Annons

Annons

Ingvar Hirdwall och Marika Lindström: Teaterlogen är vårt andra hem

Skådespelarkollegan Kent Andersson gjorde ett gott jobb då han sammanförde Ingvar Hirdwall och Marika Lindström. Nyligen firade de 40-årsjubileum som gifta och spelar strävsamt äkta par även i nya filmen ”Miraklet i Viskan”.

Ingvar Hirdwall och Marika Lindström i teaterlogen på Stockholms stadsteater.

Ingvar Hirdwall och Marika Lindström i teaterlogen på Stockholms stadsteater.

Ingvar Hirdwall och Marika Lindström guidar vant genom Stockholms stadsteaters vindlande korridorer. Efter 25 år i lokalerna hittar de obehindrat överallt.
– Vi kan väl göra intervjun i din loge? Den är ju mer pyntad och trivsam än vad min loge är, säger Ingvar till sin fru.
Så får det bli. Snart sitter vi alla tre i ett litet välinrett utrymme som Marika delar med kollegan Kajsa Ernst. Möblemanget består av toalettbord, soffa och ett näpet bord med två tillhörande stolar.
Trots att de med sina 80 respektive 68 år skulle kunna gå i pension med gott samvete har både Ingvar och Marika för avsikt att fortsätta jobba så länge hälsan tillåter det.
– 50 procent av drivkraften ligger i att få ta sig an en intressant uppgift. Resterande 50 procent är att komma hit till teatern och träffa alla kollegor. Det är en stor förmån, konstaterar Ingvar.
– Ja, det är väldigt roligt att umgås med arbetskamraterna, instämmer Marika. Det finns nog inte så många andra yrken där olika generationer jobbar tillsammans det sätt som vi gör här.
– När jag ser yngre kollegor som är småbarnsföräldrar vara så trötta att de nästan somnar då de sminkas inför en föreställning undrar jag hur de orkar. Inte sällan kommer någon till teatern med en liten under armen, eftersom de inte har lyckats hitta barnvakt. Men det är ingen som blir irriterad över det. De flesta av oss har ju någon gång varit i samma situation.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook
Tittut! Ingvar och Marika tittar fram bakom ridån på stadsteatern.

Tittut! Ingvar och Marika tittar fram bakom ridån på stadsteatern.

Innan inspelningen var över var vi ett par

Urstockholmaren Ingvar började sin yrkesbana som elektriker, men efter några år sadlade han om och började på Scenskolan i Göteborg. Marika, som är tolv år yngre, gick på Teaterhögskolan i Stockholm. Inför sista året på utbildningen sommarjobbade hon i SVT:s kostymateljé, där hon hjälpte Lennart Swahn med påklädningen. Samtidigt spelade Ingvar in en TV-version av pjäsen ”Agnes” i studion intill. De båda studiorna delade vissa utrymmen, men om det inte hade varit för Ingvars skådespelarkollega Kent Andersson hade Ingvar och Marika nog aldrig fått upp ögonen för varandra.
– Kent tyckte att vi borde pratas vid. Innan inspelningen var över var vi ett par, och året därpå gifte vi oss. Nu i mars firade vi 40-årsjubileum som gifta.

