Annons

Annons

Min man ville överge vår son

DET HÄR HÄNDE MIG Lasse och jag var oskiljaktiga från första dagen vi sågs. Tillsammans levde vi ut alla våra drömmar och när vår son kom var det pricken över i. Jag hade inte en tanke på att Lasse kunde känna annorlunda.

Min man ville överge vår son

Jag var chockad när min man plötsligt ville skiljas. Men allt jag tänkte på var att skydda Robin. Bilden är arrangerad. Foto: IBL-AOP

När Lasse friade tvekade jag aldrig även om många höjde på ögonbrynen åt vårt snabba beslut. Vi inneslöt oss i en bubbla av kärlek och under åren som kom förverkligade vi våra livsdrömmar. Vi reste till Afrikas savanner, besteg några av de högsta bergen i världen, hoppade fallskärm och bungyjump. Vi var unga och vilda och världen låg precis där vi ville ha den, framför våra fötter.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Under en semestervecka i ett snöigt Alperna upptäckte jag att jag var gravid. Vi firade med alkoholfri cider i pudersnön och gjorde upp planer för det nya som väntade oss. Det största äventyret av alla, vårt eget lilla barn.
Robin var en fantastisk liten kille från första stund och när vi hade flyttat in i vårt eget hus kändes mitt liv komplett. För mig fanns det inget gräs som verkade grönare på andra sidan eller äventyr som pockade på min uppmärksamhet. Jag var fullkomligt lycklig och kvar i känslan av att vi var oslagbara.

Men en kväll när jag satt jag vid datorn i köket och planerade för en utlandsresa till Spanien i samband med att Robin skulle fylla tio märkte jag att Lasse stod i köket och tittade på mig. Jag skrattade till och sa att han skrämt mig. Han gjorde ingen ansats till att dra på smilbanden och det gjorde mig plötsligt rädd.
Lasse sa att han ville prata och redan när han yttrade de orden blev jag alldeles kall i magen. Han tog min hand och förklarade med lugn röst att hans känslor med tiden hade svalnat och att han inte längre kunde se en framtid med mig som hans fru. Allt gick lugnt och stilla till. Jag kunde se att Lasse plågades och den första känslan av panik försvann när jag förstod att han sedan länge bestämt sig.

Mina tankar gick direkt till Robin som hade gått och lagt sig i ett varmt och tryggt hus och skulle vakna till en ny värld där han med ryggsäcken på ryggen skulle skjutsas fram och tillbaka varannan vecka mellan våra nya bostäder.
Jag var tvungen att vara Robins trygga hamn i denna orkan av känslor. Jag tryckte undan allt, drog till mig ett anteckningsblock och började skissa upp planer, hur vi efter försäljningen av radhuset skulle ha råd med två ganska stora lägenheter i närheten, så att Robin skulle ha nära både till skolan och sina två nya hem.

Mitt förslag var bra och genomtänkt men när jag satte mig ner med Lasse såg jag att han skruvade på sig. Det visade sig att Lasse inte alls hade tänkt leva Svensson-liv varannan vecka i en lägenhet. Hans plan var att för sin del av pengarna från huset åka utomlands på obestämd tid. När jag frågade honom hur han tänkte att Robin skulle passa in i hans nya liv så sa han bara: ”Jag tänkte att han har det bäst hos dig.”
Mannen som jag delat mitt liv med hade genom åren visat sidor som jag inte tyckt om. Han kunde inte laga mat, han bet på naglarna och han pratade för mycket om oväsentliga saker. Men han hade aldrig varit egoistisk.
Jag anade oråd och visste svaret på min fråga redan innan jag hade ställt den. Han hade träffat en annan. Hon hette Anna och var något yngre än jag. Hon hade inga barn och nu hade hon hittat mannen i sitt liv som delade hennes passion för äventyr.
Jag förklarade lugnt att jag skulle kontakta mäklaren den kommande morgonen och sedan fick Lasse lov att berätta för Robin att han måste åka utomlands för att arbeta under en kortare period. Jag ville själv berätta för Robin om att vi skulle separera, och ingen Anna skulle få ställa till det i huvudet på min lilla tioåring.

Robin och jag flyttade in i en jättefin lägenhet i närheten av parken som han brukade cykla i. Lasse åkte iväg med Anna, och kom hem efter två månader utan henne. Vad som hade hänt på vägen vet jag inte och jag frågade aldrig. Han flyttade in i en lägenhet i närheten av vår och Robin fick själv vara med på flyttdagen och bära dit de saker som han ville ha i sitt rum. Vi kunde påbörja vårt varannan vecka-liv och Robin behövde aldrig få veta om sin fars svek.
Lasse försökte vid något tillfälle be om ursäkt och få mig att ta honom tillbaka. Jag avböjde vänligt. Han hade visat sitt rätta jag och själv hade jag redan gått vidare med den enda killen jag älskade.
Vi har skapat oss ett fantastiskt liv tillsammans med mysiga middagar på tu man hand, fotbollsmatcher på tv och cykelturer i parken. När han ler mot mig med ketchup i hela ansiktet, eller vill bli kramad och tröstad när han fått skrubbsår på knäna känner jag att hans kärlek är det enda som spelar någon roll för mig.
/”Liv”

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…