Annons

Annons

Min man fick barn med en annan kvinna!

I sitt arbete som samtalsterapeut hade Laila Dahl hjälpt många par där ena parten varit otrogen. Plötsligt fann hon sig själv ha blivit bedragen i sitt äktenskap.

Laila blev bedragen, men livet går vidare...

Laila blev bedragen, men livet går vidare…

Laila Dahl, 51, och Jan blev ett par redan i högstadiet. Ihop förverkligade de flera musikaliska yrkesdrömmar, renoverade ett gammalt hus och fick tre barn. Kärleken var djup och innerlig, men när Jan sagt upp sig som sjuksköterska för att bli egen företagare började de glida ifrån varandra.
– Jan blev alltmer uppslukad av sitt arbete och fick allt mindre tid över för familjen. Jag var rädd för att Jans fartblindhet skulle leda till hjärtinfarkt eller utbrändhet. Att han var otrogen fanns inte ens i min tankevärld, förklarar Laila.
Ännu mindre kunde hon föreställa sig den scen som utspelade sig då Jan en höstkväll 2010 hämtade upp henne med bilen. Laila var upprymd över att ha avslutat ny inspelning. Den känslan försvann på ett kick när Jan med stor möda fick fram att han hade något att berätta – som skulle göra henne ledsen och upprörd. Han räckte fram ett foto på en nyfödd baby med orden: ”Det här är min son. Han är 12 dagar.”

Att han var otrogen fanns inte i min tankevärld

– Det var som att få mattan undanryckt under fötterna. Massor av känslor slet i mig: förtvivlan, ilska, men också rädsla. Vem var den här mannen som jag hade gift mig med? Kunde han verkligen göra något sådant här mot mig? Jag ville bara försvinna ur mitt eget liv, minns Laila.
Det kom fram att Jan i tio månaders tid haft ett förhållande med en annan kvinna. Det som han hade tänkt som ett kort sexuellt äventyr hade omgående resulterat i ett barn. Men Jan ville fortsätta leva med Laila. Det var henne han älskade, bedyrade han.
För att förstå hur de skulle gå vidare började de direkt i parterapi.
– Våra två terapeuter gav oss rådet att sätta upp en tidsram inom vilken vi inte skulle fatta några beslut om vår gemensamma framtid. Vi lovade varandra att vänta i åtta månader, medan jag kom fram till om jag skulle våga lita på honom och om vi kunde fortsätta att vara gifta. Efter 20 års äktenskap och tre barn är det viktigt att inte ta några förhastade beslut.

Annons

Sökte upp mamman till Jans son
Vid sidan av sitt artisteri arbetar Laila som par- och relationsterapeut, något som hjälpte henne en aning i alltihop.
– En läkare blir inte mindre förtvivlad än någon annan över ett cancerbesked. På samma sätt var inte det här känslomässigt lättare för mig bara för att jag var terapeut. Men en fördel var att jag emellanåt kunde se på mig själv utifrån och förstå att jag var mig i chock.
För att komma vidare ville Laila träffa mamman till Jans lilla son.
– Jag ville se henne i ögonen. Jag ville att hon skulle veta att det som hänt vände upp och ner på hela mitt liv. Även om det var min man som svikit mig anser jag att hon var medskyldig till de konsekvenser hennes val hade för mig och min familj. Hon gick in i förhållandet med vetskap om att Jan var en gift trebarnspappa.
– När kvinnan öppnade dörren läste jag upp ett långt brev som jag hade filat på länge. Att få tala om för henne att hennes handlande var oacceptabelt kändes som en upprättelse, även om det inte tog bort min smärta.

Plötsligt fann sig Laila mitt uppe i sitt eget relationsdrama.

Plötsligt fann sig Laila mitt uppe i sitt eget relationsdrama.

Laila beslöt tidigt att hon även ville träffa det lilla barnet.
– Det mötet blev inte alls som jag hade trott. På ett sätt var det smärtsamt att möta barnet Jan fått med en annan kvinna, men samtidigt blev det en läkning. Jag insåg att han var en egen liten person som inte hade bett om att få komma till världen. Om jag valt att inte vara delaktig i barnet hade det skapat en mur mellan Jan och mig. Tack vare min egen relation till pojken blev han en gemensam del i vår relation.
Under månaderna som gick ägnade Laila och Jan många timmar att diskutera vad som hänt. Laila hade ett stort behov av att få utlopp för sin besvikelse.
– Jan hanterade det bra. Han försökte verkligen stå kvar och bara ta emot allt jag hade inom mig. Det är viktigt att den som svikit visar förståelse för hur ont det gör för den som blivit utsatt.
Med tiden förstod Laila att Jans otrohet inte alls berodde på henne.
– För honom var det sätt att fly från sig själv och all stress. Han hade ett hål inom sig som han försökte fylla genom att ha en sexuell affär.
Efter de åtta månaderna hade Laila och Jan kommit närmare varandra än vad de hade varit på länge.
– Vår kärlek hade blivit starkare – vi hade tagit oss igenom en kris tillsammans. När jag började se ljuset i tunneln ville jag ge vårt äktenskap en chans till. Jag är tacksam över att jag väntade med att fatta ett beslut tills jag var någorlunda hel igen.

Kände instinktivt att något var fel
Efter det hade Laila och Jan ett par lyckliga år ihop. Laila fortsatte att bearbeta det som hänt, medan Jan efter en tid slutade hos sin terapeut. Tiden gick. När de en kväll stod i köket kände Laila instinktivt att något var fel.
– Det var något i det Jan sa som inte stämde. Då erkände han att han återigen varit otrogen med samma kvinna. Han hade återfallit i sitt flyktbeteende. Jag hade lovat mig att begära skilsmässa om otroheten upprepades. Vi förstod båda att inga ord i världen skulle kunna rädda vårt äktenskap nu. Min tillit till honom var borta.
Det är nu två år sedan Laila och Jan gick skilda vägar. I dag bor de nära varandra och är goda vänner. När Laila började skriva en självhjälpsbok om otrohet frågade hon Jan om lov att dela med sig av deras historia. I hennes bok ”Att gå sönder och bli hel igen” har Jan även skrivit ett par öppenhjärtiga avsnitt om bakgrunden till sina feltramp.
– Vi vill ha en fungerande relation till varandra. Vi hade ett bra äktenskap i många år och när barnen tittar på bilder från då vi var en familj ska det inte kännas som att alltihop var fejk. Vi var ju ändå gifta i 25 år, så någonting måste vi väl ändå ha gjort rätt, konstaterar Laila.

Av Linda Andersson Foto: Ulf Berglund


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…