Annons

Annons

Musik gör dig både positivare och uthålligare

Vill du bli piggare, mer positiv, slippa stresskänslor och få någon liten att somna fort? Sätt på lite musik. Dopaminet som frigörs när vi lyssnar på favoritmusik kan inte jämföras med några piller i världen.

Få saker får oss snabbt i så olika känslolägen som musik.

Vissa låtar göra oss lyckliga, andra ledsna, några nostalgiska och andra motiverade. Oavsett känslor – musik berör.

Här är 4 positiva effekter av musik:

1. Musik motiverar

Bara att promenera till olika tempolåtar visar hur musik omedvetet får oss med oss. Med en upptempo-låt går du garanterat så mycket fortare än till en nostalgisk tryckare – särskilt om du försöker hålla takten. Därför kan musik faktiskt hjälpa oss undermedvetet i olika situationer.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Är du så där lagom sugen på att träna så ta hjälp av musik – snabba låtar med mycket drag i kommer garanterat att få fart på dig.

2. Musik gör oss uthålligare

En studie vid Brunel University i västra London visar att musik kan bidra till att öka vår uthållighet med så mycket som 15 procent. Vi tycker helt enkelt inte att det är lika jobbigt om det är bra musik och uppfattar varken träning eller arbete som lika betungande .

3. Musik kan förändra vårt humör

Det finns många aspekter inom känslan av lycka och glädje – en av dem är dopamin. Forskare vid McGill University i Montreal visar att när vi lyssnar på musik som vi tycker mycket om så bidrar det till en ”musikalisk frossa” som frigörs av just dopamin – ett kemiskt glad- och må-bra-ämne.

Se på små barn – de kan inte stå stil när de hör musik. Så dra igång stereon eller dina musiklistor i mobilen och få upp humöret!

4. Musik förstärker psyket

Musik som terapi blir alltmer populär eftersom det har både repetitiva och kommunikativa egenskaper som invärtes hjälper oss att stressa ner. Bara att lyssna till en av dina favoritlåtar kan minska ångest och vara otroligt lugnande.

Eller vad säger ni om det här?

Se hur fort den lille bebisen blir lugn av sin pappas fina pianospel…

Källa: Health Fitness Revolution

Sammanställt av Erika Svernström Foto: IBL-AOP

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…