Annons

Annons

Nu kan du kasta läsglasögonen!

De flesta kvinnor över 50 år behöver linser eller glasögon för att kunna se ordentligt. De flesta gillar inte glasögonen som lätt tappas bort. Men det finns en lösning - progressiva linser.

  Kasta glasögonen

Ålderssynthet (presbyopi) är något som drabbar oss alla. I 40-45 årsåldern börjar vi märka att det blir allt svårare att se bekvämt på nära håll. Det beror på att ögats lins med tiden stelnar och inte längre ändras för att anpassa ögat till seende på olika avstånd. Det finns olika sätt att lösa detta problem. Det vanligaste tycks – enligt en ny undersökning – vara att använda läsglasögon plus ett par andra glasögon för att kunna se bra på långt håll, vid bilkörning, biobesök osv.

Annons

Enligt undersökningen skulle 89 procent av alla kvinnor över 45 år behöva glasögon/linser för att få fullgod syn. I synnerhet om de har olika synskärpa på olika avstånd. Av dem som använder glasögon uppger 20 procent att de ofta slarvar bort sina olika glasögon, och gärna skulle byta dem mot kontaktlinser – om det bara fanns linser med ”flerstyrka”, det vill säga progressiva eller multifokala.
Vad de inte visste är att det sedan flera år finns sådana i Sverige. Progressiva linser finns både som endagslinser och månadslinser och från en mängd olika tillverkare, till exempel Alcon Air Optic Multifocal, Focus Dailies Progressives, PureVision Multi-Focal och SofLens Multi-Focal.

Med progressiva kontaktlinser kan du se lika bra på långt, mellanavstånd och nära håll. De har en speciell slipning som gör övergången mjuk utan att du behöver göra onaturliga rörelser med huvudet.
Efter en kort tillvänjning kan du med dessa linser se skarpt både finstilta tidtabeller och bruksanvisningar – och lika skarpt framträder detaljer vid horisonten och textremsan på biofilmen.
– Man har flest valmöjligheter med månadslinserna, berättar Christer Haar, optiker i Varberg. Man kan skräddarsy dem efter olika behov. Endagslinserna passar bättre för dem som har mindre synfel.

De progressiva linserna är utmärkta för dig som jobbar vid dator, du ser bra på skärmen och du kan utan att anstränga nacken titta ner på papper och annat på skrivbordet. Det är ju bara ögonen som behöver röra sig! Att jobba med progressiva glasögon framför datorn brukar däremot ofta ge nackproblem.
Finns det några risker eller nackdelar med progressiva linser? Vem ska inte använda dem?
– Egentligen bara de som har svåra problem med torra ögon, säger Christer Haar. Möjligen kan det också vara problem för dem som har stora synstörningar i form av svår astigmatism. Den enda nackdelen med linserna är att man får lite mindre kontrast, det vill säga mindre svärta i texter. En del, men inte alla, kan uppleva detta som aningen sämre skärpa. Den som jobbar mycket vid dator och/eller läser mycket texter kan därför prova linserna en månad för att testa om skärpan innebär problem.
Progressiva glasögon kan ibland ge problem med yrsel, men det gäller inte för linser, berättar Christer Haar. Hjärnan upplever seendet genom kontaktlinser som mer naturligt än genom progressiva glasögon.

Av Susanna Hauffman Foto: Thinkstock


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…