Annons

Annons

Myskväll på muséet

sticka

Originalmönstret heter ”tröjan från Unskijposad” och ursprunget är ryskt.

Nordiska museet i Stockholm är det stick-café en gång i månaden och varje gång är det ett nytt tema.

I onsdags var det Ivar Asplund som skulle berätta om varifrån han får inspiration när han stickar och hur han löser problem när stickningen trasslar till sig.

Annons

Tröjorna på bilden här ovan är stickade efter ett mönster i boken Fiskartröjor och andra tröjklassiker av Uuve Snidare. Den rödvita tröjan till höger gjorde Ivar för många år sedan och följde då mönstret plikttroget. Men det var några detaljer som han inte var nöjd med – halsringningen var inte bekväm och det blev lite knöligt av ihoptagningarna under ärmarna.

Men eftersom det var en sådan rolig stickning så gjorde Ivar en ny version några år senare när han hade lärt sig lite mer om hur man själv kan ändra ett mönster. Och den rostvita tröjan blev mer till belåtenhet.

IMG_3158

Stiliserade nejlikor var ett populärt mönster på textilier under 1700-talet.

Till den här tröjan – som ännu inte är klar – har Ivar hämtat inspiration till från en svensk 1700-talsjacka som finns i Nordiska muséets samlingar.

Muséet har ett väldigt bra digitalt arkiv där man kan hitta bilder på gamla stickade plagg som man vill studera i detalj.

Ivar gör ingen exakt kopia, men har lyckats hitta garn i passande färger. Om du vill följa den fortsatta stickningen av tröjan med nejlikemönster kan du läsa Ivars blogg som du hittar du här.

Text och foto: Johanne Ländin

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…