Annons

Annons

Miranda, 45: Jag tror att min syster blir misshandlad

Miranda och hennes syster har både umgåtts och rest flitigt. Ända tills systern blev sambo med en ny kille. Sedan dess har systern blivit tyst, nervös och har i princip slutat att höra av sig.

Bilden är arrangerad

Bilden är arrangerad

Jag är en kvinna på 45 år som är väldigt orolig för min tio år yngre syster. Hon är sambo med en man som jag tror misshandlar henne. Det gör mig så fruktansvärt orolig och ledsen och jag vet inte vad jag ska göra för att hjälpa henne.
Sedan min syster träffade sin sambo och de flyttade ihop så slutade hon i princip att höra av sig. De få gånger hon ringer är det korta samtal på väg till eller från jobbet och då är hon alltid ensam.
Förut träffades vi ofta och hade roligt ihop. Vi umgicks ihop med våra respektive och reste tillsammans. Vi har en ganska nära relation trots att det skiljer tio år mellan oss. Jag har inte fått tillfälle att prata med henne. Inte på riktigt. Hon vill sällan träffas och säger att hon är trött och måste hem efter jobbet. När vi träffats verkar hon nervös och är liksom på språng hela tiden.
Hon har inga barn och vad jag vet umgås hon inte med sina vänner från förr. Hon verkar isolerad. Hon har aldrig antytt att hennes sambo slår henne och jag har inte heller sett några blåmärken eller märkt att hon har några skador de få gånger vi träffas. Men min syster är inte sig själv längre. Inte lika glad och spontan som hon var förr. Hon känns som en annan person. Tyst och tillbakadragen.
Just att hon slutar höra av sig gör mig så orolig. Jag har läst att detta kan vara varningstecken på att någon utsätts för våld i en relation. Jag känner knappt hennes sambo. Vi har träffats några gånger men vi fick ingen kontakt. Han har aldrig visat något intresse av att umgås.
Hur de lever vet jag egentligen inte, trots att vi bor i samma stad och inte så långt ifrån varandra. Jag vill hjälpa min syster. Det är något som inte stämmer. Hon undviker mig, så hur ska jag gå till väga? Jag är rädd hon isoleras ännu mer om jag lägger mig i. Men jag känner att jag måste göra något innan det är för sent.
Miranda

Vad du än gör – släpp inte kontakten med henne

Annons
Gilla Året Runt på Facebook
Marcus Edstam, terapeut och socionom, Sankt Lukas, Göteborg

Marcus Edstam, terapeut och socionom, Sankt Lukas, Göteborg

Experten ger råd:
Det här är en svår situation och det är jättebra att du reagerar. Det du skriver är tydliga tecken på att din systers relation kan ha spårat ur och att din oro är befogad. Det är verkligen läge att höja beredskapen. Prata med din syster. Antagligen kommer hon att förneka alltihop. Det du kan göra då är att inte ge dig utan fortsätta ha kontakt med henne. Människor som lever i misshandelsrelationer får ofta höra från partnern att det är deras fel att de blir slagna. Hade du inte gjort så hade jag inte blivit arg och slagit dig blir de intalade och till slut tror de att det är deras fel. Därför är det ofta svårt att ta sig ur en sådan relation. Du måste ha tålamod. Vik inte ner dig inför förnekandet. Stå på dig och låt er relation avgöra hur mycket du kan konfrontera henne. Det är lätt att man som anhörig tappar kontakten i en sådan här situation, men det är oerhört viktigt att du visar att du finns. Att hon blir mer isolerad gör hennes situation ännu värre. Så den bästa hjälpen du kan bistå med är att inte ge dig utan fortsätta att höra av dig till henne.

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…