Annons

Annons

Mustaschprydd silverfisk obehaglig gäst i hemmet: ”Svårt att bli helt fri”

Den långsprötade silverfisken hotar böcker och konst. Men insekterna är svåra att komma åt. "Vi misstänker att de lever i väggarna", säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex

Den ”nya” långsprötade silverfisken bredvid den ”vanlige”. Bild: Anticimex

Den ”vanliga” silverfisken är ett känt otyg i svenska hem. Obehagliga kryp som gärna uppehåller sig i fuktiga och mörka delar av bostaden som badrum till exempel.

– Under badkaret eller i och omkring golvbrunnen till exempel, säger Thomas Persson Vinnersten.

Annons

Under senare år har det dock kommit rapporter om en annan sorts större silverfisk som även tar sig in till torrare och varmare platser i våra bostäder.

Det är den långsprötade silverfisken som allt fler fått stifta bekantskap med. Och det är en ganska ny bekantskap. Enligt Thomas Persson Vinnersten kommer de första svenska uppgifterna om ”den nya” silverfisken på tidigt 90-tal.

– Men sedan har den blivit oerhört mycket vanligare i våra bostäder.

Liknades vid mördarsnigel

Silverfisken är större än den gamla vanliga varianten och beskrivs ofta som att den har mustasch. Insekten gillar stärkelse och kan utgöra ett hot mot till exempel tapet och papper. Har man dyrbar konst på väggarna kan det finnas anledning att sanera bort ohyran.

Riksarkivet slog till exempel larm förra året om att långsprötade silverfiskar hade börjat ge sig på dyrbara böcker i biblioteket. Där hann silverfiskarna ge sig på några rariteter från 1800-talet i ett undanskymt utrymme innan personalen sjösatte en handlingsplan för att få bukt med de ovälkomna besökarna.

– Vi drog liknelsen med mördarsniglar. Men jag tror att vi kommer vinna över dem lättare än vad man vinner över mördarsniglarna, sa Johanna Fries Markiewicz, chef för konservering på Riksarkivet till P 4 Stockholm vid tillfället.

Gillar nybyggt

Eftersom den långsprötade silverfisken är en relativt ny företeelse så är kunskapen om den begränsad. Men det finns studier som tyder på att de, av någon anledning, ofta förekommer i nybyggda hus.

– Det är vad vi hör från våra tekniker med vad det beror på vet vi inte, säger Thomas Persson Vinnersten.

Silverfisken innebär dock inget hot mot hälsan. Den bits inte, framkallar inga allergier och bär inte på några sjukdomar. Äckelfaktorn är dock hög.

– Och den moderna människan är lite rädd för det som är lite onaturligt. De vill inte ha insekter hemma.

– Folk kan ju känna obehag när de dyker upp i besticklådan till exempel.

Kombination av städning och fällor

Den långsprötade silverfisken är inte helt lätt att få undan för den som är drabbad. I annan insektsbekämpning kan man ge sig på boet men i det här fallet är det lite oklart var det finns.

– De dyker upp lite här och där. Men vi misstänker att de bor i väggarna. Där finns det fullt med isolering och annat de kan gnaga på.

Det bästa tipset för att bli av med hyran är att kombinera noggrann städning med till exempel klisterfällor och myrdosor.

– Man få vara idog. Det finns studier från Norge som visar att man kan få hålla på i ett år innan man är av med det helt.

Text: Henrik Högström


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…