Annons

Annons

När Tareq Taylor fick syn på sin Stina föll han pladask: ”Jag friade efter två veckor”

Passionen för matlagning ledde till storvinsten i Kockarnas kamp i fjol. Och passionen för hustrun Stina ledde
för 25 år sedan till blixtförälskelse
och spontanfrieri. – Jag vet, det är rena psykopatvarningen, säger han.

Familjen håller Tareq helst utanför rampljuset och han undviker premiärer och annat tingeltangel.

Vi träffas på hans restaurang Kockeriet vid kana­len i Malmö. Han är precis lika trevlig som man tror att han ska vara, och som det kockproffs han är bjuder han inte på något slentriankaffe. Det blir en espresso med specialbönor från Italien och ett bryggkaffe som han sakta brygger för hand.

Annons

– Jag blev överlycklig när jag hittade de här bönorna från Rwanda. Det är handplockade mogna kaffebönor som har rostats perfekt så att aromen kommer till sin rätt. Vanligt kaffe är ju ofta av ekonomiska skäl en blandning av omogna och mogna kaffebönor och måste rostas mycket hårdare.

Gilla Året Runt på Facebook

Restaurangen är hemtrevlig med bilade bjälkar, grovt brädgolv och ett öppet kök så att gästerna kan se när maten lagas.
Konceptet är enkelt: god mat med lokala råvaror.

– Jag brukar säga att vi gräver lokalt men kryddar med hela världen. Jag vill kunna stoppa ner mina livsupplevelser i maten och då vill jag inte vara begränsad till det nordiska köket. Lite arabiska och italienska klanger åker gärna med. Att stå vid grytorna är en ren avkoppling och jag brukar vara här 
på restaurangen två, tre kvällar i veckan – då brukar jag köra långa pass.

Hur var det att vinna Kockarnas kamp?

– Helt otroligt. Jag var tydligen en värre vinnarskalle än jag ­någonsin hade trott. Jag hade aldrig tävlat i mat tidigare – det är liksom inte min grej att öva på att pochera en sjötunga i ett halvår – men när jag fick ett gäng råvaror framför mig och en meny triggades jag igång.

”Ett erkännande”

Han firade segern med en flaska champagne hemma i trädgården tillsammans med sin fru Stina.

– Det blev ett erkännande ­efter att ha jobbat i branschen i över trettio år. Jag var ju killen som lagade mat i trädgårds­program, men nu tävlade jag mot legendariska kockar. Och den nya generationens kockar kanske tänkte ”shit, här kommer den gubbjäveln och kan hantera en kniv”.

Nu är det vardag igen. Kock­­­­­­jobb, möten med SVT om nya program, matlagning i Go’kväll, och så lanserar han sitt eget färdigmatkoncept med mat lagad från grunden samt är med och ­utvecklar en ny kockutbildning.

– Väckarklockan brukar ringa halv sju. Hinner jag så ­käkar jag frukost hemma, och då kan det bli yoghurt med hackade nötter och torkad frukt och massor med kaffe, eller om vi har ett gott surdegsbröd hemma kan jag trycka i mig fyra mackor. Jag brukar säga att man får äta allt – men man ska laga det själv, säger han med ett skratt. Vill man ha chips måste man skala potatis och fritera den. Det blir inte nyttigare, men det blir inte så ofta.

– Jag blev överlycklig! säger Tareq om vinsten i Kockarnas kamp.

Blev mobbad som barn

Tareq började stå vid spisen ­redan som femåring och på ­mellanstadiet kopplade han 
av med att sno ihop allt från socker­kakor till schackrutor när han kom hem från plugget.

– Mamma har alltid varit en sann hippie och lät mig och min lillebror Zafer hålla på med det vi ville, säger Tareq.

Men barndomen var inte 
bara solsken. Tvärtom, han 
blev mob­bad i grundskolan. Han skakar på huvudet när han tänker på den tiden.

