Annons

Annons

Ät vatten och få vacker hy

Vatten ger frisk hy

Ät vatten så blir din hy hälsosam och vacker. Ja, du läste rätt – ät och inte drick! Det menar åtminstone den amerikanske hudläkaren Howard Murad. Vattnet som vi dricker är fattigt på näringsämnen och rinner mest rakt igenom kroppen. Annat är det om vi äter vattenrika grönsaker och frukter. Då får vi inte bara i oss den näring som cellerna så väl behöver – dessutom ökas cellernas möjlighet att bevara sitt innehåll av vatten. Och det är det som gör skillnad på en hälsosam och en åldrande hy – allt enligt doktor Howard Murad.
Ska man tro den här teorin, så beror rynkig och torr hud till stor del på att cellerna blivit uttorkade. Men ökar vi cellernas förmåga att bevara sitt vatten, så stärks huden så att den ser yngre ut.
Ju äldre vi blir desto mindre vatten innehåller våra kroppar. Som nyfödd består vi av 70-75 procent vatten, som vuxen av 60-65 procent.
Många känner till det här och väljer att dricka ett par extra glas vatten om dagen, men det ska man inte göra. Då är risken stor att man urlakar kroppen på mineraler och vitaminer.
I stället återfuktas huden bäst om man äter råa frukter och grönsaker som absorberas långsamt av kroppen. Att man dessutom får i sig ett välkommet tillskott av fibrer som hjälper till att bilda kollagen (som vår hud är uppbyggd av) skadar ju inte. Dessutom är frukt och grönt rikt på antioxidanter som skyddar våra celler.
Det är inte bara gurka, med sitt 96-procentiga innehåll av vatten som duger. Tänk på granatäpple som innehåller nyttiga antioxidanter som förebygger solskador. Eller broccoli som är antiinflammatorisk. Och avokado som innehåller nyttiga fetter som är bra för hyn och dessutom hjälper kroppen att bevara vatten längre.
Men fuktgivande hudkrämer då, fungerar inte det? Jo, men det räcker inte enligt Howard Murad, som skrivit en hel bok, ”The Water Secret” om hur man ”äter vatten” och på köpet ser tio år yngre ut. Visst ska man använda fuktkrämer, särskilt med solskydd. Men fukten måste komma inifrån också för att hyn ska förbli ungdomlig.

Annons

 Av Kristina Eriksson Foto Thinkstock


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…