Nötrulltårta med chokladfyllning – recept
1 rulltårta, ca 10 bitar
100 g hasselnötter
4 ägg
2 dl strösocker
2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Fyllning:
150 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
100 g färskost
Garnering:
1 dl vispgrädde
5 aprikoshalvor från burk
25 g nougat
mynta
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Mal nötterna med en mandelkvarn. Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp. Blanda nötterna med potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten. Blanda försiktigt.
3. Bred ut smeten i långpanna, 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 7 minuter.
4. Strö över socker och vänd upp kakan på bakplåtspapper. Lossa bakplåtspapperet och låt kakan svalna.
5. Fyllning: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Värm grädden tills knappt under kokpunkten. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills chokladen smält. Låt svalna och sedan stelna i kylen, 6 timmar eller över natten. Klicka i färskosten och rör om till en jämn kräm.
6. Bre chokladkrämen över bottnen och rulla ihop. Garnera med vispad grädde, aprikosklyftor, hyvlad nougat och mynta.
Recept: Kerstin Svensson
Foto: Olof Abrahamsson