– De gav sig på mig både ­verbalt och fysiskt. Det hand­lade väl om att jag var en sån kille som man kunde ge sig på. Men allt vände på sommaren mellan åttan och nian. Jag och Zafer började windsurfa, jag fick nya kompisar, och inte minst så blev jag förälskad i en tjej. Hela min självkänsla bara blommade och efter det var jag en annan person. Och så började jag med kampsport och när de gav sig på mig kunde jag lägga ner dem på skolgården.

Det fanns ljuspunkter även under de svåra åren. Kompi­sarna i kvarteren där han bodde
betydde massor.

– Vi var ett gäng som höll ihop – Jeane, Pidda, Böck­­ling och jag, säger han med ett leende. Jeane är min äldsta vän och vi ses fortfarande då och då.

Tareqs mamma Anne är ­upp­­vuxen i en konservativ konsulfamilj och gifte sig med ­palestiniern Seif. Äktenskapet kraschade efter några år och pojkarna växte upp hos mamma.

– Visst hade vi kontakt med pappa, som jobbade som blo­­­m­s­­­­­­­­ter­grossist, men det var mamma som var tryggheten. Det var hon, jag och min lillebror mot resten av världen. Hon slet för att få tillvaron att gå ihop och hade flera jobb samtidigt – hon var allt från dagmamma till taxichaffis. Jag och min lillebror är fortfarande supertajta. Han är en fri själ som lever på att surfa, och det är alltid han som kommer på grejer som vi ska testa – fast kitesurfingen, som jag bara älskar, var faktiskt min egen idé.

Jobbade på pizzeria

Tareq gick hotell- och restauranglinjen på Värnhemsgym­nasiet och började jobba på ­krogen samtidigt. Han längtade ut i arbetslivet och fick sitt ­första jobb på en pizzeria på Lilla Torg som sextonåring. Han körde 40-timmarsvecka på pizzerian och hann med skolan ändå.

– Det var en ren belöning att gå till jobbet efter skolan. Jag har alltid älskat hantverket och beundrar duktiga hantverkare, som elektriker eller snickare, som kan sina grejer.

Sedan följde restauranger som 27:an, Café Sommersko och Bantorget 9, och Tareq och hans kompanjon drog igång Trappaner som blev legendarisk i restaurangvärlden. Och en dag upptäcktes han av en lokal tv-­kanal och fick börja göra matlagningsprogram.

– Men allt gick åt helsike ­efter åtta år. Vi konkade sam­­tidigt som tv-kanalen la ner, och jag fick kavla upp ärmarna och börja om från noll. Som tur 
var fick jag arrendera kaféet i Slottsparken och kunde börja om med enkla soppor, sallader och mackor. Och sedan hörde SVT av sig och ville ha med mig i ett trädgårdsprogram. Det är beviset för att man aldrig ska ge upp!

Resten är historia. Han blev tv-kändis när han snodde ihop mumsig mat runt om i Skåne, bland annat i Mandelmanns trädgårdar, med Pernilla Måns­son Colt som hjälpreda. Pro­­grammet Trädgårdstider sändes senast sommaren 2017.

Med favorit­­grönsaken rotselleri och den välförtjänta pokalen från Kockarnas kamp.

Älskar grädde

När Tareq är hemma är det han som står för maten, säger han med ett leende.

– Det kan bli allt möjligt. I helgen åt vi entrecote med helbakad rotselleri och en skaldjursrisotto med ett magiskt ris som heter nano – det är små, små riskorn som passar perfekt till en risotto.

Men han är också en gottegris erkänner han, han gillar sega nappar och äter snabbmat då och då.

– Jo, jag är en riktig sötsakskille och älskar allt med grädde på. Går jag förbi ett kondis och ser något gräddigt så slår jag till. En mariabulle eller en budapestbakelse till frukost är inte heller helt fel.

Vad skulle du vara om du var ett bakverk?

– Jamen det måste ju bli en budapestbakelse, säger han. Den har allt.