230 000 anhängare på Facebook
Efter nio års ofrivillig barnlöshet kom efterlängtade dottern Agnes till världen 1983. Ingvar hade då redan sonen Jacob från sitt tidigare äktenskap med skådespelerskan Margita Ahlin. Jacob arbetar sedan många år som regissör, dramatiker och dramaturg.
Några målarböcker, som Marika av nostalgiskäl sparat i en av toalettbordets lådor, påminner om hur Agnes satt i kulisserna otaliga lördagar då både Ingvar och Marika hade repetitioner. 1992 fick hon för första gången kliva upp på scenen själv, som kanin i ”Det susar i säven”. Samma år sändes filmatiseringen av Selma Lagerlöfs roman ”Kejsaren av Portugallien”, där Agnes spelade dottern till Ingvars rollfigur, Jan i Skrolycka. I dag varvar hon skådespeleriet med att producera kortfilmer. Men någon pushning att ägna sig åt skådespeleri har Agnes absolut inte fått hemifrån, försäkrar hennes föräldrar i kör.
– Nej, särskilt inte med tanke på hur få roller det finns för kvinnor, säger Marika. Hon citerar sin forna teaterlärare Sif Ruud: ”Skådespelare blir man bara om man absolut måste.”
Att det dock pratas mycket jobb hemma hos familjen Hirdwall-Lindström sticker varken Ingvar eller Marika under stol med. Innan Marika hade hunnit etablera sig som skådespelare var hon mån om att skapa sig en egen yrkesidentitet. I början undvek hon därför medvetet att medverka i samma sammanhang som Ingvar. I dag ser både hon och Ingvar det som en fördel att få jobba med sin äkta hälft. Just nu kan vi se dem gestalta ett strävsamt par i dramafilmen ”Miraklet i Viskan”. Som namnet antyder spelades filmen in på den lilla orten Viskan utanför Sundsvall. Hela filmteamet var inkvarterat på samma hotell och umgicks även utanför arbetstid.
– Det gjorde att vi kom varandra närmare än när man spelar in i Stockholm och var och en går hem till sitt efter arbetsdagens slut. Lia Boysen och Rolf Lassgård, som gör huvudrollerna, kände vi visserligen sedan tidigare, men det var roligt att återse dem.
Marika och Ingvar spelar föräldrar till Lia Boysens rollkaraktär Malin, som enligt hennes pappas har valt en värdelös typ till äkta man. Ännu en gång gör Ingvar den kärva och beräknande – eller ”bondslug” som han hellre kallar det – rollkaraktärstyp som han i viss mån har kommit att förknippas med. Hans utan konkurrens populäraste karaktär är emellertid den alkoholälskande grannen till Martin Beck i Beckfilmerna – en figur som har över 230 000 anhängare på Facebook.

Strävsamma skådespelarparet Ingvar Hirdwall och Marika Lindström har delat jobb och vardag i 40 år!

Strävsamma skådespelarparet Ingvar Hirdwall och Marika Lindström har delat jobb och vardag i 40 år!

På systembolaget frågar folk om jag ska hem och ta en stänkare

– Om du bara visste hur många förfrågningar jag har fått om att dyka upp på olika evenemang iklädd den rollen. Och flera gånger när jag varit på systembolaget och köpt vin har det varit någon som har frågat om jag ska hem och ta en stänkare, berättar han roat.

Skulle gärna spela komedi
Under våren 2015 har Ingvar och Peter Haber spelat in nya varianter av de uppskattade balkongscenerna till kommande Beckfilmer. Annars är det mest teater som gäller för både Ingvar och Marika framöver. Hösten 2014 bodde Marika praktiskt taget på teatern, då hon repeterade en pjäs samtidigt som hon spelade en annan. Det är något som Ingvar inte längre gör.
– Om jag ska spela föreställning på kvällen måste jag få vila en stund på eftermiddagen, annars orkar jag inte. Likadant säger jag numera nej till att filma nattetid. Sådant får 35-åringarna ägna sig åt.
När paret för en gångs skull lyckas pricka in en kväll i almanackan då de båda är spellediga umgås de helst med barn, barnbarn och vänner. Ett annat kärt fritidsintresse är att besöka diverse teatrar och se sina kollegor på scenen – helst i olika former av komedier.
– Senast såg vi Magnus Härenstams komiska monolog ”Morsning & Goodbye” om åldrande. Det var en underbar och gripande föreställning, säger Marika och får medhåll av Ingvar. Han tillägger:
– Tyvärr får vi sällan spela den typen av teater själva. Ibland blir jag lite avundsjuk på Eva Rydberg och Stefan & Krister som får göra fars och buskis. Jag brukar säga att man borde ha gruvtillägg när man gör tunga pjäser och går ner i källaren känslomässigt.
Mellan föreställningar och repetitioner besöker de också gärna konstutställningar och mässor tillsammans. När det blir flera spellediga dagar på raken och vädret tillåter bär det av till sommarstället i Värmland, som ligger idylliskt beläget vid sjön Fryken. Marika är uppväxt i närbelägna Kil, där hennes 90-åriga mamma fortfarande bor, och har övertagit stället efter sina föräldrar.

