Annons

Annons

Annika gick i sömnskola mot restless legs

Annika fick ny behandling mot restless legs: Annika Björndotter, 43 år hade under flera år besvär av tilltagande sömnsvårigheter och trötthet. Sömnproblemen gick inte över och till slut fick Annika en remiss till ett sömnlaboratorium där man upptäckte att hon led av restless legs.

restless legs

Läs också: Är du drabbad av restless legs

Annika Björndotter, 43 fick allt svårare att somna och var ständigt trött.

Sömnproblemen gick inte över och till slut fick Annika en remiss till ett sömnlaboratorium där hon även fick diagnosen Willis-Ekbom disease, mer känd som restless legs.

Annons

– Mitt liv är betydligt bättre idag sedan jag började medicinera men det har varit en stor omställning att acceptera mina besvär och förhålla mig till det. Detta är inget som går över utan det kommer alltid att vara en del av mitt liv, säger Annika.

Läs också: 10 vanliga orsaker till krypningar i kroppen

För Annika började det med att hon fick problem med sömnen, det var en orolig tid i henne liv och hon kopplade inte sömnbesvären till något annat än livet runtomkring, som det såg ut då.

– Jag hade ingen tanke på att det kunde ligga något annat bakom och inte heller när jag sökte sjukvård funderade man på om det kunde vara någon sjukdom som påverkade min sömn. Sömnbesvären blev bara värre och värre och kopplades till depression och utmattningssyndrom, det kändes som om ingen tog det här med sömnen på allvar, berättar Annika.

Sömnskola med KBT-inriktning

Efter tio år fick Annika gå på en sömnskola med KBT-inriktning, sömnen blev något bättre men bra blev det inte, Annika hade då även besvär hjärtklappning, spänningar och värk i kroppen och krypningar i fötter och ben. Till slut fick Annika remiss till ett sömnlaboratorium och när hon skulle fylla i ett av frågeformulären som handlade om symtom på Willis-Ekholms disease föll bitarna på plats.

– Jag kände igen mig i så mycket av frågorna och det kändes befriande samtidigt som jag var besviken över att ingen ställt frågorna till mig innan. Även om jag inte hade alla klassiska symtom så var det uppenbart att det var Willis-Ekholms disease jag hade.

Annika fick börja medicinera med Pramipexol och ta tillskott av järn och så här några år senare mår hon mycket bättre men har fortfarande problem med sömnen till och från. Hon tränar yoga regelbundet och försöker att vara ”snäll” mot sig själv och inte pressa sig själv för mycket.

– Det har varit en lång process och från att under flera år ha varit fokuserad på att ”knäcka koden” bakom mina besvär till insikten kring att jag idag vet vad det beror på och att jag måste anpassa mitt liv efter det. Jag kan inte vara igång hela tiden utan måste även se till att jag får lugn och ro, avslutar Annika.

Det här kan du göra själv för att minska restless legs:

– Undvika kaffe, te och alkohol
– Regelbundna sovvanor
– Motion
– Massage ( benen )
– Akupunktur

Restless legs byter namn

Från och med i höstas har man bytt namn på sjukdomen restless legs. Numera kallas den Willis-Ekbom disease, även förkortad WED.

Text: Anna Horn
Foto: Pernilla Wahlman, Shutterstock

Läs också:

4 tecken på att du är drabbad av restless legs

Så många är drabbade av kvinnosjukdomen restless legs

Nytt läkemedel mot svår restless legs


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…