Annons

Annons

Möt tv-aktuella sameartisten Sofia Jannok

Sofia Jannok, 34, är i första hand sångerska och låtskrivare. Men nu i höst gör hon debut som skådespelerska, i SVT:s dramaserie ”Midnattssol”. I rollen som nåjd återvänder Sofia till sina samiska rötter.

Sofia Jannok

LÄS OCKSÅ: Det här visste du inte om Sofia Jannok

Varje gång någonting är svårt måste Sofia Jannok bara göra det.
Sofia, 34, skulle aldrig förlåta sig själv om hon struntade i en utmaning och undvek att lära sig någonting nytt.
Och den här gången, i sin skådespelardebut, var hon rent av extra nervös. Det är ingen enkel sak att hux flux klara av en viktig roll i ett stort tv-projekt som SVT-thrillern ”Midnattssol”.
– Jag kan ju ingenting om skådespeleri, erkänner Sofia. Och inte blev det lättare av att jag hade missat ett mejl med information om scenen som jag skulle spela upp vid provfilmningen.
– Så jag hade ingen aning om vad jag skulle göra. Men jag körde på ändå och det fungerade – jag fick rollen!
– Det var just rollen som nåjd som lockade mig. Nåjden är samekulturens schaman, en vägledare både andligt och medicinskt. En nåjd har talanger och begåvningar utöver de normala.
Att spela in en dramaserie för tv är ett sidospår som tidigare inte fanns med i Sofias planer.
– Jag var rädd och nervös, men det var ändå så pass roligt att jag skulle kunna tänka mig att göra det igen. Om jag får chansen.

Jag fick fjärilar i magen

Sofia tackar sin främste motspelare Gustaf Hammarsten för gott stöd under filmarbetet.
– Gustaf var otroligt bra och fin att jobba med. Han är en väldigt ödmjuk och snäll person.
– Det var nog nyckeln till det hela, att jag ändå överlevde. För det var nervöst, jag fick fjärilar i magen.
– Jag tyckte det var för få omtagningar. Mitt under inspelningarna ringde jag regissörerna: ”Ni måste säga ifrån om jag gör fel.” Men de sa att de var nöjda.
Sofia upptäckte att det ur samisk synvinkel fanns delar i manuset som inte var riktigt trovärdiga. Då fick hon fria händer att korrigera.
– Det känns bra att ha kunnat bidra med ett inifrånperspektiv. Jag tycker att jag hade en skyldighet gentemot mitt eget folk och vår kultur att det blev rätt.
– Jag hoppas att ”Midnattssol” rör om i grytan både i Sverige och i Sápmi, som är namnet på vårt historiska bosättningsområde.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Sofia Jannok

Vi träffar Sofia i hennes hemstad Umeå, där hon tillbringar det mesta av sin tid. Men hemma på riktigt för Sofia är egentligen den lilla byn Rävudden, inom Luokta-Mávas sameby, i Arjeplogs kommun.
Det samiska ursprunget är en viktig del i Sofias liv, och många av sina egna kompositioner framför hon på nordsamiska. Men hon sjunger också på svenska och numera även på engelska.
– När jag började som artist hade jag inga andra tankar än att jag skulle kunna vara popstjärna på det språk jag sjunger.
– Min etnicitet och mitt ursprung skulle inte ha någon betydelse, trodde jag. Men det har visat sig att det visst har betydelse. Det där gör mig så arg.
Likadant är det i politiken. De senaste åren har det varit en aggressiv boom av markintrång på samisk mark, trots att det finns lagar som säger att det inte får ske.
– Gruvindustrin tränger ut näringar i olika områden och det gäller inte bara rennäringen.

