev ensam med barnen i fyra veckor, då Mia var på ett rehabiliteringshem.
– Under den tiden började jag fundera på hur livet egentligen skulle vara. Jag insåg att situationen var ohållbar och att livet är för kort för att man ska dölja vem man egentligen är.
Långsamt började ett beslut gro inom Niklas och 2011 hade han bestämt sig. Han skulle bryta upp från sin älskade Mia och för att skydda henne valde han att hitta på en historia om att han hade träffat en annan kvinna.
– Men nästan direkt tog jag tillbaka det jag sagt och berättade hur det egentligen var.
– Jag sa att det inte finns någon annan kärlek än Mia i mitt liv, men att jag gillar att gå i tjejkläder.
– Det var svårt att berätta. Men Mia sa bara: ”Jaha. Det är helt okej, bara du håller dig inomhus.”

Lovade att stanna hos Niklas

Mia förtydligar:
– För mig var det en lättnad att Niklas inte hade träffat någon annan. Och så länge han gick omkring klädd som en kvinna här hemma, när det bara var vi två, var det okej för mig.
Det märks att Mia och Nathalie är nära varandra. Att de vuxit ihop under årens lopp. De fyller i varandras meningar, skrattar och skämtar sinsemellan.
Mia har en ungdomlig och sportig stil. Natalie klär sig med en mer strikt och återhållsam elegans.
– Jag blev inte chockad, även om jag inte hade haft en aning om Niklas hemliga liv, säger Mia. Och då, i början, var han fortfarande Niklas för mig.
– Jag minns att jag lovade att stanna hos honom, så länge han inte opererade om sig.
Så hade livet kunna förbli hemma hos makarna Åhlund, i det lilla samhället Trekanten i Småland, om inte en av deras döttrar hade träffat en ny man.

Min man blev min fru

Mia och Niklas var bara 20 år då de gifte sig. Och redan samma år blev de föräldrar första gången.

Barnen tog det helt odramatiskt

Att berätta för barnen var en sak, men Mia och Nathalie ville också berätta om Nathalie för barnens respektive.
– Barnen tog det helt odramatiskt. Och när vi berättade för deras respektive, berättade en svärson om en kompis pappa som hade genomgått en könskorrigering.
– De tyckte inte att det var särskilt konstigt. Det är ju fortfarande samma person efter operationen, sa de, berättar Nathalie.
Svärsonens berättelse fick Mia att börja fundera.
– Jag insåg att även om Niklas skulle göra en könskorrigering och bli Nathalie, så skulle hen fortfarande vara samma människa, med samma hjärta och hjärna som tidigare. Så det var faktiskt jag som tog upp frågan.
Visst. Mia och Nathalie är fortfarande samma personer, men Mia tycker att Nathalie är en lugnare och mer harmonisk person än tidigare.
Nathalie är också gladare än vad Niklas var.
– Nathalie är händig, men är inte intresserad att tapetsera om och snickra längre, säger Mia.

Krångligt att förklara familjekonstellationen

I början var Nathalie rädd för att folk skulle prata och kasta glåpord efter dem.
För att slippa ryktesspridning och för att hjälpa andra i samma situation, valde Mia och Nathalie att gå ut i lokaltidningen och berätta.
– Innan dess hade jag berättat för mina arbetskamrater och även det gick bra. Vd:n på min arbetsplats tog det fantastiskt och sa att han inte blev särskilt förvånad.
– Jag träffar många kunder i mitt jobb, så därför kändes det extra viktigt att allt gick rätt till, säger Nathalie.
För Mia har det hela tiden varit en självklarhet att stanna kvar, även om det har blivit lite krångligare att förklara familjekonstellationen för nya bekantskaper.
– Jag är inte intresserad av kvinnor, jag är intresserad av män, säger Mia. Jag gifte mig med en man, som blev min kvinna, men jag känner mig inte som lesbisk. Man blir ju förälskad i en person, inte i ett kön.

Hormonbehandlingen pågår livet ut

2013 började Niklas sin långa resa mot att bli kvinnan Nathalie fullt ut. Hon har träffat psykologer, kuratorer och läkare och hela tiden mötts av både respekt och förståelse. Hormonbehandlingen påbörjades för två år sedan och kommer att pågå livet ut. Nyligen fick Nathalie besked om att den fysiska könskorrigeringen kommer att göras under våren. Skäggväxten laserbehandlas regelbundet och rösten jobbar hon kontinuerligt på.
– Den här förvandlingen har utvecklat både Mia och mig som människor. Jag känner mig mer rofylld i dag och jag är mig själv fullt ut, säger Nathalie.
– Mia och jag har börjat ta vara mer på livet. Vi har blivit något av livsnjutare.Mias man Niklas blev Nathalie:

Av Anna-Maria Stawreberg Foto: Mikaela Lindholm och privat bild

LÄS OCKSÅ:
Sebastian, jag föddes i fel kropp

Fatima blev könsstympad som 4-åring

Jag har klätt ut mig hela mitt liv – nu ska jag bli kvinna på riktigt


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…