Annons

Annons

Minska matavfallet – så tar du tillvara på maten!

Ungefär var femte matkasse som vi bär hem blir matavfall. Av matavfallet är en tredjedel matsvinn – sånt vi hade kunnat äta om vi hanterat det bättre. Här är råden för att slänga mindre mat!

På ett år slängs 25 kilo mat per person, mat för flera tusen som bara slängs bort.

matsvinn

Ta hand om maten och minska matsvinnet.

Mellan 30 och 40 procent av all mat hamnar i soptunnan. Stormarknader och dylikt slänger ca 1, 2 ton matavfall per heltidsanställd. En restauranganställd beräknas slänga cirka 3 ton mat per år.

Annons

2014 var FN:s år för att motverka matsvinnet. Sedan dess har många kedjor och restauranger börjat sälja mat med vissa skönhetsfel och ta hand om rester som annars slängs.

Så motverkar du matsvinnet i köket – 5 enkla tips:

1. Prickiga baneren gör dem sötare

Bananer blir fort svartprickiga. Släng inte – dela i bitar och frys in till smoothie. Eller varför inte göra en bananpannkaka?

2. Undvik torrt och trist bröd

Frys ditt bröd direkt och rosta sedan en skiva i taget. Av torrt bröd gör krutonger och fräs lätt i panna – gott i pastasallad och dylikt.

3. Sätt klämma på mjölken

Har du öppnat mjölk- eller gräddpaket utan skruvlock så sätt en klämma runt öppningen, då håller den väldigt mycket längre.

4. Gör juice av frukten

Har du en juicecentrifug så gör färsk juice av sånt som håller på att bli övermoget – morot, banan, päron, äpple, ingefära, apelsin och tomat funkar fint.

5. Frys in resterna

Man kan frysa i princip allt. Ha en hylla där du fryser portionsrester från middagen. Bra som lunchlåda eller mål när man inte hinner laga ny mat.

Läs också: 7  myter om återvinning

 

Minska matsvinnet

Matsvinnet i affären är enormt. Är ett av sex ägg skadat – då ryker hela lådan.

Så skiljer du på ”bäst-före” och ”sista förbrukningsdag”:

Bäst-före-datum är en rekommendation.

I obruten förpackning och rätt förvaring går det att äta ett livsmedel flera dagar/veckor till.

Sista förbrukningsdatum är en regel

Sista förbrukningsdag gäller för känsliga livsmedel som är olämpliga att äta efter ett visst datum – exempelvis köttfärs, färsk fisk, rå kyckling och korv.

Lita på fina sinnen

Titta mindre på bäst före-datumen – våga lita mer på dina sinnen. Titta, lukta eller smaka på maten – du känner själv om det är gott eller inte.

Matsvinnskampanjer i skolorna!

I Fazers foods matkampanj uppmanar ett sopmonster eleverna att ”Stoppa maten i magen – inte i soptunnan”.

Dagligen mäts hur mycket mat som slängs i skolan jämfört med en vanlig vecka.

I miljörådets matsvinnstävling utmanas skolor att slänga mindre än 60 kilo per vecka (en slängd potatis per elev och dag = 100 kilo svinn i veckan).

Belöningen? En väl vald dessert. Äldre elever slänger mer än yngre och mest slängs tacos, köttfärssås och spaghetti. Detta då eleverna tar mer än vad de orkar äta upp. Minst slängs soppa, blodpudding eller raggmunk.

Handla billig överskottsmat på nätet! Matsmart.se kan man handla överskottsmat till 20-90 % rabatt och leverans över hela landet. Inga färskvaror men allt från olivolja och pasta till kex, godis och läsk säljs nedsatt.

Boktips! ”Släng inte maten: ta tillvara allt du handlar” av Birgitta Rasmusson/Ica Bokförlag

Text: Erika Svernström
Källa: Hushållningssällskapet, Naturvårdsverket, TT, Fazer Food Services

Läs också:

Zeenath tar tillvara mat andra ratar

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…