Annons

Annons

Muskelreumatism går att bota – men det tar tid

Vid diagnosen polymyalgi sätter man in en relativt hög dos kortison. Kortisonet tar inte bort sjukdomen, men den håller nere inflammationen tills sjukdomen har läkt ut av sig själv vilket kan ta upp till ett år.

Motion är viktigt för den som
har muskelreumatism.
Ta hjälp av en sjukgymnast för att få anpassade rörelser!

Det är en fördel att få en diagnos så tidigt som möjligt, menar Carl Turesson, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och professor i reumatologi vid Lunds universitet.

– Ju kortare tid man är påverkad i musklerna av inflammationen, desto mindre funktionsnedsättning får man, och desto fortare går det att återhämta sig. Så om du känner igen symtomen i det här reportaget ska du inte tveka att fråga din husläkare om du kan få göra en utredning med kompletterande provtagning. Det här är något som alla allmänläkare känner till.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Carl Turesson, 
professor i reumatologi.

Behandlingen består av kortison som tas som engångsdos på morgnarna och inom några dagar kan patienten känna sig mer eller mindre besvärsfri. Samtidigt normaliseras sänka och snabbsänka. Därefter följer en långvarig behandling med regelbundna kontroller. Det handlar om att långsamt sänka dosen kortison, samtidigt som man följer sänkan och försäkrar sig om att patienten inte får tillbaka sina besvär. Om man trappar ut kortisonet för snabbt kan sjukdomen återkomma, och man måste då tillfälligt börja om med en högre dos kortison.

– Man man ska inte laborera med detta själv, utan det ska ske under kontroll av behandlande läkare, säger Carl Turesson.

Biverkningar av kortisonet

Långtidsbehandling med kortison kan ge en del biverkningar. Men eftersom dosen under större delen av behandlingstiden är låg brukar det vara begränsade problem.

– En biverkan som kan förekomma i
 början, när du tar lite högre dos, är att du blir överaktiv och får svårt att sova. Du kan också gå upp i vikt, delvis på grund av vätskeansamling i kroppen. Det kan synas i händer och fötter, ibland i ansiktet, men vid lägre doser är det är inte särskilt vanligt.

Din hud kan också bli skörare, du kan lättare få blåmärken och det kan ta längre tid för sår att läka. Blodsocker och blodfetter kan öka något, och diabetiker bör kollas lite extra under kortisonbehandlingen.

Men dessa biverkningar är övergående och försvinner successivt när man sänker dosen av kortison. En lite allvarligare biverkan av kortisonet är att det kan leda till benskörhet, osteoporos. Därför ska man överväga förebyggande behandling. Det är vanligt att få en typ av läkemedel som kallas bisfosfonater, samt kalcium och D-vitamin.

Carl Turesson brukar också rekommendera motion. Det är bra för alla, men i synnerhet för patienter med polymyalgi. Att röra på sig är bra både för skelettet, för att hålla igång musklerna och för att hålla vikten.

Ska inte förväxlas med fibromyalgi

Muskelreumatism/polymyalgi är en sjukdom som beror på inflammation i muskler och senfästen. Den skiljer sig från flera andra reumatiska sjukdomar – som ofta kräver livslång behandling – genom att man i de flesta fall kan avbryta och avsluta behandlingen därför att sjukdomen läkt ut.

Det finns likheter med fibromyalgi då båda dessa sjukdomar främst drabbar kvinnor och kan ge värk, ömhet och stelhet i muskler och senfästen i skuldror och höfter. Men det finns också stora skillnader:

  • Fibromyalgi är inte en inflammatorisk sjukdom, utan mer ett kroniskt smärtsyndrom.
  • Fibromyalgi ger ingen inflammation och syns inte i något prov. Sänkan är normal. Kortison hjälper inte heller.
  • Fibromyalgi utvecklas oftast långsamt.
  • Patienten med fibromyalgi är oftast yngre vid insjuknandet, ca 30–40 år. Polymyalgi drabbar främst äldre, över 55 år.

Text: Susanna Hauffman
Foto: IBL/Shutterstock

Läs också:

Camillas värk och trötthet var muskelreumatism

7 symtom på fibromyalgi att ta på allvar

Nya mediciner mot reumatism kan innebära en revolution!

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…