Annons

Annons

Mormor Helga fick mig att bli kock

Marcus Samuelsson älskar svensk makrill och amerikanska våfflor.

Marcus Samuelsson älskar svensk makrill och amerikanska våfflor.

Marcus Samuelsson är svensk stjärnkock med flera restauranger, kokböcker och fin-priset i bagaget. I höst är han jurymedlem i ett av höstens godaste TV-program, ”Det stora matslaget”. Vi fick en intervju med honom och frågade bland annat om hans bästa kocktips till Året Runts Läsare.

Hur bedömer du mat som jurymedlem i ”Det stora matslaget” – vilka är kriterierna?

Annons

– I all matlagning så handlar det om att vara där, att de är där med sin själ när de lagar mat. Sedan förstås hur det smakar och hur lokalt de har tänkt i råvarorna som de byggt menyn på.

Hur tycker du generellt att svenska folkets matlagningskunskap är – efter att ha bedömt maten i serien?

– Det är kul att se hur vi bevarar mat här i Sverige. Precis som vi har olika dialekter i svenskan, har vi olika dialekter matmässigt. Vi är duktiga på att ta in mat från andra länder, men vi har en mångfald även här i Sverige som är fantastisk. Sedan är det kul att få lära sig allas lokala traditioner och se vilken stolthet det finns i bygderna som folk känner för sin mat.

Hände det något under matlagningen i serien som inte kommer att visas?

– Jag vet ju inte vad de klippt bort, men vi hade väldigt kul och det var ju folk mellan 18-70 som var med. Mat angår ju alla åldrar.

Om du skulle göra hembygdsmat – vad skulle du då laga?

– Färsk makrill skulle definitivt vara med, jag har ju spenderat mina sommarlov i Smögen. Sedan en kycklinggryta med berebere, en etiopisk krydda, från mitt hemland där jag är adopterad ifrån. Och till efterrätt skulle det vara waffles som man äter i Harlem, där jag bor.

”Hon gjorde allt från grunden och ingenting fick förfaras”

Din mormor Helga verkar ha influerat dig till matlagning – vad bjöd hon på som du minns än idag?

– Hon lagade hemlagad riktig mat. Gjorde hon en helstekt kyckling en dag så blev det kycklingsoppa på det som blev över dagen därpå. Och gjorde hon ströbröd så bakade hon brödet själv. Hon gjorde allt från grunden och ingenting fick förfaras. Och det var alltid nånting som var i säsong – bär, svamp eller så skulle vi göra sylt och allt det där fyllde hennes stora skafferi i källaren där det var svalt och luktade gott. Det skulle alltid finnas backup om det inte räckte.

Vilka tre kryddor kan du inte vara utan?

– Berbere, salt, som ju egentligen inte är en krydda och så är jag ju ett stort fan av harissa, en nordafrikansk mild chilipeppar som man blandar med olivolja.

Om du bara skulle få laga mat från ett djur under ett år – vilket djur skulle du välja och vad skulle du laga?

– Grisen är ett bra djur som har många dina delar och lite fetma som är bra att laga mat av. Där finns ju allt från filé till, tunga, öron och grisfötter att göra god mat av.

Din fru Maya – hur jobbar ni ihop i köket? Vem gör vad?

– Hon lär mig laga etiopisk mat på det traditionella, spirituella sätt som de gör där. Varför man äter ditten vissa dagen men inte andra. Jag är mer tekniskt kunnig, kan visa hur man filéar och sånt – men tillsammans blir det en själ i maten.

”Det sämsta betyg man kan få som kock är att man lagar mat oinspirerat”

Du har lagat mat åt både Obama och Indiens premiärminister – vad är det värsta misstaget man kan göra som kock egentligen – oavsett gäst?

– Det viktigaste är att man inte får vara nervös när man lagar mat. Man ska må bra! Man måste fokusera och koncentrera sig så att själen är med. I mitt fall är det ju kanske dessutom 50 personer att styra över så ibland laddar jag som om det vore inför en stor match. Men det sämsta betyg man kan få som kock – det är nog att man lagar mat oinspirerat. Att maten är oinspirerad – för då har du inte varit där med hela dig.

Vi har många matglada läsare i Året Runt – har du något generellt tips till alla hemmakockar?

– Ja. När du bjuder hem folk så kommer din gäst i första hand för att träffa dig. De kommer hem till dig och då är det jättetråkigt för både dem och dig ifall du har så mycket i köket att du inte hinner med dem så som du vill. Men man kan planera, lag vissa saker i förväg. En gryta blir ju till och med mustigare o den får stå ett dygn. Generellt kan man väl säga att man aldrig ska laga ett nytt recept och heller inte använda en massa nya ingredienser just när man ska ha gäster – ta ett säkert kort så får du tid för dina gäster också. Och välj gärna recept som speglar er!

Av Erika Svernström Foto: SVT


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…