Annons

Annons

Mysteriet med spökraketerna

Spökraketerna är den kanske största ufogåtan i världen. Tusentals observationer beskriver cigarrformade föremål i metall som flugit, kraschat eller landat i sjöar. 
Kanske vilar svaret på mysteriet i sjön Nammajaure i 
Lappland.

Jan-Erik Henriksson kontaktades av UFO-Sverige och National Geographic som ville göra en rekonstruktion av den märkliga händelsen.

Efter två expeditioner till den lappländska sjön har riksorganisationen UFO-Sverige med experten Clas Svahn i spetsen fått ett utslag 
på radar som visar att ett stort föremål vilar i dyn på botten.

Det var en fin dag den 31 juli 1980. Liz och Bo Berg från Stockholm var på semester i 
nationalparken Muddus när 
föremålet dök upp. De var 21 år och hade varit ute på sin första vandring när de satte sig för att vila vid sjön Nammajaure.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

– Då hör vi ett vinande ljud och ser att det kommer en raket åkande över oss och ut över sjön. Där gör den en gir och kommer emot oss, sedan landar den och sjunker i sjön, säger Liz till P4 Extra.

Liz och Bo blev så rädda att de packade ihop och åkte hem.

– Vi trodde att den skulle smälla. På den tiden var det mycket prat om kryssningsmissiler, så 
det var första tanken, säger Liz Berg till radioprogrammet.
Efter upplevelsen kontaktade paret FOA, numera FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, där man blev intresserad. De fick rita skisser av hur raketen sett ut men sedan hörde de inget mer.

Dryga 30 år efter händelsen har Liz hunnit tänka på händelsen många gånger.

– Jag tror att det var något land som testade sina raketer. Det är ju praktiskt om man får dem att landa i sjöar så att de försvinner, säger hon.
Begreppet spökraketer myntades av medierna redan 1946 då mer än tusen iakttagelser av raketliknande föremål gjordes i Sverige och Skandinavien.
Sedan dess har fenomenet gäckat UFO-Sverige. Clas Svahn har ägnat mycket tid åt att försöka lösa gåtan kring spökraketerna.

– Det är väldigt förbryllande och jag har ingen bra förklaring. Men det är inga synvillor för det är mycket väl dokumenterat, säger Clas Svahn.
2012 och 2014 anordnade han och UFO-Sverige två expeditioner till Nammajaure i ett försök att hitta det missilliknande föremålet. På en radarbild tagen 2014 syns hur ett större föremål ligger fast i gyttjan sex meter under 
vattenytan.

Och Liz och Bo Bergs observation 1980 är speciellt intressant eftersom missilen inte kraschade och kan vara intakt.

Här syns föremålet på en radarbild.

Sekretessen hävdes

När Clas Svahn började forska kring spökraketerna hittade han och en kollega hemligstämplade handlingar på Krigsarkivet. Det visade sig att inte bara UFO-Sverige utan även den svenska militären tagit observationerna på största allvar. De tillsatte till och med en spökraketkommitté för att utreda händelserna.
Eftersom det hade gått 40 år sedan handlingarna registrerades så hävdes sekretessen.

– Efter att vi fått fram alla
 observationer började vi intervjua folk och pratade med både vittnen och militärer, säger Clas Svahn.

Vittnesmålen hade substans. De flesta obseravtioner var gjorda i dagsljus och beskrivningarna liknade varandra.

– Man beskriver föremål som är cigarrformade med eller utan vingar och mellan två och sju meter, säger Clas Svahn.

Raketerna både syntes och hördes. Vissa berättar hur de vibrerade, hur de kraschade i sjöar och orsakade vattenkaskader när de slog ner. Efteråt kunde man i vissa fall se hur växter slitits upp och kratrar bildats på botten.

En av försvarets teorier var att raketerna var tv-styrda och atomenergidrivna. Men inga metalldelar har hittats.

Majoriteten av observationerna har gjorts i sjöar i norra delen av Sverige och övriga Skandinavien. Observationerna har varit mer frekventa under vissa perioder men även efter år 2000 har observationer gjorts. Många tror att spökraketerna kan vara militära spaningsrobotar, utskickade av ett annat land.

