Annons

Annons

Möt författaren: An-Magritt de Wibell Nygaard-Ech

Du missar väl inte vår historiska följetong som publiceras på Året Runts webb varje fredag i februari. Första avsnittet hittar du här, andra avsittet läggs ut fredag 13/2, klockan 12!

 

An-Magritt de Wibell Nygaard-Ech har skrivit Kronjuvelerna

An-Magritt de Wibell Nygaard-Ech har skrivit Kronjuvelerna

An-Magritt de Wibell Nygaard har skrivit den historiska romanen, ”Kronjuvelerna”, om händelserna för 20o år sedan då Sverige senast var i krig. Jean-Baptiste Bernadotte, den svenske kronprinsen Karl Johan, spelar en nyckelroll i berättelsen där alla  de viktiga karaktärerna har funnits på riktigt.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

 

An-Magritt letar gärna efter glömda eller okända detaljer i historien som hon sedan använder i dramatiserade berättelser. Hon gillar att hitta nya infallsvinklar, okända personer eller föremål som kan kasta nytt ljus över viktiga skeenden. Under hela förra året firade Norge 200-årsjubileet av den norska grundlagen. Samma grundlag driver fram händelserna i Kronjuvelerna och berättelsen visar sedan hur maktspel och intriger ledde vidare till den svensk-norska unionen, 1814.
Hon är uppvuxen i Norge, med föräldrar som har adligt svenskt och danskt påbrå, men är bosatt på Sydsjälland sen många år med sin familj, och kallar sig gärna skandinav.

An-Magritt debuterade med sin första roman på danska för fem år sedan, men har skrivit romaner och noveller för veckotidningar i Danmark, Sverige och Norge sedan 1999. Hon skriver berättelser i alla genrer, men är extra svag för historiska berättelser. Det här är första gången en av hennes historiska romaner publiceras i Sverige.
I Norge avskaffades adelstitlarna i samband med instiftandet av den norska grundlagen 1814, i den  turbulenta tid då Norge var en bytesvara, en krigsersättning, som bollades mellan Sverige och Danmark, medan norrmännen drömde om självständighet.
Officiellt gick unionsbildningen fredligt till, men An-Magritt berättar i sin roman om hur nära det var att bli fullskaligt krig. Och i centrum för historien står kronprins Karl Johan, Jean-Baptiste Bernadotte, arvprinsen som senare ska bli Sveriges och Norges kung Karl XIV Johan (i Norge även kallad Karl III).
– Jean-Baptiste Bernadotte har alltid fascinerat mig. Han var en vacker man med en väldig utstrålning och styrka i sina bruna ögon, som man kan se även i dagens Bernadotter. Som före detta general i Napoleons arme var han en man som visste vad han ville, man han hade samtidigt huvud att förstå folkets behov. Hans roll vid unionsbildningen är en av de mest dramatiska händelserna i hela den historien, i min uppfattning, säger An-Magritt och betonar att vartenda citat som läggs i Karl Johans mun är autentiska citat som hon har hittat i gamla fackböcker och bevarade dokument.

An-Magritt de Wibell Nygaard-Ech

An-Magritt de Wibell Nygaard-Ech

Kronjuvelerna som gett namn åt romanen spelar en viktig roll genom hela berättelsen och om dem har An-Magritt mer att berätta. De var från början en gåva från Napoleon till marskalk Bernadottes fästmö, den blivande drottning Desideria. På så vis hamnade de i svenska kungahuset och där stannade de i tre generationer, tills prinsessan Lovisa, dotter till Karl XV, skulle gifta sig med den danska kronprinsen, blivande kung Fredrik VIII. Då fick hon smyckena med sig eftersom de glittrade i de danska färgerna.
– Idag finns juvelerna i det som kallas Kronprinsessans Marys rubindiademset, berättar An-Magritt som noga följt smyckenas vandring genom tiden från franske kejsar Napoleons hand till danska kronprinsessan Marys huvud.
Att tala med An-Magritt är som en historielektion och hon nämner sedan i förbigående att Danmarks svenska drottning Lovisa/Louise inte bara blev mamma till Danmarks kung Kristian X utan också till det självständiga Norges första kung Håkon VII.

Hon har skrivit sedan barnsben och beskriver sig som en norsklärares mardröm.
– När vi skulle skriva uppsats i skolan fick vi ofta veta att de skulle vara på minst 2-4 sidor, eftersom de flesta tyckte att det var tråkigt att skriva. Men jag älskade ju att skriva och jag lämnade in 30 – 40 sidor, varenda gång, berättar hon.


2 kommentarer

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…