Annons

Annons

Möt succéförfattaren till Året Runts sommardeckare

Gabriella Ullberg Westin gjorde succé med sin debutdeckare om en polis i en norrländsk småstad. Nu kommer hennes andra roman ”Springpojken” och samtidigt har hon specialskrivit vår sommardeckare.

Gabriella Ullberg Westin

Gabriella Ullberg Westin

Gabriella Ullberg Westin har specialiserat sig på ond bråd död – och erotik – i småstadsmiljö.
Nyss kom den andra romanen i hennes deckarserie ”Morden i Hudiksvall” om polisen Johan Rokka ut.
I samma miljö och med samma personer utspelar sig Året Runts novell.
– Rokka har en kollega som heter Janna Weissman. Jag har länge känt att jag vill lära känna henne bättre och den här novellen blev ett sätt att bygga ut hennes historia, säger Gabriella.
Gabriella drömde länge om att bli polis. Hon kom så långt att hon sökte till polisskolan. Hon klarade intervjuer och andra lämplighetsprover, men dagen innan det var dags för de fysiska testerna snubblade hon och skadade knät. Skadan blev så långvarig att hon gav upp sin dröm.
I stället bestämde hon sig för att bli kriminolog. Hon anmälde sig till en kurs på Stockholms universitet med självaste Leif GW Persson som lärare. Men dagen innan kursstart drabbades hon av en långvarig influensa.
Med två krossade drömmar i bagaget mindes hon sin gamla svensklärares ord: Du borde bli författare.
Det har gått 20 år sedan Gabriella Ullberg Westin flyttade ifrån sin hemstad, men böckerna har gjort att hon återvänder allt oftare. Både för att göra research och för att signera böcker eller ge intervjuer i lokalpress.

Annons

Hudik, som staden kallas i folkmun, är en vacker hamnstad i norra Hälsingland. En stor del av ungdomarna lämnar staden när de flyttar hemifrån, men en viss del väljer att komma tillbaka när de stadgar sig. Gabriella kallar det för en återvändarstad och det var i den idén som hon såg den dramatiska potentialen: Personer som kommer tillbaka måste plötsligt konfronteras med sitt förflutna.
Innan Gabriella kom i gång med skrivandet träffade hon den etablerade författaren Mari Jungstedt, i hennes hem på Kanarieöarna, och fick goda råd av henne. Efter det mötet hittade Gabriella inspirationen.
– Första kapitlet i min första roman flödade ur mig, det var som att det inte gick att stänga av, berättar hon.
Gabriella debuterade 2012 med ”Ensamfjäril” i en ny genre, som förlaget kallar ”erotic crime”. Hon började på ett hybridförlag, där författaren själv bidrar med pengar och marknadsföring för utgivningen. Men det gjorde hon så framgångsrikt att Harper Collins, ett av världens största bokförlag, upptäckte och värvade henne.
Idén till uppföljaren ”Springpojken” fick Gabriella när hon gjorde research om polisarbete. Den här gången tvingas Johan Rokka kämpa mot gängkriminalitet. Springpojkar är ungdomar som fungerar som en sorts lärling till grovt kriminella, och som utnyttjas för brottslig verksamhet. En polis berättade om en specifik springpojke som han hade haft kontakt med i yrket. Gabriella fick en så klar bild av pojken inom sig att hon bestämde sig för att ge honom en historia.
Och sina egna polisdrömmar fick hon utlopp för på annat vis. Hon gifte sig med en polis i stället. Erik. Från Hudiksvall.

Av Nina van den Brink Foto: Martina Wärenfeldt/MStudio

Läs Gabriellas spännande kriminalnovell: Hämndens hetta


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…