Annons

Annons

Naturmedlet som stoppar förkylningen

 Bota snuvan med alger

Förkylningar är ett stort problem – men de kan faktiskt hejdas av en pytteliten alg.
En alg som kommit i ropet på sistone är Haematococcus pluvialis, som odlas i bassänger i Gustavsberg utanför Stockholm. Den innehåller ett rött färgämne som heter astaxantin – samma pigment som faktiskt färgar laxen rosa.
Astaxantin har en stärkande effekt på immunförsvaret, vilket gör att virus och bakterier snabbt motas bort så att man inte blir sjuk lika lätt.
I en amerikansk vetenskaplig studie, som publicerats i tidskriften Nutrition and Metabolism, fick 42 personer äta antingen astaxantin eller placebo under åtta veckor. Varken läkare eller patienter visste vem som fick vad.
Det visade sig att de som fick astaxantin ökade sin mängd av vita blodkroppar, jämfört med dem som fick sockerpiller. Och det är viktigt, för de vita blodkropparna är celler i blodet som ingår i kroppens immunförsvar.
Immuncellerna består till stor del av fleromättade fettsyror vilka gör dem extra känsliga för oxidering, det vill säga härskning. När cellerna härsknar leder det till ett långsammare immunförsvar – men detta motverkar astaxantin.
Astaxantin är en världens starkaste antioxidanter som ser till så att cellerna i immunförsvaret både fungerar bättre och lever längre. Faktum är att astaxantin har 500 gånger så kraftfull antioxidativ effekt som E-vitamin – som själv är en bjässe i sammanhanget.
Av Kristina Eriksson  Foto:Thinkstock
Annons

Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…