Annons

Annons

Minns du möbeln?

Bokhyllan Ivar fyller 50 år och fortsätter att vara ett populärt inslag i svenska hem. Samtidigt finns det möbler som telefonbordet vars roll helt spelat ut. Här är sex möbler vi minns med skräckblandad förtjusning.

1. Telefonbordet

Telefonbordet erbjöd plats för samtal i lugn och ro. Försvinner i samma takt som den fasta telefonen. Bild: Instagram

Teknikens landvinningar och möbler går hand i hand. Telefonbordet var en given oas med sittplats och utrymme för katalogförvaring i ett. Katalogerna är nu ett minne blott och snart går den väggfasta telefonin samma väg.

2. Ivar

50-årsjubilaren Ivar på omslaget till Ikea-katalogen 1974. Bild: Ikea

Annons

Enkel, ren och rak. Bokhyllan Ivar har stått stadigt sedan den introducerades i januari 1968. Då tedde hyllan sig som en främmande fågel bredvid det övriga utbudet i teak och jakaranda.

– Ivar var som möblernas jeans i förhållande till kostymhyllorna, säger Lennart Ekmark, Ikea-inredaren som introducerade hyllan i folkhemmet..

Ivar introducerades under namnet ”Bosse” och har även hetat ”Uffe” och ”Ingemar” genom åren.

Utbudet har breddats och uppdaterats genom åren men basen av ljust furuvirke är densamma.

3. Lavalampan

Glödhet, kall och varm igen. Den psykedeliska lavalampan kommer och går bland trenderna. Bild: IBL

Lavalampan uppfanns 1963 av engelsmannen Edward Craven-Walke.

Enligt historien fick han idén från en äggklocka han sett på en pub redan på 40-talet. En idé som han sedan arbetade vidare med. Lavalampan stämde väl med hippieerans fallenhet för psykedeliska mönster och blev en succé när den kom.

Sedan dess har den hunnit vara både hopplöst ute och på modet igen. Numera finns den att köpa lite varstans och det finns även anvisningar tillgängliga för hur man gör sin egen lavalampa med matolja och vatten bland annat:

4. Bidén

Tidstypiskt badrum och färgskala från 70-talet. Bidéns användningsområde har alltid varit ett kärt samtalsämne för nostalgiker. Bild: Styleroom.se

Bidén var ett stående inslag i badrummen från 1960- och 1970-talen. Vad den skulle användas till var inte lika klart. Tvätta fötterna var ett hett tips. Men historien bakom bidén är att den togs fram i Frankrike på 1700-talet under namnet ”bidet” för att sköta intimhygienen. Ursprungsbetydelsen av bidet är ”liten häst”.

Efter storhetstiden i 70-talets nya mexitegelvillorna har bidén dock fört en tynande tillvaro i VVS-butikerna. Det är oklart om den kommer att få någon renässans igen.

5. Skinnsoffan

Pösiga soffor i skinn, äkta eller falskt, var poppis i många 80-talshem. Bild: Nouw.com

Inget 80-talshem var komplett utan en mäktig skinnsoffa upplyst av en lika mäktig golvlampa. Trots vårt bistra klimat var det även vanligt med takfläktar som vispade runt luften i rummet. Både med och utan lampor.

6. Saccosäcken

Italiensk design som hamnat på museum. Saccosäcken har varit en favorit i decennier. Bild. IBL

Enkel men genial skapelse av italienska designertrion Piero Gatti, Cesare Paolini och Franco Teodoro 1968. Sedan dess har mängder med människor, läs tonåringar, slappat i saccosäcken. Finns representerad på Museum of modern art i New York.

Text: Henrik Högström

Läs också:

String – hyllan som slog världen med häpnad

Så får Ikea-möblerna sina namn

Så sätter du ihop Ikeamöblerna som ett proffs


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…