Annons

Annons

Nu kan du få pant – för din använda plastpåse

Pant för en gammal använd plastpåse? Jo, det blir faktiskt verklighet när Hemköp inför systemet i en av sina butiker. "Faller det här väl ut rullar vi ut pant på plastpåsar till fler av våra butiker", säger Thomas Gäreskog, vd på Hemköp i ett pressmeddelande.

Plastpåsar är en av vår tids stora miljöbovar. Varje år använder svenskarna närmare en miljard plastpåsar, enligt en artikel i Test Fakta. Det tar extremt lång tid för plastpåsar att brytas ner, och de små partiklarna från plasten riskerar att hamna inte bara i hav och sjöar utan också i fåglar, fiskar och andra djur.

Annons

Europaparlamentet har de senaste åren jobbat för att minska användningen av plastpåsar inom Europa, och förra året förbjöd till exempel Frankrike användningen av plastpåsar i de flesta butiker.

Men i Sverige har det hittills inte varit aktuellt med något förbud. Sedan tidigare har butikskedjor som Ica och Coop på eget initiativ infört nedbrytbara påsar tillverkade av stärkelse.

En krona i pant

Hemköp, som i dag bland annat säljer påsar av sockerrör, ska nu ta sin satsning ett steg längre och inför därför pant på sina plastpåsar.

Bild: Stefan Nilsson/Hemköp

Syftet är att fler plastpåsar som produceras och säljs av företaget ska återvinnas.

– Vi ser det här som en naturlig utveckling av att vi på Hemköp alltid har strävat efter att att ta ansvar för miljön på ett inspirerande sätt. Faller det här väl ut rullar vi ut pant på plastpåsar till fler av våra butiker, säger Thomas Gäreskog, vd på Hemköp i ett pressmeddelande.

Thomas Gäreskog, vd för Hemköp. Bild: Hemköp

Till en början är det butiken på Torsplan i Stockholm som är testpilot av det nya systemet. Det går till så att kunden använder sin plastpåse så många gånger han eller hon vill. Sedan tar man med den tillbaka till butiken och pantar den i kassan. Kunden får en krona i pant och lägger påsen i en speciell behållare. Sedan återvinns plasten och blir till nya påsar.

Bild: Stefan Nilsson/Hemköp

”Ett samhällsproblem”

Hemköp höjer samtidigt priset på påsen med 50 öre, och för varje påse som säljs men inte pantas skänker Hemköp 50 öre till Städa Sverige. Organisationen engagerar barn och ungdomar inom idrotten att städa vägar och natur från skräp, och har totalt samlat in 1,6 miljoner sopsäckar med skräp.

– Nedskräpning med plast i natur och hav är ett samhällsproblem. I Sverige förbrukar vi 80 plastbärpåsar per person och år, en siffra som ska halveras till år 2025 enligt ett EU-direktiv. För att nå dit är det bra om fler återanvänder sina påsar många gånger och sedan pantar dem istället för att använda som soppåsar. Tunnare påsar på rulle passar bättre som soppåsar då mindre plast går till förbränning, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Hemköp i pressmeddelandet.

Det går sedan tidigare att panta sina påsar på Teknikmagasinet i Liljeholmen, Stockholm, via företaget Panta påsen.

Text: Minna Wallén Widung


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…