Annons

Annons

Elisabeth: ”Minnet av mormor finns alltid med mig”

Nu är det många år sedan min mormor gick bort, men ändå finns hon kvar 
i mitt liv på många sätt. Jag bär med mig allt hon lärt mig, och många av hennes saker finns i mitt hem och är viktiga för mig.

Minnet av min mormor finns alltid med mig

Bilden är arrangerad. Bild: IBL/Shutterstock

När jag växte upp bodde mormor 
i en egen liten stuga som låg nära vårt hus, och vi barn var ibland mer hemma hos mormor än vad vi var hemma. Våra föräldrar jobbade hela dagarna och hade mycket att göra på kvällar och helger, men mormor hade alltid tid för oss. Hos henne fanns alltid saft och bullar och en varm famn. Ofta spelade vi kort. Vi hade alltid något favoritspel som vi körde i månader. Sedan lärde mormor oss något nytt
 spel, som blev vår favorit ett tag.

Annons

Ofta när jag står vid spisen i mitt kök kommer jag att tänka på mormor och
allt hon lärde mig. Hon sa aldrig nej när
jag som liten kom och ville hjälpa till.
I stället visade hon hur jag skulle hantera en vass kniv för att inte skära mig. Jag fick hacka lök och skära grönsaker när jag fortfarande var så liten att jag måste stå på en pall för att nå upp till köksbänken. Mormor lärde mig hur jag
 skulle smaka av maten och känna vad som saknades i kryddningen. Vi bakade bullar och kakor, det skulle alltid finnas kaffebröd hemma. Ofta när jag känner en doft av kanel tänker jag på hur nöjd mor
mor såg ut när hon bredde ut bakduken över ett berg av nybakade kanelbullar.

Tungt arbete

Jag lärde mig mycket praktiskt hushållsarbete av mormor och det har jag haft mycket nytta av genom livet, även om jag inte alltid har haft tid och ork att baka och laga mat från grunden. Mitt familjeliv är ju inte alls som mormors. Ibland berättade hon om hur det var när hon var ung och hade stor familj att ta hand om. När morfar levde jobbade hon extra några timmar i veckan med att städa. En stor del av dygnets vakna timmar ägnade hon åt hushållsarbete. Hon hade inget dagis som avlastade henne med att passa barnen när de var små. Därför hade hon fullt upp på kvällarna med sådant som hon inte hade hunnit med under dagen. Morfar hade ett tungt kroppsarbete, och när han kom hem efter jobbet hade han också en hel del att göra innan det var dags att gå till sängs.

Vid spisen i mitt kök hänger en färgglad grytlapp som mormor en gång virkat på lediga stunder. Bredvid finns en enkel men praktisk grytlapp som jag själv har tillverkat. Det var förstås mormor som lärde mig att virka. Hon hade tålamodet att lära mig virka varv efter varv, och när jag besviken höll upp mitt första formlösa alster tröstade hon mig och sa: ”All vår början bliver svår.” Sedan plockade hon fram fler garner i vackra färger som jag fick träna på. Det var så trivsamt att sitta med mormor i soffan och småprata medan våra virkkrokar arbetade. I början fick jag lämna över min virkning till mormor då och då när den började se konstig ut. Hon skrattade bara, repade upp det som var fel och virkade ett par stadiga varv åt mig. Sedan var det lättare att fortsätta igen.

Kopplade av

Mormor lärde mig också att sticka. Hon stickade vackra och varma tröjor 
i rejält ullgarn och det var hon som höll hela släkten med ullstrumpor. Varje nyfödd unge i familjen fick en uppsättning av små söta plagg, kärleksfullt stickade av det mjukaste babygarn.

Nu är mormor borta sedan länge och 
vi lever i en annan tid. Det är långa arbetsdagar och barnen går på dagis och 
i skolan. Familjen ses först vid middagsbordet, ibland inte ens då om något av barnen har träningstid eller match. På kvällar och helger ska min man och jag passa tider för träning för både barnen och oss själva, vi ska se till att läxor blir gjorda, vi ska träffa släkt och vänner och handla, ja, allt det som är en barnfamiljs vardag. Men när jag får en ledig stund tar jag gärna med mig garnkorgen och sätter mig vid tv:n och handarbetar en stund. Inte för att det är nödvändigt, utan bara för att det ger mig en sådan ro att låta händerna röra sig i de välbekanta rörel
serna. Då tänker jag på mormor och alla andra kvinnor före mig som kopplat av från vardagens slit med ett handarbete.
Elisabeth

Läs också:

Min man fick barn med en annan kvinna

Gun: ”Min man var otrogen med en kvinna han träffade på gymmet”

Förtroligt: ”Min vän flörtar med min man”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…