Annons

Annons

Mystiken kring Ulla Billquists sista timmar

Varför orkade den hyllade sångerskan Ulla Billquist inte leva längre? Blev hon utpressad för 
att hennes sexuella läggning inte skulle avslöjas? Och vem låg bredvid henne på köksgolvet när gasen spreds?

Ulla Billquist  är kanske mest ihågkommen för sin inspelning av melodin Min soldat som blev hennes största skivframgång.

I mitten av 1940-talet fick Ulla Billquist ett brev poststämplat i Uppsala: ”Bästa fru Hahn! Då vi sannolikt icke synes råka varandra i brådrappet vill jag meddela att min mission lyckades! Men glöm ej vår överenskommelse. Eder Martin F.”

Annons

Blev hon utpressad för att inte behöva röja sin hemlighet? Utan tecken på ett utsvävande liv hade förbluffande mycket medel försvunnit från den folkkära sångerskans bankkonto.

Gilla Året Runt på Facebook

Strax dessförinnan hade Ullas och hennes man och huvudsakliga ackompanjatör Gunnar Hahns fritidshus i Västerljung utanför Trosa eldhärjats och brunnit ner till grunden. Där förvarade Ulla alla sina privata tillhörigheter: fotografier, tidnings
urklipp, kontrakt, korrespondens och andra livsminnen. I den officiella utredningen angavs en spricka i skor
stenen som orsak till branden. Men handlade det i stället om att någon självsvåldigt satte fyr på huset för att vissa saker inte skulle avslöjas?

Vem låg på den andra kudden?

Den 6 juli 1946 tog Ulla Billquist livet av sig hemma i fyrarummaren på Nybrogatan 77 i Stockholm. I hallen stod resväskan klar, men hon klev aldrig på tåget för att uppträda på kvällen samma dag. I gryningen hade tidningsbudet mött Ulla som storgråtande kom springande hem.
Klockan 10.30 på förmiddagen ringde Ulla till sin bästa vän Brita Conradsson:

– Jag är så otroligt ledsen. Jag orkar inte längre …

Därefter stängde Ulla alla fönster i lägenheten och drog ner gardinerna. Hon tätade igen köksdörren och placerade två kuddar på köksgolvet. Och någon la sig vid kudden bredvid Ulla.

Två dygn senare kom polisen till platsen. Gunnar Hahn hade anmält att hans hustru, som han låg i hemskillnad med, inte hade infunnit sig till sina engagemang i Karlstad och Årjäng den 6 och 7 juli.

”Omedelbart när dörren öppnades kändes tydlig gaslukt från köket. I köket anträffades fru Billquist Hahn liggande raklång på rygg på golvet med en kudde under huvudet. Hon var iförd underkläder samt morgonrock och strumpor. Båda händerna vilade på bröstet. Ögonen voro slutna under det att munnen var öppen. Samtliga fyra kranar till gasspisen stod öppna. God ordning rådde i lägenheten i övrigt. Något brev eller anteckningar kunde inte anträffas”, skrevs det i polisrapporten.

Ulla Billquist.

Polisrapport hemlig

1930- och 1940-talets mest lysande svenska artist och grammofonstjärna var död. Spekulationerna kring varför hon, bara 38 år gammal, begick självmord var enorma. Inte blev det mindre mystiskt av att polisrapporten hemligstämplades och att händelsen knappt nämndes i radio och dagstidningar. En av Stockholms dagstidningar nöjde sig med en undanstoppad notis med rubriken: ”Ulla Billquist borta”.

Skälet till mörkläggningen lär vara Ullas sexuella läggning. Hon var homosexuell. På den tiden ansågs sådant avskyvärt, och sexuellt umgänge mellan två vuxna människor med ”den psykiska störningen” var straffbart fram till 1944. Dessutom: Om den omåttligt populära sångerskans läggning blev allmängods skulle kanske på kuppen även en rad andra kända och folkkära namns sexuella förehavanden komma i dagen.

Bröllopet 1943 med pianisten Gunnar Hahn.

Levde ett dubbelliv

I många år tvingades Ulla Billquist till emotionellt hemlighetsmakeri, att leva ett dubbelliv som till slut knäckte henne. Om detta tidigare aldrig offentliggjorda berättas det i den omtalade dokumentärfilmen När molnen skingras. I ett samtal med Brita Conradsson för 15 år sedan kom upphovsmannen Lasse Zachrisson närmare sanningen om vad som egentligen hände. Genom åren hade alla inblandade tigit, men Ullas bästa vän valde att äntligen blåsa bort dimridåerna.

– Det var inte med i polisprotokollet. Men jag vet att det låg en kudde till på köksgolvet. För jag var ju där i lägenheten efter att det hade upptäckts vad hon hade gjort. Jag sökte upp alla kring Ulla efteråt så jag vet vem som låg på kudden bredvid henne, sa Brita Conradsson bland annat.

– Ulla var en glad och pigg människa. Men sista vintern blev tung för henne. Hon läste mycket filosofi och grubblade mycket. Jag var med henne en kväll när hon hade en viskonsert. Ulla var skräckslagen, ansiktet var helt hopsnörpt på henne. Jag fick droppa citron i munnen på henne för hon var så torr i munnen. Hon hade förlorat allt självförtroende och ville verkligen inte gå in på scenen.

Ulla Billquist , 1907-1946 , svensk sångerska, och under andra världskriget var hon Sveriges motsvarighet till Vera Lynn.

