Annons

Annons

Nu är det bevisat: Därför ska du ha honung i teet!

Honung har använts som naturmedicin i många kulturer i flera tusen år. Nu visar forskningen att honung har oerhört starka antibakteriella egenskaper.

– Vi  har kunnat visa att honung kan skapa upp emot 100 olika antibakteriella ämnen vilket gör att det i princip kan ta död på alla sorters bakterier, säger Tobias Olofsson, forskare och mikrobiolog vid Lunds Universitet.

Annons

Honung har för Tobias Olofsson en alldeles särskild historia. En historia om att han redan som liten fick följa med morfar som var biodlare och lära sig allt om biodling och honung.
– Morfar var en av Sveriges äldsta biodlare och jag är uppvuxen med bin och honung. Bägge mina morföräldrar år honung varje dag och bägge var pigga och aktiva och levde länge, berättar Tobias.

Att han själv flera år senare började forska på honung var egentligen inte så märkvärdigt. Däremot var resultaten av hans forskning desto märkvärdigare. Tillsammans med sin forskarkollega och fru, Alejanda Vásquez, upptäckte han att det fanns 13 olika mjölksyrebakterier i färsk honung och att dessa bakterier även hade starka antibakteriella egenskaper och dessutom var effektiva mot antibiotikaresistenta bakterier. Mjölksyrebakterierna skapas i binas mage och förs därifrån över till honungen
– Till skillnad från antibiotika som är en aktiv substans inriktad mot en viss grupp bakterier kan honung känna av vad som hotar och bildar sedan olika antibakteriella ämnen. I en nygjord studie testade vi honung på svårläkta sår hos hästar och resultatet var fantastiskt positivt, berättar Tobias.

LÄS OCKSÅ: Honung – naturens egen dunderkur

Förutom sårvård på hästar är ett annan sårvårdsstudie på människor precis avslutad, resultatet är inte publicerat ännu men Tobias berättar att även här är effekten av honung väldigt god. En annan studie som är på gång är en studie på honung och kronisk bihåleinflammation.

– Hittills har man inte hittat någon skadlig sjukdomsbakterie som binas mjölksyrabakterier i färsk honung inte kunnat döda. Nu när vi vet att vi kan använda honung till att läka sår utvärtes har idén kring hur vi även ska lyckas behandla invärtes vuxit fram, berättar Tobias.

Tobias idé bygger på ”gudarnas dryck” eller mjöd som det också kallas.
– Jag hörde talas om mjöd och läste på allt jag kunde komma över. Väldigt förenklat är mjöd en blandning av vatten och honung som sedan får jäsa. I den blandningen finns det otroligt mycket mjölksyrebakterier, över 100 miljarder. Vi håller på att ta fram en färdig produkt som kommer garanterat kommer att vara den nyttigaste drycken på marknaden, säger Tobias.
Den antibakteriella effekten är som starkast i färsk honung, som fortfarande innehåller levande mjölksyrebakterier från bina. Men även mogen honung har en mindre bakteriedödande effekt.
– Men den är bara 10 procent så effektiv som riktigt färsk honung. Mjölksyrabakterierna dör redan efter någon vecka.

Av Anna Horn
Foto IBL-AOP

LÄS OCKSÅ: 8 saker du ALDRIG ska äta till frukost

frukost

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…