Om din fru anser att en tavla ska hänga på ett ställe, säg inte emot henne

– Du anar inte vad jag längtar dit. I dag har jag varit och handlat kuddöverdrag till uteplatsen och frön som vi ska plantera i trädgården. Och sedan ser jag fram emot att få tillaga gösen som du har sagt att du ska fiska i sommar, säger hon till Ingvar.
Mörkret har sänkt sig utanför och det börjar bli dags att avrunda intervjun. En enda fråga återstår: Vad är Ingvars och Marikas recept för att få ett äktenskap att hålla i 40 år? Med ett spjuveraktigt leende berättar Ingvar om rådet som han gav svärsonen Ted samma dag som han gifte sig med deras dotter Agnes.
– Jag sa åt honom att aldrig opponera sig mot hennes vilja – för sitt eget bästa. Om din fru anser att en tavla ska hänga på ett speciellt ställe, säg inte emot henne. Slå bara in spiken och hängt upp tavlan där hon har bestämt, så är allting lugnt sedan.

Ingvar och Marika känner sig lika hemma på teatern som i hemmet i Vasastan.

Ingvar och Marika känner sig lika hemma på teatern som i hemmet i Vasastan.

Det här är Ingvar & Marika
Yrke: Skådespelare
Ålder: 80 respektive 68 år
Familj: Ingvars son Jacob, 47, gemensamma dottern Agnes, 31, samt fyra barnbarn mellan 1 och 10 år
Bor: Lägenhet i Vasastan i Stockholm och sommarställe i Värmland
Ingvars karriär: Ingvar var länge vid Göteborgs stadsteater, 1973 kom han till Stockholms stadsteater. Efter filmdebuten i ”Kvarteret korpen” 1963 har han medverkat i bland annat: ”Hedebyborna”, ”Tre kärlekar”, ”Midvinterduell”, ”Mannen från Mallorca, ”Kejsaren av Portugallien”, ”Potatishandlaren”, ”Om jag vänder mig om”, Beckfilmerna och ”Män som hatar kvinnor”.
Marikas karriär: Vid Stockholms stadsteater sedan 1975, men har även varit verksam vid Dramaten och TV-teatern. På TV och film har hon bland annat gjort ”Lösa förbindelser”, ”Varuhuset”, ”Den tatuerade änkan”, ”Kvinna med födelsemärke”, ”Tusenbröder”, ”Nionde kompaniet”, ”Sprängaren”, ”Om jag vänder mig om” och ”Torpederna”.
Aktuell: Ingvar och Marika medverkar båda i filmen ”Miraklet i Viskan”. De är också under våren aktuella i pjäser på Stockholms stadsteater, Ingvar i ”Slutspel” av Samuel Beckett och Marika i föreställningen ”Karl Gerhard”.

 

Hallå där…

INGVAR:
”Mina bästa karaktärsdrag”

– Att jag slutför saker som jag har påbörjat.
”Mina sämsta karaktärsdrag”
– Min känslosamhet. Den blir bara värre och värre med åren. När ”Idas sommarvisa” sjungs på barnbarnens skolavslutningar är jag tvungen att gå ut för att inte att bryta ihop. Utdragna avsked är en annan sak som jag inte klarar av.

MARIKA:
”Mina bästa karaktärsdrag”

– Precis som Ingvar är jag uthållig. Jag lämnar inte frivilligt någonting som jag har satt igång att göra. (Ingvar inflikar: ”Glöm inte att nämna din oerhörda kreativitet, och att du är fruktansvärt bra på inredning och matlagning.”)
”Mina sämsta karaktärsdrag”
– Att jag ibland kan vara demonstrativ slarvig och bara strunta i att göra vissa saker – som att dammsuga till exempel.

Av Linda Andersson. Foto: Ulf Berglund


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…