– Man tänker att det måste ha en militär förklaring. I så fall kanske landet som skickade dem ville placera något i sjöar. Samtidigt är det ju en kränkning som är väldigt flagrant, säger Clas Svahn.

Han hoppas på att radarutslaget från nationalparken Muddus kan vara pusselbiten som saknas och på sikt ge något konkret.

– Det skulle skingra mystiken. Dessutom skulle det vara fantastiskt att kanske lösa en del av det som engagerat så många under lång tid, säger han.

Han har skrivit två böcker om fenomenet. Men spökraketerna har fascinerat en hel värld och blivit en internationell angelägenhet. För något år sedan kom National Geographic till Sverige för att göra en dokumentär om företeelsen. Nyligen var Clas Svahn i Brasilien för att berätta om raketerna på en stor konferens.

I december 2017 kommer UFO-Sverige att återvända till Nammajaure.

Politiskt känsligt

När Clas Svahn gick igenom materialet från försvaret visade det sig att frågan om spökraketerna varit uppe på regerings
nivå. En brittisk specialstyrka ville hjälpa Sverige i sökandet, men dåvarande statministern Per Albin Hansson stoppade samarbetet eftersom det ansågs för politiskt känsligt.

För att ta reda på mer kontaktade Clas Svahn Stig Wennerström som var militärattaché i Moskva 1946. Han avslöjades senare som rysk spion vid tiden för de mest omfattande observationerna och gick bort 2006.

– Han borde ha känt till det men vägrade att prata om det, säger Clas Svahn.

I december 2017 kommer Clas och UFO-Sverige att återvända till Nammajaure. Under den expeditionen ska de köra på isen med en annan typ av markradar som kan ge en tredimensionell bild av föremålet på botten och alltså visa hur det ser ut. Är det en död ren eller spökraketen?

Flög rakt mot dem

Jan-Erik Henriksson glömmer aldrig den märkliga händelsen hösten 1985. Han och tre andra piloter flög från Umeå mot Gävle när ett föremål som liknade en kryssningsrobot kom flygande rakt emot dem.

– Det var för jävla nära, säger han.

I dag är Jan-Erik Henriksson 81 år men händelsen är djupt rotad i hans minne. Den här söndagen hade de varit i Finland och flög från Umeå mot Gävle. Någon tipsade om navigeringsknepet att flyga längs kraftledningen söderut och de följde 
rådet.

Söder om Söderhamn såg Jan-Erik Henriksson på långt håll hur solen reflekterades i något spolformat metalliskt. Snart kom föremålet närmare.
– Vi trodde först att vi skulle flyga in i det men det flög under oss.

Alla fyra i flygplanet uppfattade objektet som en kryssningsrobot.

– Den såg ut som ett flygplan utan fönster men med vingar. Vi såg till och med nitar och något slags roder, så nära var vi.

Jan-Erik och de andra piloterna var skärrade men nyfikna på vad de just sett. Den som satt vid spakarna gjorde en tvär gir och vände för att följa efter.

– Vi såg hur den följde kraftledningen men den gick betydligt snabbare än vi, så vi för
lorade den ur sikte och vände hemåt, säger han.

Clas Svahn, journalist och ordförande i UFO-Sverige.

En rysk missil

På vägen hem diskuterade de fyra piloterna livligt händelsen. Efteråt kontaktade de militären och berättade vad de sett.

– Vad jag förstår har de inte kommit fram till någonting. Jag är hundra procent övertygad om att det var en rysk eller amerikansk missil, kanske i syfte att spionera. Det var ju ett väldigt liv med ubåtar vid den här tiden också, säger han.

Jan-Erik Henriksson har inte flugit sedan 1990 och det var länge sedan han tänkte på händelsen. Men nyligen blev han påmind då han kontaktades av UFO-Sverige och National Geographic som ville göra en rekonstruktion av händelsen.

– Jag fick åka exakt samma sträcka och berätta vad jag sett. Sorgligt nog var det bara jag som kunde berätta eftersom de tre andra piloterna inte lever längre, berättar han.

Text: Annika Sohlander 
Foto: IBL, Clas Svahn, Pernilla Wahlman, UFO Sverige

Vad tycker du ska bli årets julklapp?


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…