Tareq och hans fru Stina träffades för tjugofem år sedan.

– Jag fick syn på henne på uteserveringen ”Nån annanstans” på Lilla Torg och blev blixtförälskad. Det var som ett ljus runt henne och jag kände direkt att det var mitt livs kärlek som satt där. Men det gick ett år innan jag lyckades stöta på henne igen, och då bytte vi telefonnummer och träffades. Jag friade efter två veckor. Jo, jag vet, det är rena psykopatvarningen, men hon sa ja när jag gick ner på knä på köksgolvet.

Bröllopet hölls i Perth i västra Australien med en surfbräda som altare.

Paret träffades för 25 år sedan och gifte sig 
i Australien med en surfbräda som altare.

Allvarlig olycka

Bara ett halvår efter att de gift sig hände en allvarlig olycka. Tareqs och Stinas bil blev påkörd bakifrån och Stina fick en svår whiplashskada.

Livet gick från optimistisk framtidstro till ett mörker med smärta och starka värktabletter.

– Vi var på väg att glida ifrån varandra, men vi satte oss ner och kom fram till att vi älskade varandra och ville fortsätta. Och visst har det varit en kamp, men det har det varit värt. Livet är bra igen. Stina mår mycket bättre, hon har slängt värktab­let­terna och jobbar som lärare. Vi drömmer om att flytta utomlands när vår dotter Ellen blivit stor nog att ha ett eget liv. Mitt krav är att det ska vara ett varmt land med bra surf, trevliga män­niskor och god mat. Kan­­ske Australien, Bali eller varför inte Hawaii. Jag tror inte på ett liv efter döden, eller jag hoppas verkligen inte att det finns ­något liv efteråt utan att man ­lever här och nu, och då ska man göra så många roliga saker som möjligt under den tiden. Jag älskar att bygga bilar och hålla på och meka med min Amazon. Jag tävlar inte, utan kör på bana för nöjes skull. Och om döden tänker jag ”släck ­lyset för helvete” och sedan ska det vara över, säger han med 
ett leende och börjar planera kvällens mat­lagning på restaurangen.

Av Birgitta Forssell
Foto: Stefan Lindblom, privat, TV4

Det visste du inte om Tareq

● Han sjunger i duschen. 
Allt från låtsasoperor till Tommy Körbergs Anthem.
● Favoritgrönsaken för stunden är rotselleri.
● När han käkar snabbmat blir det falafel eller kycklingkebab.
● Började laga mat som femåring.
● Drömmer om ett liv utan årstider med en massa sol, värme, god mat och trevliga människor.
● Han har gjort sju kokböcker.
● Började träna judo
som elvaåring.
● Har svårt att motstå bakverk med grädde.
● Favoritgodiset är sega nappar.
● I bokhyllan hemma
finns över 300 kokböcker, men han lagar sällan efter recept.
● Favoritblomma är en doftande ros.

Det här är Tareq!

Namn: Tareq Taylor.
Ålder: 48 år.
Gör: Kock, kokboks­för­fattare, restaurangägare, tv-kock. Är med i ett fastighetsprojekt och har tagit fram en färdigmat­serie med naturliga råvaror.
Bakgrund: Har jobbat på restauranger som Café Sommersko i Köpenhamn, Krokodilen i Malmö, Trap­paner i Malmö, Slottsträdgårdens kafé 
i Malmö, och driver nu Kockeriet i Malmö.
Familj: Hustrun Stina, 48, dottern Ellen, 14.
Bor: I en villa vid havet 
i Lomma utanför Malmö.
Hobbyer: Meka med bilar, köra på racingbana, kitesurfa, windsurfa, vågsurfa, fixa i träd­­gården, bygga saker.
Husdjur: Hunden Bruno, som är en dvärgpinscher.
Favoritmat: Gillar vardagsmat som gryträtter.
Lagar om det ska gå fort: En omelett.

Läs också: Laga Tareq Taylors goda kycklinggryta!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…