Annons

Annons

Mysiga kaféer – från norr till söder

Gott kaffe, smarriga bakverk och en mysig annorlunda miljö – ja, då blir kafébesöket en riktig fempoängare! Här är 8 speciella kondis i vårt avlånga land.

vetekatten NY Anrikt i huvudstaden
Konditori Vete-katten
Var? Kungsgatan 55, Stockholm.
Varför hit? En fikaoas mitt i Stockholm city som ser ut som ett gammeldags hem med smårum, antika möbler, vinklar och vrår samt även en nyare del.
Historia: Kaféet grundades 1928 av Ester Nordhammar och fick ryktesvis sitt namn då första ägarinnan gav svaret ”Det vete katten” på frågan om vad kaféet skulle kallas. Idag består Vete-Katten av ett bageri, ett konditori, chokladtillverkning och en kallskänk.
Specialitet: Mjölnargårdsbullen som funnits sedan starten, den innehåller karlsbaderdeg med smörkokt vaniljstång, även Prinsessbakelsen är populär då den innehåller färska hallon istället för sylt.
En kopp kaffe kostar: 28 kr inkl. påtår.
Mer info: www.vetekatten.se

Annons

 

GarstromsBerömd tårta!
Garströms Café
Var? Mellbygatan 2, Lidköping
Varför hit? Njut av hembakat bland kristallkronor och medaljongtapeter. Missa inte den vackra konditoridisken med snidade detaljer i guldfärg.
Historia: År 1857 öppnade konditorn Reinhold Garström ett populärt konditori. Det brann ner 1884 men byggdes snabbt upp och har varit i familjen Garströms ägo fram till år 2003. Även idag drivs kaféet som ett familjeföretag.
Specialitet: Garström special heter tårtan som uppfanns just här. Den består av choklad, grädde och mandelbotten och är randig när man skär den…mmm..så gott!
En kopp kaffe kostar: 20 kr inkl. påtår.
Mer info: garstroms.se

 

sigtuna3Som i sagoboken
Tant Bruns kaffestuga
Var? Laurentii Gränd 3, Sigtuna
Varför hit? Hit kommer man för den höga mysfaktorns skull. Det känns som att kliva in i Elsa Beskows saga om tant Grön, tant Brun och tant Gredelin. Mysig uteservering, gammeldags interiör och servitriserna som bär tidsenliga klänningar.
Historia: Tant Bruns Kaffestuga är ett av Sveriges äldsta kaféer, inhyst i ett hus som är från 1600-talets slut.
Specialitet: Tant Bruns hembakade rabarberpaj är en dröm.
En kopp kaffe kostar: 26 kr inkl. påtår, kaffet serveras i kopparpanna.
Mer info: tantbrun-sigtuna.se

 

Flickorna Lundgren pa Sk

Skånepittoreskt
Kafé Flickorna Lundgren på Skäret
Var: Skäretvägen 19 i Skäret, Skåne
Varför hit? Miljön är fantastiskt gullig med ett pittoreskt korsvirkeshus från 1700-talet och en underbar trädgård. Uteservering finns.
Historia: Kaféet öppnade 1938 av familjen Lundgren i deras sommarstuga. Mycket snart blev platsen populär bland sommargästerna och ingen mindre än Gustav VI Adolf som blev riktig stammis. Parallellt med kaféet växte en fin trädgård fram.
Specialitet: Vaniljhjärtan (som var Gustav Vl Adolfs favoritkaka) samt Äggakaka som är en bondomelett med fläsk ovanpå och rårörda lingon.
En kopp kaffe kostar:
Mer info: fl-lundgren.se

 

kullzenska1800-talsfika i Kalmar
Kullzénska caféet
Var? Kaggensgatan 26, Kalmar, Småland
Varför hit? Mitt i centrala Kalmar ligger kullzénska kafét inhyst i ett fint gammalt hus från 1800-talet som behållit tidsandan. Flera mysiga smårum och uteservering. Det mesta är hembakat.
Historia: Kullzénska huset ägdes av syskonparet Signe och Henning Kullzén. På nedervåningen drev syskonen ett antikvariat och en pappershandel, på övervåningen låg deras bostad.
Specialitet: Kullzenskas smulpajer som finns i 8 olika sorter.
En kopp kaffe kostar:
Mer info: kullzenska.se

 

Brannvalls Café – Kaffek_3Tårtor med udda smaker!
Brännvalls Café
Var? Storgatan 20, Överkalix
Varför hit? Originalinredning från 50-talet, stor lummig uteservering och hembakat.
Historia: Caféet drevs av familjen Brännvall från år 1900 till 1989 och var då en mötesplats för hela bygden. 17 år var kaféet stängt innan det öppnades igen med bibehållen originalinredning.
Specialitet: Diverse tårtor med annorlunda smakkombinationer, den mest populära är en lakrits- och citrontårta samt en chokladpavlova med kolasås, Brännvallsskorpan enligt originalrecept är också en storsäljare.
En kopp kaffe kostar: 25 kr inkl. påtår.
Mer info: [email protected]

 

alma350-tal i Dalarna
Almas Café
Var? Vattugatan 3, Borlänge, Dalarna
Varför hit? Inne på Almas Café kan man välja att sitta i tre rum i olika stilar. Ett 50-tals rum, ett Carl Larsson-rum, och ett med 50-60-tals inspirerad inredning. Ekologiskt och hembakat är ett självklart inslag. På sommaren finns trevlig uteservering.
Historia: 1903 öppnades Alma Nilssons Hembageri och Café i Borlänge. Sedan 1923 ligger kaféet i samma hus som idag.
Specialitet: Almas wienerbröd och saffranssemlor när det nalkas semmeltider.
En kopp kaffe kostar: 21 kr inkl. tretår.
Mer info: almascafe.com

 

husarenVärldens största bullar!
Café Husaren
Var? Haga Nygata 28, Göteborg
Varför hit? Fin interiör, trevlig atmosfär och världens största bullar som bakas på plats.
Historia: Det vackra huset är från 1800-talet och K-märkt. Det är känt för den vackra originalinteriören med ett fantastiskt glastak i original från samma tidsepok. Tidigare fanns här både en hattbutik och bank, ett kafé blev det i slutet på 80-talet.
Specialitet: Hagabullen, som lär vara världens största kanelbulle (ca 400 g) och är både laktosfri och passar veganer.
En kopp kaffe kostar: 25 kr, påtår 5 kr.
Mer info: cafehusaren.se

Av: Katarina Markiewicz Foto: Privata från respektive kafé


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…