Tredje äktenskapet

Ulla Billquist var gift tre gånger. Hon var männens stora dröm. Därför fanns praktiska skäl till att bära en mans efternamn och på så sätt hålla andra karlar på avstånd. Dessutom höll hon sig till konventionerna. Men när Ulla skulle gifta sig med sin tredje man, pianisten Gunnar Hahn, ska hon ha ångrat sig efter att först ha sagt ja. Men då hade lysningsannonsen redan varit i tidningen.

– Ulla var alltid så vänlig, hade alltid ett leende till dem hon mötte. Ändå kändes det som att hon var i en värld för sig, skygg. Hon var ett vackert rådjur, om man säger så. Vi var på samma skivbolag och Ulla var den stora stjärnan, hon stod över tiden, säger Alice Babs i dokumentären När molnen skingras.

– Hon var som ett darrande asplöv. Ändå trängde viljan att sjunga fram, trots att hon var så skör. Det var hennes fina känsla för Min soldat som gjorde att hon kunde förmedla den till hela svenska folket.
Av de 370 inspelningar som Ulla Billquist gjorde blev låten Min soldat hennes absolut största framgång och signaturmelodi. Under krigsåren reste hon 
land och rike runt för att underhålla beredskapssoldaterna. Populariteten var omåttlig. Ulla ville bli skådespelerska, men revykungen Ernst Rolf upptäckte hennes sångbegåvning. Till alla internationella erbjudanden tackade hon dock ständigt nej: ”Det blir ju så besvärligt, och jag kan ju inga språk.”

– Ulla la in mycket av sitt eget liv i det hon gjorde, hon såg ofta till att texterna kunde handla om henne själv. I alla år har man trott att hon sjöng till männen, men nu kan allt sättas i ett annat perspektiv. På slutet sjöng hon också in låtar om att avsluta sitt liv. Ulla förstod att hon inte skulle leva för evigt, säger Lasse Zachrisson.

– Med När molnen skingras vill jag bidra till det goda minne som Ulla Billquist förtjänar, helt oberoende av hennes privatliv. Hon var en mycket känslig konstnärssjäl och en högst märkvärdig artist.

Pengar försvann

På kvällen innan hon tog sitt liv var Ulla Billquist på en tillställning där även den välkända schlagersångerskan och skådespelerskan Zarah Leander befann sig. Ulla och Zarah kände varandra sedan 1930, då de spelade tillsammans i revyn Det glada Stockholm, och lär ha varit mer än bara vänner. Ulla sårades djupt när Zarah valde att tillbringa natten med en man. Förkrossad rusade Ulla hemåt.
Den teorin anges också som utlösande skäl bakom tragedin i Hasse Ekmans film Flicka och hyacinter som hade premiär 1950. Ekman, som var god vän med Ulla, upprördes av allt hysch-hysch efter den djupt älskade artistens bortgång, irriterades över att hon aldrig fick något erkännande. I filmen berättar Hasse Ekman indirekt om händelserna under Ulla Billquists sista timmar i livet. Ekman hade funderingar på att ge filmen titeln Fröken Ensam eftersom den kvinna den handlade om inte kunde berätta hur det egentligen låg till, inte minst för männen hon var gift med.

Olycklig kärlek, detta ständiga liv med flickvänner i tvingad lönndom, var en högst trolig orsak till att Ulla Billquists livslåga slocknade. En annan kanske att hon var under utpressning för att slippa bli avslöjad. Ulla tjänade ofantligt med pengar, men överraskande lite var kvar i dödsboet. Vart hade pengarna tagit vägen? Dottern Åsa hävdade att hennes mamma ofta blev lurad av arrangörer och på annat sätt. Å andra sidan menade Ullas sista man Gunnar Hahn att det inte alls var på det viset.

Många frågetecken

Vem var det som skrev det där mystiska hotfulla brevet som hittades i kvarlåtenskapen? Avsändaren skrev även ett gåtfullt PS: ”Hur gick det med insjungningen? Vi skulle sjunga in en skiva tillsammans. Jag visslar nämligen lite, hur löjligt det än låter. Jag inbillar mig att det skulle bli något ganska tjusigt.” Och varför brann fritidshuset där Ulla förvarade korrespondens och andra viktiga dokument ner till grunden under skumma omständigheter?

Än i dag finns inga svar.
– Sannolikt hade någon en hållhake på Ulla, och kanske inte bara med anledning av brev som jag själv har sett. Kanske var det någon som hade någon mindre gynnsam bild av henne eller annat som kunde publiceras och ge offentligt ljus åt Ullas homosexualitet, säger Lasse Zachrisson.

Och bredvid Ulla Billquist på köksgolvet lördagen den 6 juli 1946 låg någon hand i hand, hade huvudet på den andra kudden medan gasen från spisen strömmade ut. Någon som ångrade sig och smet i väg i sista sekund. Möjligheten att få veta vem det var som skulle göra Ulla Billquist sällskap försvann gissningsvis när Brita Conradsson dog 101 år gammal 2014:

– Det enda jag kan säga är att det var en mycket mer berömd person än Ulla. Men jag har lovat att inte avslöja vem det var, och det förtroendet kommer jag inte att svika. Det får gå i graven med mig.

Text: Hasse Gänger

Foto: Sjöberg bild

Läs också:

Mysteriet med spökraketerna

Dagar som skakade Sverige – Blodiga ambassaddramat i Stockholm

Inez Magnusson 
– Sveriges största kvinnliga svindlare


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…