Annons

Annons

Nu checkar Claes Elfsberg ut från TV – med eget program!

Claes Elfsberg har varit ett av Sveriges mest kända TV-ansikten i 40 år. Nu i dagarna går han motvilligt i pension men avslutar med egna tv-serien ”Köttberget checkar ut”. Det blir personliga samtal med tolv kända generationskamrater - som vägrar checka ut.

SVT-KOTTBERGETCHECKARUTT

Claes Elfsberg – 40-talist som inte vlll gå i pension.

Nu checkar de ut – generationen från 40-talet som fick allt. Vad åstadkom de egentligen och vad ställde de till med? I programserien ”Köttberget checkar ut” möter Claes Elfsberg de tolv färgstarka och tongivande 40-talisterna Jan Eliasson, Marie-Louise Ekman, Benny Andersson, Gudrun Schyman, Jan Guillou, Alexandra Charles, Magnus Härenstam, Jan Carlzon, Antonia Ax:son Johnson, Carl Bildt, Amelia Adamo och Hans Rosling.

Annons

Claes Elfsberg, det här är din egen programidé – hur uppstod den?
– Jag gick och var deprimerad för att jag skulle få sparken. Jag vill ju fortsätta jobba och började fundera på en kommande frilanstillvaro efter pensionen. Då kom den här idén, det är mitt eget programförslag men jag fick vänta jättelänge innan jag visste om det skulle bli något. Det har varit jättenervöst faktiskt.

Hur föll valet på de här tolv?
– Det var självklart att det skulle bli just dem. Flera blev förvånansvärt glada över att bli tillfrågade medan andra inte alls hade behov av att vara med.

SVT-KOTTBERGETCHECKARUT-

Jag Guillou – älskvärd, inte dryg, enligt Elfsberg.

– När jag mötte de här tolv personerna visade de sig vara riktigt kul att ha att göra med. Det är ingen slump att de är framgångsrika. Jan Guillou tror man ju är dryg men han visade sig vara riktigt älskvärd. Det var en överraskning.

Hur ställer de sig till pensionsfrågan?
– Jag frågade alla om de ville sluta. Alla sa, ”nej jag vill fortsätta arbeta”.

Har man jobbat med skog, jordbruk eller industrin och är trött, då vill du sluta jobba. Men om du jobbat med något du tycker om, älskat och som gett energi då vill man stanna kvar…

SVT-KOTTBERGETCHECKARU_8

Benny Andersson…

– Det de har gemensamt är ju att de är framgångsrika, då kan man göra sina egna spelregler.

Vad har 40-talisterna för styrka och svaghet?
– Vi är alla födda under eller efter andra världskriget. Just under krisår föds det alltid extra många barn, men krigets efterdyningar gav oss en enorm framtidstro.

–  Vi trodde att allt var möjligt, kände hoppet spira, fick uppleva freden. Även en förbättrad ekonomi, de första tv-apparaterna, första bilarna, rock´n´rollen rullade in, vi fick även FN och dagis.

SVT-KOTTBERGETCHECKARU_9

… Alexandra Charles…

– Vi har gjort mycket bra men vi har inte lyckats med miljön och klimatet.

Dagens unga, 80- och 90-talisterna, vad saknar de som ni hade?
– De tror inte att de duger och de har inga jobb. Men de har många prylar, det var ju en helt annan ekonomisk standard när vi var unga. Men jag tror inte alla mår så bra, trots alla dessa prylar. De saknar djävlar anamma. Vart tog det politiska engagemanget vägen, finns det någon som står på barrikaderna idag?

Vad gör du själv just nu, och framöver?
– Jag jobbar vidare med Aktuellt till november, då fyller jag 67 år. Men nuförtiden är vi ju friskare, lever längre och blir vi sjuka har vi bättre mediciner. Vi har en klart ökad livslängd. Sedan har jag ju en hustru som är 11 år yngre så jag får hålla mig sysselsatt.

SVT-KOTTBERGETCHECKARU_2

… och nyligen bortgångne Magnus Härenstam är också intervjuade.- Jag jobbar vidare med Aktuellt till november, då fyller jag 67 år. Men nuförtiden är vi ju friskare, lever längre och blir vi sjuka har vi bättre mediciner. Vi har en klart ökad livslängd. Sedan har jag ju en hustru som är 11 år yngre så jag får hålla mig sysselsatt.

– Enligt nya rön så borde man idag kunna leva till man är 120 år, så jag tänker nog göra det.

I premiärprogrammet den 15 november möter vi Jan Eliasson och Marie-Louise Ekman.

”Köttberget checkar ut” går åtta söndagar kl 20:00 i SVT2.

Läs mer om Alexandra Charles här – om varför hon inte ville bli som sin mamma.

Av Erika Svernström Foto: Janne Danielsson/SVT


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…