Annons

Annons

Nu är det hög tid att kolla brandvarnaren

I december och januari sker flest dödsbränder i Sverige. I många fall saknas en fungerande brandvarnare. "Inför ljushögtiden som nu kommer råder vi alla att testa sin brandvarnare", säger Anders Lundberg, brandingenjör vid MSB.

Varje år sker det runt 6 000 bostadsbränder i Sverige. Just i adventstider ökar antalet bränder dramatiskt, ofta på grund av glömda spisar, soteld i skorsten och levande ljus.

Bild: Shutterstock/IBL

För att skydda både liv och egendom är det viktigt att ha en fungerande brandvarnare.

Annons

Och även om det finns brandvarnare i nästan alla svenska hem är det långtifrån alla som fungerar. Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är runt var tionde brandvarnare trasig.

– Inför ljushögtiden som nu kommer råder vi alla att testa sin brandvarnare. Tryck på testknappen för att höra om brandvarnaren låter. Om den inte gör det behöver man byta batteri eller brandvarnare, säger Anders Lundberg, brandingenjör vid MSB, i ett pressmeddelande.

Byt brandvarnare vart tionde år

Den 1 december är det Brandvarnarens dag och ett bra tillfälle att kontrollera brandsäkerheten hemma. Ta för vana att kontrollera brandvarnaren med jämna mellanrum, gärna en gång i månaden, och byt batteri varje första advent.

Enligt Lars Silfverswärd, säkerhetsexpert på If, är det också viktigt att tänka på att även brandvarnare har ett bäst-före-datum.

– Även om man har satt i nytt batteri och brandvarnaren blinkar som den ska, och ljuder när man trycker på testknappen så ska man komma ihåg att brandvarnare är förbrukade efter tio år. Dessutom behöver batteriet kontrolleras med jämna mellanrum – helst varje månad – för att vara på den säkra sidan, säger han.

Bild: Shutterstock/IBL

Är du osäker på hur gammal din brandvarnare är kan du alltid titta på stämpeln med produktionsdatum som finns i botten. Finns ingen stämpel kan du utgå från att den är fyrtio år eller ännu äldre.

Förutom en brandvarnare är det även bra att ha en brandfilt och en handbrandsläckare för hemmabruk i hemmet.

Så undviker du brand i jul – checklista! 

 Text: Helena Sjögren

Läs också:

 VIKTIGT! Så brandsäkrar du ditt hem

Så får du ditt doftljus att räcka längre – 5 tips!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…