Annons

Annons

Lena: ”Min man ljög om sina skulder”

Jag och Tommy hade bestämt oss att för att gifta oss och köpa hus tillsammans. Jag hade i alla år längtat efter en egen trädgård och kunde knappt vänta. 
Men väl på banken krossades våra husdrömmar.

Min man ljög om sina skulder

Bilden är arrangerad. Bild: Shutterstock/IBL

Tommy och jag hade långt framskridna planer för husköpet. Problemet var att vi aldrig hittade vad vi sökte. Husen var för stora, för små, för dyra eller låg alldeles för långt ut på landet. Jag ville kunna cykla till jobbet och då var ett par mil inte att tänka på. När vi äntligen hittade vårt drömhus blev det budgivning. Jag var rädd för att det skulle bli för dyrt men det stannande på en lagom prisnivå för oss. Helt plötsligt blev det bråttom att söka lån och bestämma tid med banken. Vi hade inte hunnit ta tag i det praktiska och det överlät jag åt Tommy.

Annons

Jag hade börjat titta i inredningskataloger och planera färger och tapeter i de
olika rummen. I trädgården ville jag plantera vinbärsbuskar, päronträd och blommor. Dessutom ville jag ha en syrenberså, som min mormor alltid haft. Planerna var många och jag var full av förväntan när vi stegade in på banken.

Chockad

Vi fick en kopp kaffe och satte oss ner för att gå igenom det praktiska när banktjänstemannen började skruva på sig. Jag fick en obekväm känsla i magen och undrade vad det var som var fel. Det visade sig att Tommy hade blancolån på flera hundra tusen kronor. Jag blev alldeles chockad och jag stirrade på Tommy. Vad hade han gjort med alla dessa pengar? Och varför hade han inte talat om för mig att han lånat?

Vi hade räknat och räknat och hade precis pengar till handpenningen. Renovera och fixa i trädgården hade vi räknat med att göra lite i taget. Det skulle ju gå åt både pengar och tid till det. Men nu var förutsättningarna annorlunda och vi kunde inte längre låna pengar på grund av Tommys skuld. Banktjänstemannen lämnade oss ensamma i rummet och Tommy satt alldeles tyst. När jag frågade honom vad han hade lånat pengar till svamlade han bara till svar. Jag hade inte lust att ställa till med någon scen på banken utan gick i stället ut från kontoret. Tommy kom efter mig och vi satt tysta i bilen på vägen hem.

Sanningen

Väl hemma krävde jag att få reda på vad han lånat pengar till, och efter en lång stund kröp det fram att han spelade. Jag blev alldeles kall och bara stirrade på
honom. Det var därför han sagt att han jobbat över och varit på middagar med kunder på kvällarna. Sanningen var att han varit på spelklubbar och spelat bort våra chanser att få låna till drömhuset. I min vildaste fantasi hade jag aldrig kunnat tro att han var spelberoende.

Vi hade ett uppslitande gräl och det
slutade med att han sov på soffan.
 Morgonen efter jag tog ett drastiskt beslut. Jag tänkte lämna honom. Om han han
 gick bakom min rygg och lät mig skämmas ögonen ur mig på banken kunde jag inte bygga en framtid med honom. Frågan var om han inte förstått att lånen skulle synas.

Jag packade min väska samma kväll och
 sov hos min syster. Tommy var förtvivlad och ringde och skickade sms men jag orkade inte bry mig. Besvikelsen var för stor.
 Nu lever jag ensam och sparar för att få ihop en egen handpenning. Det spelar ingen roll hur lång tid det tar, en dag ska jag ha ett eget hus.
”Lena”

Läs också:

Ann: ”Ingen visste att min man slog mig”

Ansi: ”Min man straffar mig med tystnad”

En läsare berättar: ”Min pappa skämdes över sina skulder”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…