Annons

Annons

Möt författaren Viveca Sten

220377B

Ny sommar i Sandhamn

Viveca Sten är tillbaka med ännu ett spännande brott i sin bästsäljande svit, ”Morden i Sandhamn”. – Det är fantastiskt att äga sin tid med tanke på barnen, säger hon om sitt nya liv som heltidsförfattare.

Viveca Sten njuter av en lång ledig sommar på sitt älskade Sandhamn i Stockholms skärgård. Som vanligt har hon släppt en ny bok på försommaren, ”I maktens skugga”, den sjunde delen i serien
om Morden i Sandhamn. I den har riskkapitalisten Carsten Jonsson köpt en stor tomt på Sandhamn och med sina arroganta manér och sitt lyxiga bygge retar han gallfeber på ortsbefolkningen.
Men så går hans något illegitima affärer i Ryssland helt fel. Vem kan du lita på när du har gjort dig till ovän med alla? Och hur långt är ortsborna beredda att gå för att visa utbölingen var skåpet ska
stå?
Sedan Viveca Sten slog igenom som deckarförfattare för sex år sedan har hen- nes liv förändrats totalt. Hon som i hela sitt liv hade arbetat som jurist, ägnar sig nu på heltid åt författandet.
– Jag är medveten om att det är privilegierat att få byta karriär mitt i livet. Det är en förmån.
Men juristens struktur och metodiska arbetssätt har hon behållit. När publiceringsdatumet för nästa år är satt, räknar hon baklänges hur mycket tid hon och förlaget behöver för att skriva, läsa, skriva om, korrläsa, sätta och trycka. Sedan börjar hon jobba efter sitt tidsschema. Oftast sitter hon hemma, i det minsta rummet i familjens hus i en Stockholmsförort.
– Jag gillar att sitta hemma. Då kan jag äta frukost och fika med ungarna. Jag tror inte att jag jobbar mindre än förut, men jag är mycket mer där för barnen. Det känns som en gåva.
Normalt börjar hon skriva i slutet av augusti och lämnar ett råmanus i början av november. Till jul är hon färdig med den första bearbetningen av strukturen.
– Jag är mycket välorganiserad. Det är juristblodet. Ränderna går aldrig ur.
Viveca Sten upptäckte deckargenren sent i livet, när hon snubblade över en Elizabeth George-roman vid 36 års ålder.
– Jag har alltid läst mycket och tidigare läste jag mycket biografier och kärleksromaner. Men det var fantastiskt att upptäcka en ny genre. Sedan läste jag allt av Elizabeth George och Henning
Mankell.
I sitt jobb läste hon också mycket facklitteratur och hon började sin författarbana med att själv skriva tre fackböcker, med titlar så som: ”Outsourcing av IT-tjänster”. Men när förlaget bad henne att skriva ännu en bok om outsourcing kände hon hur hela kroppen protesterade. Det var då hon insåg att hon hellre skulle skriva någonting skönlitterärt.
– Att gå från att skriva om outsourcing till att skriva skönlitteratur är som att smaka en Napoleonbakelse efter att bara ha ätit danskt rågbröd. Rågbröd är nyttigt och rätt gott, men när man upptäcker grädden, vaniljkrämen och frostingen …
En tid senare gick hon på promenad på Sandhamn, där solen sken över barnen som sprang med glass i handen och hon slogs av tanken: ”Tänk om det skulle ligga ett lik här”. Precis så börjar hennes debutroman från 2008, ”I de lugnaste vatten”. Nu har hon guidat nordiska utrikesministrar och många journalister vid samma lugna vatten.  I  höst kommer hennes tre första romaner att visas som TV-serie i Tyskland. I samband med TV-sändningarna blir det en hel författarturné i Tyskland.

 

9789137141879

Just nu är Viveca Sten aktuell med nya boken ”I maktens skugga”

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Av Nina Åkerberg Foto: Anna-Lena Ahlström

LÄS OCKSÅ


1 kommentar


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…