Annons

Annons

Nu ska prins Oscar döpas!

Så var det dags för lille prins Oscar att döpas! Omedveten om vilket kalas han ställer till med kommer han att närvara i mamma kronprinsessan Victoria eller pappa prins Daniels trygga famn bland en uppsjö av uppklädda, ditresta, hatt- och kravattprydda gäster.

Fredagen den 27 maj mellan klockan 11-12 anländer de till Kungliga slottet för att ta plats i kyrkan i Slottskyrkan till klockan 12 då det rings in till gudstjänst.
Efter dopgudstjänsten, som direktsänds av SVT för oss icke-inbjudna, bjuder kungafamiljen på smarrig, privat slottslunch på Kungliga slottet för alla inbjudna små och stora gäster. Föremålet för allas beundran – prins Oscar själv – håller sig dock till specialdiet.

Annons

De tre officianterna som ska hålla i både ceremonin och prins Oscar är ärkebiskop  överhovpredikant och biskop Johan Dalman och pastor i Kungliga Hovförsamlingen, ordinarie hovpredikant, Michael Bjerkhagen.
Den långa sparkvänliga klänningen som prins Oscar ska döpas i är långt ifrån ny. Ganska nyligen har den använts av kusinerna Nicolas, Leonore och Estelle. För ganska länge sedan användes den även bland annat av morfar kungen, hans systrar Margaretha, Birgitta, Desirée och Christina, moster Madeleine, morbror Carl Philip och mamma Victoria. Dopklänningen bars för första gången av prins Gustaf Adolf när han döptes 1906, vilket innebär att klänningen är hela 110 år gammal i år.
I den vackra dopfunten hälls minsann inte vilket kranvatten som helst, utan dopvattnet hämtas från en källa på Öland, som ju är en kär hemvist för hela kungafamiljen. Öland alltså. Inte källan…
Presenter i långa banor lär det ju bli från Sveriges alla hörn, men de officiella gåvorna överlämnas av talman, statsminister, riksmarsalk och Skånes landshövding.

Hela familjen är förstås på plats under dopet!

Hela familjen är förstås på plats under dopet!

Prins Oscar Carl Olof är bara en vecka från sin tre månaders-dag när han döps fredagen den 27 maj. Han föddes på kvällen den 2 mars på Karolinska sjukhuset i Solna, medan storasyster Estelle sussade gott.
På dopet lär hon göra precis allt annat än det – som den pigga, dansanta och hjälpsamma storasyster vi hittills sett henne vara under officiella sammanhang. Vi önskar kronprinsessfamiljen all lycka och en nöjd lillprins för maximal harmoni under dopet.

Av Erika Svernström Foto: Kungahuset.se

Titta på sockersöta bilder på storasyster Estelle>>

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…