Annons

Annons

Niklas Strömstedt: Jenny har gjort mig till en bättre människa

I programserien "Tillsammans med
 Strömstedts" har Niklas och hans fru, Jenny Strömstedt, besökt kända par. Niklas menar att Jenny har gjort honom till en bättre 
människa. Men 
det där med att bli äldre har han ännu inte försonats med. "Det är helt ofattbart för mig att jag fyller 60 nästa år", säger han.

Han har ägnat närmare 40
 år åt att skriva och sjunga om kärleksrelationer och deras prövningar. Nu har Niklas Strömstedt utvidgat sin yrkesutövning till att också samtala
om ämnet – och det i tv.

Annons

Bild: TV4

I programserien Tillsammans med
 Strömstedts har Niklas och hans fru, Jenny Strömstedt, besökt kända par, bland andra Mikael Persbrandt och Sanna Lundell samt Lena Olin och Lasse Hallström, vilka frikostigt delat med sig av såväl topparna som dalarna i sina relationer.

– Jenny och jag hade länge pratat om att vi ville göra något ihop. Det är ingen självklarhet att man ska kunna jobba tillsammans bara för att man lever ihop, men vi var sugna på att i alla fall pröva. Det är någonting som jag inte ångrar. Vi hade väldigt, väldigt kul när vi gjorde tv-serien, förklarar han.

”Verkade oerhört kära”

Jan Malmsjö och Marie Göranzon var det enda paret i
 serien som Niklas kände väl
 sedan tidigare. Merparten av de övriga medverkande hade han innan bara träffat som hastigast i olika sammanhang, och i de flesta fall utan deras äkta hälft.

– När man är med den man 
älskar och lever med uppträder man omedvetet på ett lite annat sätt än när man är på egen hand. Därför var det roligt att se intervjupersonerna i den här situationen. De bjöd mycket på sig själva. Det kändes som att de glömde bort att de var med i tv.

Och visst hittade Niklas beröringspunkter mellan de olika paren i serien, inklusive sig själv och Jenny.

– I grund och botten tror jag att alla par brottas med ungefär samma problem: hur man ska fördela sin tid, vem som ska göra vad och längtan efter bekräftelse. En annan gemensam nämnare mellan paren vi träffade var att alla var oerhört lojala och stöttande gentemot varandra. Dessutom verkade de vara oerhört kära.

Marie Göranzon och Jan Malmsjö. Bild: TV4

Den viktigaste grundstenen för att få ett förhållande att hålla över tid är enligt Niklas att värna om känslan av samhörighet.

– Jag tror att man måste vara involverade i varandras liv även om man gör olika saker. Det är jätteviktigt att man har ett ständigt pågående samtal.

Det betyder inte att man måste prata hela tiden, utan snarare att man inkluderar varandra i tankarna. I de jobb som Jenny och jag har är det annars lätt att bli egocentrisk och bara tänka på sig själv.

Niklas menar att Jenny har gjort honom till en bättre människa.

– Hon har förändrat mig på många sätt. Framför allt har hon gjort mig mindre ängslig, konflikträdd och till lags-inställd. Jag är inte längre rädd för att bråka och har förstått att olika åsikter inte måste sluta med att man lämnar varandra. Även om vi kan bråka och tjafsa finns det alltid en grundmurad respekt och kärlek mellan oss.

Guldbaggegalan 2010. Bild: IBL Bildbyrå

I år firar de tioårsjubileum som par. Att träffas lite senare i livet ser Niklas som en fördel.

– Då har man ju fått chans att öva på andra och lära av sina misstag, konstaterar han leende. Om jag och Jenny hade träffats 20 år tidigare hade vi med största sannolikhet inte varit ihop i dag. Vi i vår generation skiljer oss lättare än vad vår föräldrageneration gjorde. Ta exempelvis mina egna föräldrar. Under sitt långa äktenskap genomgick de flera tuffa faser, som troligtvis hade resulterat i skilsmässa om de hade levt 30 år senare.

Umgås mycket 
med mamma

Vi ses över en lunch. Nästa punkt på Niklas agenda är ett
besök hos mamma Margareta.

– Vi bor ganska nära varandra här på Södermalm. Ett par gånger i veckan brukar jag åka förbi mamma och fika med henne.

Pappa Bo lämnade jordelivet på midsommarafton förra året.

– På ett sätt var det skönt för honom att han fick somna in. Han var gammal och fick leva ett gott liv innan han blev sjuk. De sista tre åren bodde han inte hemma längre.

– Samtidigt är det konstigt när en förälder försvinner. Jag tänker på pappa varje dag och går ofta till Maria kyrkogård där han ligger begravd och pratar med honom.