Motvilligt har Sofia lärt sig att leva med det hon kallar diskriminering. Men hon opponerar sig gärna, genom att rikta uppmärksamhet på olika frågor.
För Sofia är det naturligt att hennes härkomst och vilja till förändring inkluderas i hennes musik och texter. På det senaste albumet ”Orda”, som kom ut tidigare i år, ingår låten ”This is my land”.
Den skrev Sofia direkt efter det senaste riksdagsvalet, då Sverigedemokraterna gick starkt framåt.
– Rasisterna har inte heller fattat grejen. Det är ju vi samer som är urfolket. Och alla ska vara välkomna som de är.
– Att vara jämlika betyder inte att alla ska vara exakt lika. Det är en stor skillnad som många missuppfattar, säger Sofia.
– Dagens politik påverkar min personliga trygghet och jag måste få utlopp för det någonstans.
– Mitt uttryckssätt är musiken och på senare tid har jag gjort flera låtar på engelska, eftersom jag vill att fler människor ska förstå mina budskap.

Jag gör traditionell pop, men använder också jojken ibland

Sofia påminner om att samerna, enligt en FN-konvention från 1991, ska ha samma mänskliga rättigheter som andra folkslag. Men ändå har de fortfarande inte det, fullt ut.
I Sverige var till och med jojken, samernas traditionella folksång, länge förbjuden av både staten och kyrkan, eftersom den ansågs vara hednisk och stå för trolldom.
Så sent som på 1960-talet kunde en person som jojkade på allmän plats få böter.
– Jag gör traditionell pop, men använder också jojken ibland, säger Sofia.
– När någonting blir väldigt stort inom mig ligger jojken nära till hands. Från jojken plockar jag frihet och känslor som saknar ord.
Sofia tystnar och begrundar det hon just har sagt.
– Jag älskar verkligen mitt liv. Men ibland kan jag bli ganska trött och less på att jag tillhör ett folk som fortfarande är förtryckt.
– Trots att det är så försöker jag ändå alltid att vara glad mitt i allt. Det är härligt att känna sig levande och att tillhöra en så färgstark kultur som jag gör.

Sofia har ett knep för regelbunden mental återhämtning. Hon går i en dansklass varje vecka. Enligt Sofia är det som att hoppa ner i en älv och flyta med ett tag, så att både kropp och själ sköljs igenom.
– Det är tuff koreografi! Om du är okoncentrerad i fem sekunder tappar du bort dig helt i dansen. Du måste hela tiden ha fullt fokus.
– Efteråt är jag helt tom i hjärnan. Då brukar jag undra vad det var som stressade mig innan…
Sofias musik är omtyckt i stora delar av världen. Hon har turnerat i USA, Kina och Europa. Även i Sverige upptäcker allt fler hennes mjuka pop.
Ett tecken på det ökade intresset är att Sveriges Television i vinter sänder en dokumentär i tre delar om den samiska artisten.
– Ett kamerateam har följt mig i spåren, både utomlands och här hemma, ända sedan i april, berättar Sofia.
– Det blir bilder från Minnesota i USA, där jag träffade Native Americans, från kalvmärkningen på fjället, från min vardag i Umeå och från olika spelningar.
– Jag tror och hoppas att filmen kommer att ge en bild av hela mig, även de delarna som inte kommer fram på scenen eller på en skiva.
– Jag har inte frågat varför filmarna har valt att fokusera på mig och mitt liv. Men jag gissar att det beror på att jag är den jag är och att jag har varit verksam som artist i snart 20 år.
– Efter att filmen har visats tror jag att fler kommer att förstå att jag faktiskt lever det liv som jag sjunger om. Att min musik är det som kommer av livet och inte tvärtom.

Av Hasse Gänger Foto: Hasse Gänger, Ulrika Malm/SVT

Dramaserien Midnattssol ser du i SVT1 kl. 21.oo på söndagar

LÄS OCKSÅ
Finansministern: Jag bär min mormors folkdräkt

Björn Skifs: Jag tvivlar ofta på att jag är tillräckligt bra

Jag ser inte mig själv som ett geni

LÄS OCKSÅ


3 kommentarer


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…