Bo Strömstedt och Margareta Strömstedt på Niklas och Jennys bröllop 2011. Bild: IBL Bildbyrå

Av Bo, som var journalist, ärvde Niklas humanismen och ordrikedomen. Men trots att de båda varit mästare i att sätta personliga tankar på pränt, har de samtidigt brottats med en oförmåga att uttrycka sina känslor rent verbalt.

– I stället för att prata om jobbiga eller känsliga saker hade pappa en tendens att bli tyst. Min farfar var likadan, så det är ett arv i rakt nedstigande led.

– Jag hade samma problem väldigt länge, men med hjälp av terapi har jag lyckats jobba bort det. Förr var jag melankoliskt lagd, vilket jag tror hängde samman med svårigheterna att uttrycka mina känslor.

På äldre dar bekände Bo i intervjuer att han ångrade att han varit så uppslukad av sitt arbete som chefredaktör under sina barns uppväxt. Själv har Niklas inte haft lika stora problem att balansera karriär och familjeliv, även om jobbet periodvis har medfört en del frånvaro.

– Jag minns hur min äldste son Adam något år efter att hans mamma och jag hade gått skilda vägar sa till mig: ”Jag tycker det var bra att ni skilde er, för vi ses mycket mer nu.” Det var jätteskönt att få höra det från honom, som vid det tillfället bara var åtta år. Jag tror att det låg någonting i det han sa. När man är två föräldrar som bor ihop blir det lätt så att man bollar barnen mellan sig, medan man som ensam förälder med delad vårdnad måste ge barnen ett otroligt stort fokus de veckor man har dem boende hos sig.

Sonen en fördold låtskrivare

Adam fyller snart 30 och bor numera en dygnslång flygresa bort, i Australien.

– Han var bosatt i Berlin under några år och träffade under den tiden en tjej från Sydney, som han numera är gift med. Sedan snart fyra år tillbaka bor de i
 hennes hemstad. Sydney är en fantastisk stad så jag förstår verkligen att han trivs där. Samtidigt tycker jag att det är
jättetråkigt att han bor så långt bort. Vi håller kontakten via
 telefon, men det är ändå jobbigt med det långa avståndet.

Adam är grafisk designer, men jobbar även med musik. Hans yngre bror Simon har i det fördolda blivit en av Sveriges mest spelade låtskrivare.

– Jag har alltid uppmuntrat
honom att satsa på musiken om han tycker att det är roligt, även om jag också poängterat att det är en konkurrensutsatt bransch där väldigt få lyckas. Simon har talang och står på sina alldeles egna ben, understryker Niklas.

Simon Strömstedt. Bild: IBL Bildbyrå

För Niklas egen del väntar ett ännu så länge hemligt projekt till hösten, liksom en låtskrivarresa till Nashville.

– Det är första gången jag åker dit. Vi får se om det blir låtar till andra artister eller till mig själv. Jag vill väldigt gärna göra en countryplatta någon gång.

Vill åka 
till Nashville

Dessförinnan ska han göra
en serie sommarspelningar i Borgholm tillsammans med
sina gamla vapendragare Thomas ”Orup” Eriksson och Anders Glenmark. Tillsammans utgör de gruppen GES, som hade sin storhetstid i mitten av 90-talet.

GES.

I fjol återförenades de i samband med att Orup medverkade i ett specialprogram av Allsång på Skansen, vilket gav trion mersmak.

– När chansen att spela på Öland dök upp kände vi alla tre: Varför skulle vi tacka nej? Vi vet ju inte hur många gånger till vi får chansen att säga ja till en sådan sak.

– Det enda som driver oss är lust. Vi planerar inte att lansera oss på nytt eller släppa någon ny skiva. Det handlar bara om nostalgi. Vi har många gemensamt skrivna låtar som bara ligger och väntar på att få bli spelade. Något som Niklas inte ser fram emot riktigt lika mycket är den annalkande 60-årsdagen nästa sommar.

– Det är helt ofattbart för mig att jag fyller 60 nästa år. Jag vet inte om jag någonsin kommer att kunna ta in det. Varken när jag fyllde 30, 40 eller 50 hade jag någon ålderskris, men 60 känns jäkligt gammalt!

Mellan Niklas och hustrun Jenny är det 14 års åldersskillnad.

– Det är klart att det kommer att märkas så småningom. Jenny kommer säkert att hinna med en gubbe till efter mig, men jag ska hålla ut så länge jag kan.

Text: Linda Andersson
Foto: Pär Bäckstrand/TV4, Per Norman

Läs också:

Jenny Strömsteds knarkskämt om maken


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…